VECKANS TOPPNYHETER
VECKANS MEST DELADE

Peter Östros: ”Jaded Heart är idag mer professionella”

jaded heart 2016 500

Den 22 april släppte Jaded Heart sitt nya album ”Guilty By Design” via det tyska skivbolaget Massacre Records. Ny trummis och fler låtskrivare där alla har fokus på att få ut det mesta och bästa i varje moment utan att tumma på melodierna. Rocknytt fick ett snack med den trevliga svenska gitarristen och en huvudmännen i bandet Peter Östros som berättar om skivbolagsbyte, gemenskap, vilka typer av frågor som diskuterats för sista gången och mycket mer.

 

Ni har nytt skivbolag i ryggen på denna platta, hur har förutsättningarna ändrats och på vilket sätt kommer det märkas mest?


-Bättre ekonomiska förutsättningar från start och mer PR. Massacre Records är ett bolag med större muskler än Fastball så det är klart att det kommer att märkas en skillnad.

 

Hur gick inspelning till denna gång?

-För min del blev den ganska så annorlunda än tidigare då jag och Masa delat på kompgitarrerna. Masa gjorde ett riktigt jävla bra jobb! Den enda låt jag lagt alla guror på är ”Salvation”. Masa hade ingen passande 7-strängad gitarr så jag tog både vänster och höger. Däremot har Masa lagt alla kompgitarrer på låtarna ”Seven Gates Of Hell”, ”So Help Me God” & ”This Is The End”. På de låtarna har jag endast bidragit med solon.

 

Medlemmarna är till största del intakta sedan “Fight The System” hur har det påverkat resultatet och vägen dit?

-I praktiken är denna platta Bodos första. Fight The System spelade Axel in och editerades av Fredrik Folkare, Unleashed, men eftersom Axel valde att hoppa av innan releasen så var Bodo med på videon till Schizophrenic och i bookleten.

 

Ni har ändrat tillbaka logotypen, är det någon form av ställningstagande? Och ni har ett konvolut med motiv som känns noga utvalt och en större förändring sen Common Destiny och Fight The System. Hur kommer det sig och hur gick valet till?

-Loggan är en tillbakagång till originalet från 90-talet som många fans fortfarande relaterar till. Ställningstagandet är att vi bevarar arvet genom att respektera vad vi är som band/institution. Musik som bygger på bra melodier.

 jaded heart peter ostros 500

Känns som bandkänslan är mer sammanvävd nu än på länge och att alla bidrar mer till låtarna samtidigt som det finns en röd tråd rakt igenom. Känner ni att ni hittat “ert” sound nu och att ni är på samma våglängd med samma målsättning?

-Vi är definitivt på samma våglängd vad gäller musik och målsättning. Masa och Bodo har tillfört väldigt mycket till bandet både musikaliskt och när det gäller allt omkring. Verkligen mycket, känns otroligt bra! Den fina bandkänslan vi har nu gör att vi jobbar än mer professionellt än tidigare. Alla band har mer eller mindre en röd tråd och vår tråd 2016 handlar om kvalitetsriff och bra melodier levererat av en fantastisk sångare från Närke.

 

Vad har varit svårast med uppföljaren till Fight The System? Blev den som ni hade tänkt?

-Denna gång skrev jag musik med tanke på att vi hade Bodo på trummor och det ger dig obegränsat med möjligheter. Han är ett tekniskt monster utan begränsningar. Utan att nämna några namn så har jag skrivit musik med begränsningar förr. Jag ville att denna platta skulle bli mer varierad än Fight The System och det tycker jag att den blev mycket tack vare att Mueller och Masa har bidragit med en respektive två låtar.

 

Ni valde Erik Mårtensson att mixa och mastra skivan. Hur föll valet på honom? Visst är det han som står för körarrangemangen på skivan?

-Jag har haft känslan av att Erik skulle kunna passa oss sedan en tid tillbaka. Vi är vänner sedan långt tillbaks och han har ju som bekant jobbat nära JH under en lång tid både som låtskrivare och körarrangör.

