VECKANS TOPPNYHETER
VECKANS MEST DELADE
FLER ARTIKLAR
Mark-Zero-484

Inför Sabaton Open Air 2015: Intervju med Mark Zero

144 Shares

Mark-Zero-484
Även detta år ges det en hel del utrymme för lokala band på festivalen. Ett av dem är Mark Zero. Vi har pratat med Kammo Olayvar, basist i bandet, och sångaren John NT.

För de som inte har en aning – Vilka är Mark Zero?
– Det är bra att de inte har nån aning, vi har varit skithemliga… men vill man göra ordentlig musik från hjärtat, utan trams alltså, är det smart att göra det lite i smyg först. Så man har lite tid att chansa färdigt, innan man visar upp sig för världen. Vi gillar att vara kompromisslösa och jävlas med normer, särskilt inom hårdrocken. Tror vi har en del gemensamt med vågen av mer alternativa band på 90-talet, typ Deftones, Nine Inch Nails, kanske Rammstein. Vi kanske inte helt blivit av med det bredbenta 80-talsrockarvet men så länge det inte förstör är ju en fet arenarefräng ganska gött… och på den tiden skrevs ju alla bra riff, dessutom. David Bowie! Sån vill vi vara. Fast med dist på honom. 7-strängade gitarrer och distad Bowie.


Ryktet säger att det är en skiva på gång. Berätta!
– Vi har jobbat på en skiva i två år på heltid. Heltid är alltså så mycket tid man får när man är arbetslös, vilket är skitmycket. Förr i världen hade man gjort 4 skivor på den tiden men då hade man självklart inte fått lika bra gitarrljud som vi har. Nej, ungefär hela tiden gått åt till att jobba med uttryck, texter och stämning i låtarna. Vi blir berörda av musik med syfte, budskap och känsla, och vi vill att de som hör oss ska kunna få det. Så många band idag är grymma på att spela men har inget att säga. Ska vi ändå lägga ner all vår energi i att göra musik kan man väl se till att den gör nån nytta också.

Vad händer i övrigt?
– Utöver att spela in de sista sångpartierna i liten, liten stuga i en liten, liten dalsk by där ingen kan höra dig skrika? Förutom Barbro då på andra sidan vägen, men hon skriker rätt mycket själv. Vi planerar att flytta till Göteborg nu.

Tankar inför Sabaton Open Air, då – hur känner ni inför att spela på festivalen?
– Sjukt skoj! Vi har hängt på festivalen sen start faktiskt, kollat band, hjälpt till med scenbygge och deltagit i allmänt härjande. Scott i synnerhet tog medalj i skitfull där förra året, det var nån kille på ett metalbolag men som såg ut som Vanilla Ice (på riktigt!) som envisades med att köpa whiskey åt honom. Kort sagt älskar vi festivalen så att för första gången faktiskt spela på den känns lite större än andra festivaler. Sabatons internationella hardcorefans är ungefär världens mysigaste människor också, och många är galna nog att åka till Falun varje år. Dom tänker vi sno. Sabaton har haft dom tillräckligt länge.

När er sista ton klingat ut – vad vill ni att publiken ska ha fått uppleva?
– Inte vätskebrist eller tinnitus i alla fall. Ta hand om er. Vi hoppas publiken känner att de fått några nya perspektiv. Vi gillar som sagt att kritisera normer och enkelspårighet och inskränkthet, och även om man inte hör ord för ord vad vi sjunger så ska musiken, stämningen och vår inlevelse kunna fylla i luckorna. Musik är ju kommunikation, fattar folk inte vad man försöker kommunicera så har man ju inte nått hela vägen. Hellre att folk går därifrån tokprovocerade och tycker vi är idioter än att de rycker på axlarna och kollar facebook.

Till sist – vilken är den bästa festivalspelning du själv har upplevt? Vilket band, vilken festival och vilket år?
– Det var ett punkband som hette Offer som spelade på en galet dåligt uppstyrd festival i Leksand för ett par år sen. De var först ut och allt var så pass försenat att deras speltid blev uppskjuten med två timmar. Till sist fick de soundchecka, de tog ordentlig tid på sig och var riktigt noggranna. När det äntligen var dags att spela gick de upp på scen, räknade in, skrek KUUK sen gick dom av och åkte hem.

FÖLJ ROCKNYTT 2022 – Den bästa spellistan på Spotify för dig som vill upptäcka ny musik. Här får du det senaste inom Rock, Hårdrock, AOR och Metal. Spellistan har över 4000 följare och uppdateras flera gånger i veckan!

RELATERADE ARTIKLAR
SENASTE NYHETERNA
VECKANS TOPPVIDEOS
ALLA NYHETER
Rocknytt
Ron Dahlgren

Ron Dahlgren

CHEFREDAKTÖR

Nina Dahlgren

Nina Dahlgren

ANNONSANSVARIG

Mange Byström

Mange Byström

WEBB/SOCIALA MEDIER

Tipsa oss om nyheter