VECKANS TOPPNYHETER
VECKANS MEST DELADE

Inför Sweden Rock 2016: Intervju med Mike Tramp

mike tramp
Vi fortsätter med intervjuserien ”Inför Sweden Rock 2016”. Nästa artist ut är Mike Tramp. Rocknytts Johan Hagberg fick chansen att ställa några frågor till denne oerhört sympatiske man från Danmark.

Mike Tramp är känd framförallt för att han frontade bandet White Lion under 80 och början av 90-talet. Bland bandets mest kända låtar kan nämnas ”El Salvador”, ”Little Fighter”, ”Wait” och megahiten ”When The Children Cry”. Efter White Lion så bildade Mike bandet Freak Of Nature och på senare år kör han solo. Senaste plattan heter ”Nomad” och den släpptes 2015.


Först av allt så hälsar jag dig välkommen tillbaka till Sverige och Sweden Rock Festival. Vad är dina känslor inför spelningen på Sweden Rock?

-Sweden Rock är en av världens viktigaste festivaler. Den fungerar lite som överlevnadsvecka ur många aspekter. Det handlar om fyra dagar späckat med klassiska rockband samt att festivalen öppnar dörren för mindre band. Det är en festival där rock’n roll är väldigt levande. För mig är det viktigt att få visa publiken var Mike Tramp står idag. Jag har med mig ett helt band detta år och det kommer märkas att jag utvecklats som artist.

Senast vi pratade var i samband med att du släppte plattan ”Nomad”. Hur har den blivit mottagen?

-För 25 år sedan så var allt annorlunda. Då gick vi in på topp 100-listan i Usa med varje platta och nu har skivförsäljningen nästan försvunnit helt. Men jag är sjukt nöjd med ”Nomad” trots det för den har fått mycket bra recensioner och den är ytterligare ett bevis på att Mike Tramp har tagit kliv framåt i sin artistkarriär. Plattan visar var jag befinner mig år 2016 och den fick pris i Danmark som bästa ”classic rock album” 2015. Nästa platta som släpps nästa år kommer att visa var jag då befinner mig i livet. Jag börjar känna mig komplett och tillfreds var jag står som soloartist. För att återgå till ”Nomad” så är jag oerhört nöjd för den är skriven som ett album ska vara där jag gick in i studion med mina låtar, spelade in på kort tid och sen släpptes den slutliga produkten.

Du skulle även ha spelat på Väsby Rock Festival men tyvärr så gick den festivalen i konkurs. Hur känner du som artist när sånt händer?

-Jag mår inte bra alls. Jag förstår vad arrangörerna gör för att ro i land en festival. Tyvärr så gör en del festivaler fel genom att boka för stora band och eftersom pengar är så otroligt viktigt i vår bransch så händer dessa saker ibland. Men det är helt klart en förlust för oss artister eftersom vi naturligtvis vill spela. I dessa dagar finns det inte överdrivet mycket ställen att spela på heller. Nu kommer jag i stället att spela på Vicious Rock Festival i Trollhättan den 2 juli.

Sweden Rock har ett tydligt koncept. Det ska vara klassisk rock/hårdrock. Hur lång tid tror du en festival kan överleva med ett sådant koncept?

-Jag tror festivalen kan överleva hur länge som helst. Det finns fortfarande så många band kvar där ute som spelar klassisk rock. Jag tror att om en festival som Sweden Rock bokar band som dyker upp vartannat år så är fans tillräckligt lojala för att fortsätta besöka festivalen. Sen är det klart att headlinerbanden är viktiga för festivalen men det får inte bli de stora jättarna för då kommer det att spräckas budgetar till slut. Om tex Iron Maiden skulle spela på Sweden Rock så blir det hela på Iron Maidens villkor och inte på festivalens villkor. Balansen som Sweden Rock funnit är så nära perfektion man kan komma och festivalen är unik i sig för det är på denna festival man kan se band som gör comeback efter att ha varit borta i 25 år. Detta i samband med att publiken hyllar sin rockmusik gör att festivalen kan hålla på för evigt.

Du har spelat på Sweden Rock tidigare. Har du några speciella minnen?

-Det finns många fantastiska minnen. Jag kommer ihåg när jag spelade med White Lion en underbar sommardag inför uppskattningsvis 15.000 människor. Det var mäktigt trots att det egentligen var Mike Tramp playing White Lion songs. Jag ser verkligen fram emot spelningen i år och det är fruktansvärt kul att få vara en del av denna festival. Mina 40 minuter på scen kommer att flyga iväg men jag är glad för att få spela inför mina fans och jag kommer att gå runt i publiken efter spelningen och träffa de fans som vill träffa mig. Och jag kan även nämna att jag kommer tillbaka till Sverige i början på nästa år. Jag spelar nämligen i Stockholm i mars 2017.

Innan jag släpper iväg dig så skulle jag vilja att du nämner den bästa livekonsert du sett?

-Jag har spelat som förband till AC/DC, Aerosmith, Kiss, Mötley Crüe och många många fler. Det betyder att jag sett en del livekonserter under mina år på turné. Det finns dock inget som slår Muse i Australien för cirka 10 år sedan. Den spelningen var helt fantastisk mycket beroende på att ljudet var otroligt bra.

Då tackar jag dig Mike och önskar lycka till inför spelningen på Sweden Rock.

-Tack själv Johan och jag hoppas vi kan träffas när jag besöker Stockholm i mars.

RELATERADE ARTIKLAR
SENASTE NYHETERNA
VECKANS TOPPVIDEOS
ALLA NYHETER
Rocknytt
Ron Dahlgren

Ron Dahlgren

CHEFREDAKTÖR

Nina Dahlgren

Nina Dahlgren

ANNONSANSVARIG

Mange Byström

Mange Byström

WEBB/SOCIALA MEDIER

Tipsa oss om nyheter