 

Det är en ganska rå produktion där basen ligger tydligt långt fram i mixen. Vad hade ni för ambitioner med ljudbilden och vad skiljer mot tidigare plattor?

-Mr Mueller är lycklig över att höra sin bas för första gången på över 20 år, haha! Han spelar sjukt bra så det är inte mer än rätt att han får ligga långt fram för en gångs skull. Grattis Muelli, det är du värd! Skämt å sido, jag och Erik diskuterade soundet och kom fram till att det inte var någon vidare idé att gå på en liknande ljudbild som Fight The System eftersom den uppenbarligen redan var gjord. Jag tycker inte att musiken vi gör är lämpad för en slick mix. Det råa sound som Guilty By Design har känns helt rätt. Erik hittade rätt efter mycket om och men.

 

Ni har spelat in fjorton låtar varav tolv hamnar på standardversionen. Hur gick det till när ni valde ut de tolv och var valet enkelt? Berätta om bonusspåren som är fullfjädrade låtar och inte akustiska versioner på redan medverkande spår som annars är vanligt?

-Min tanke var att det skulle vara tio låtar på standard-CD:n, men det sprack i och med att det var stört omöjligt att kapa fem. Efter en veckas stötande och blötande sa Johan: vad fan, vi ger ut alltihop. Låtarna är för bra för att steka. Sagt och gjort, av alla 15 inspelade låtar så släpper vi 12 på standard 14 på digipack och 15 i Japan. Denna gång så skulle Japanspåret lika gärna kunna legat som nr 5 på standard CD:n.

 

Hur ser resten av 2016 ut för Jaded Heart? Turnéer etc.? Ni gjorde en lyckad spelning på VRF2015, hur kändes det att spela på hemmaplan för dig och Johan? Finns Sverige med i turnéplanerna?

-Vi har en releasefest bokad i Schweiz sista helgen i maj plus ett gig i Tyskland i anslutning till det. Förutom det är det en hel del på gång men dock ännu inte till 100% bekräftat. En Spanienturné bokas i skrivande stund t.ex. Att spela på VRF var väldigt speciellt för mig. Jag hade inte spelat i Sverige med Jaded Heart på 8 år sedan det giget. Det var faktiskt första gången min flickvän och mor till mina barn såg JH live. Det var en vacker syn från scen ska gudarna veta!

 

Jag måste ta en lika oundviklig som tjatig fråga, men det är länge sedan JH slutade göra AOR. Men vissa verkar ha fastnat i den tanken och blir lika upprörda vid varje skiva. Dessutom har bandet idag endast en “originalmedlem”. Ni har aldrig funderat på att bara byta namn för att slippa ständiga jämförelser? Varför tror du att det är så svårt att acceptera förändringar, speciellt inom hårdrocken?

-PASS

 jadedheart guiltybydesign 484

Men du har skrivit något som kan vara det närmaste en “AOR-flört” på länge till denna plattan som heter “Remembering”, Hur kommer det sig och hur kom den till? Det är väl inte start till en tillbakagång soundmässigt?

-Remembering kom av sig självt och jag bromsade inte det flödet. Jag tycker att den har väldigt fina melodier som Johan också ska ha cred för. Det är inte frågan om någon tillbakagång.

 

“This Is The End” sticker ut lite och har lite nya intressanta grepp, är detta frukten av fler bidrag till låtskriveriet?

-Det är Masa som skrivit låten så det är definitivt frukten av att vi har en till låtskrivare i bandet.

 

Riffen är staplade från första till sista låt med en smittande energi och mycket melodi. Sinar aldrig idéerna eller känner du någon gång att karbonpappret använts? Hur hanterar man det?

-Det handlar förstås om inspiration och den får jag av att spela gitarr. Efter att ha spelat på detta instrument i snart 30 år är det fortfarande sjukt kul och utmanande. Jag försöker lyssna mycket på ny hårdrock för att höra hur den utvecklas. Det är mycket karbonpapper därute men ibland hör jag inspirerat riffande som jag influeras av.

 

Ni har stadigt utvecklas som band. Hur mycket mer har ni att ge? Vad hoppas du på i framtiden för JH?

-Så länge det finns energi, glädje och ett utbyte av att umgås är jag säker på att det kommer att skapas mer framöver.

 

Suveräna “Rescue Me” blev första singeln och videon. Har ni planer på fler videor och i så fall vilken? Har det varit självklara val att göra video på?

-Kul att du gillar Rescue Me! Vi har självklart planer på fler videos, vilka det blir lämnar vi därhän för tillfället.

Med tanke på att ni inte ses så ofta, hur funkar det när ni väl ses och när det blir så intensivt och nära under en turné, hur funkar ni ihop då?

-Jag, Johan och Mr Mueller är nära vänner sedan dryga decenniet tillbaka så vi har genom diverse turnéer lärt känna varandra ganska väl. Sedan Bodos och Masas entré har saker och ting förändrats en del. Framför allt pga. av att dessa pojkar är sjukt kompetenta på deras instrument. Masa är en jävligt duktig gitarrist och Bodos spel är av världsklass så det gäller att vara skärpt och prestera på topp än mer idag än tidigare.

 

Bodos flinka trumspel passar er “alerta” hårdrock bättre än herr Kruses mer raka spelande. Vad tycker du han tillfört?

-Bodo har tillfört vad metal handlar om 2016.

 

Johan sjunger bättre än någonsin på nya skivan. Hur tycker du han utvecklas mellan skivorna? För mig är han en stor del av bandets identitet. Vad är hans främsta egenskaper som sångare?

-Johan har jobbat lite mer med olika röstklanger/-lägen än vanligtvis så jag tycker att han har utvecklat sig än mera. Han blir bara bättre med åren och på denna platta har han visat att han fortfarande kan komma upp i riktigt höga register som i t.ex. This Is The EndAnnars tycker jag att hans klang i lägre register är suverän.

Det känns som du har en enorm spelglädje på denna skiva med bländande solon och initiativrikt komponerande. Vad beror det på och är detta bara början?

-Tack Mårten! Jag har en period i livet som är väldigt inspirerande. Två underbara pojkar och en flickvän som gör att jag mår toppen och då blir allt omkring pepp och roligt. Jag skriver musik när jag är peppad på livet och inte tvärtom som många andra.

 

Vad hoppas du mest på för bandet under resten av året? Hur taggade är ni inför släppet och varför borde varenda hårdrockare spendera sina slantar på “Guilty By Design”?

-Jag hoppas att denna platta kan generera i att vi kan komma ut och spela för fans på ställen där vi har varit och aldrig varit förut. GBD är utan tvekan det bästa JH har gjort! Bra melodier, tuffa riff och en jävla massa spelglädje!

 

Tack för att du tagit dig tid, grattis till en suverän platta och ett stort lycka till.

FÖLJ ROCKNYTT 2022 – Den bästa spellistan på Spotify för dig som vill upptäcka ny musik. Här får du det senaste inom Rock, Hårdrock, AOR och Metal. Spellistan har över 4000 följare och uppdateras flera gånger i veckan!

Rocknytt söker nya medarbetare

Brinner du för rockmusik och gillar att skriva eller fotografera?

Vi söker nu fler medarbetare.
JOBB
RELATERADE ARTIKLAR
SENASTE NYHETERNA
VECKANS TOPPVIDEOS
ALLA NYHETER
Rocknytt
Ron Dahlgren

Ron Dahlgren

CHEFREDAKTÖR

Nina Dahlgren

Nina Dahlgren

ANNONSANSVARIG

Mange Byström

Mange Byström

WEBB/SOCIALA MEDIER

Tipsa oss om nyheter