VECKANS TOPPNYHETER
VECKANS MEST DELADE
Reach band picture 2014-484

REACH: Bra riff och stora refränger som funkar överallt

Reach band picture 2014-484
Stockholmsbandet REACH släpper den fjärde mars sitt debutalbum “Reach Out To Rock” via Sunhill Productions.

Detta fyrmannaband bjuder på melodistinn hårdrock i klassisk tappning med bra energi. Turné med Gus G och Eclipse är inbokade samtidigt som datum och länder adderas ständigt. Bandets främste underhållare och tillika trummis Marcus Johansson har avsatt tid för att diskutera skivan bland annat med Rocknytt. Då pratade vi om hur det är att ha riks- och idolkändisen Ludvig Turner i bandet på gitarr och att låtarna görs på klassiskt vis i replokalen och mer. I övrigt består bandet av sångaren Alex Waghorn och basisten David Jones. Första spelning på tur är som öppningsakt åt Gus G den femte mars i Malmö.


För de som inte än känner till er, hur skulle du presentera er?

-Vi är ett melodiskt hårdrocksband med rötterna i klassisk hårdrock som Whitesnake och Ozzy blandat med moderna band såsom Muse, Eclipse med mera. Vi lyssnar alla på massa olika band och artister och skriver det vi känner för, så soundet är svårt att benämna genremässigt.

Ni är ju unga men verkar ha hunnit med en del redan i musikens värld. Hur kommer det sig att det blev just ni fyra?
-Jag hade en vision om att starta upp ett nytt band. Jag lärde känna Ludvig när jag hoppade in i hans förra band för lite spelningar och demoinspelningar. Jag kände direkt när jag hörde honom spela att han var perfekt att dra igång något nytt med. Vi började jobba med låtar och hittade till slut Alex efter ett tiotal sångarauditions. David som är en av mina absolut äldsta vänner vart perfekt att fylla ut basplatsen.

Ni gjorde tidigt en cover på en Avicii-låt som snabbt blev populär på youtube. Hur kommer det sig att ni gjorde den?
-För det första för att det är en bra låt. Sedan kände vi att det skulle vara väldigt roligt att göra en annorlunda tappning på världens då mest spelade och köpta låt. Vi tog fram ett arrangemang på låten som skulle visa upp oss som band och musiker samtidigt som låten inte skulle skilja sig alltför mycket från Aviciis original. Jag tycker vi lyckades bra med detta då låten och videon blev väldigt populär. Vårt mål var väl att vi skulle få iallafall 1 miljon visningar -vilket vi har slagit ordentligt idag! Vi har fått en väldans massa följare efter detta som har fortsatt att följa oss, köpa våra andra singlar, kollat andra videos och så vidare.

Två ytterligare singlar har ni släppt och nu är det dags för fullängdsdebuten. Hur har resan dit varit?
-Resan känns lång och stökig med en del problem längs vägen. Vi har dock lyckats styra upp bandet och albumet på ett fantastiskt sätt och jag känner på något sätt att vi är tillbaka starkare än någonsin och redo att faktiskt börja jobba och framför allt spela så mycket ute i världen som möjligt.

Hur tänkte ni när ni satte titeln på skivan?
-Vi tänkte att vi ville ha en titel som kunde bli ett begrepp. En slags slogan kan man säga.

Hur skulle du beskriva skivan?
-Jag skulle beskriva skivan som en grymt skön blandning av rocklåtar där grundreceptet är bra riff och stora refränger. Den kommer funka lika bra att spela ute live, hemma på förfesten, gymmet, tunnelbanan eller var du nu gillar att lyssna på bra musik.

reach-logo484

Något som jag reflekterar över ganska snabbt är att ni inte lagt lager på lager av till exempel effekter och gitarrer som så många band gör idag. Var det så ni ville ha det och varför?
-För det första så är vi bara fyra personer i bandet och vi har ingen keyboardist, så att lägga överdrivet mycket gitarrer och keyboards kändes inte aktuellt om vi inte kan framföra det ordentligt live.

Hur har inspelningen gått och vem producerar?
-Vi har jobbat med en kille som heter Erik Modin som bland annat är trummis i bandet Kerbera. Han har stått för inspelning och produktion på plattan. Inspelningen har gått bra och vi känner oss väldigt nöjda med resultatet. Mixningen av plattan står Pontus Norgren (Hammerfall, ex-Talisman) för, så det känns riktigt skönt att ha en riktig ljudmästare som sköter den biten!

Hur länge har ni jobbat på dessa låtar och blev skivan som ni tänkt er?
-Det är lite blandat faktiskt. En del av låtarna har vi haft klara rätt så länge och en del har skrivits under hösten. Det som är kul när vi skriver låtar är att vi gör det mesta i replokalen. Någon kommer med en melodi eller riff som vi jobbar vidare med, arrangerar upp och färdigställer ofta i replokalen. Det känns mer som att vi jobbar som ett band när vi gör på det sättet. Jag tycker att många band och projekt idag missar den känslan i musiken. Då är så lätt att skapa musik med dagens teknik, skicka filer emellan sig och så vidare…

Är det därför man får känslan av att det skulle låta liknande live som det gör på plattan tror du?
-Ja, absolut! Det tror jag.

Min direkta favorit är låten “Reach Out” för sina bländande melodier. Vilka låtar är ni mest nöjda över och varför?
-Vi är nöjda med de flesta. Vi har nog alla olika favoriter bland låtarna. Jag personligen skulle väl säga att singeln “You Called My Name” är en favorit.

Den släpps via svenska Sunhill Productions. Hur kom ni i kontakt med dem och varför föll valet på dem?
-Ja exakt. Vi kommer släppa via Sunhill i Sverige, som även är vårt managementbolag, och via Cargo/Livewire i resten av Europa.

Jag lärde känna Kalle från Sunhill när jag var över och spelade på HRH AOR-festivalen med Nubian Rose i Storbrittanien för ett par år sedan. Vi har behållit kontakten efter det och efter att ha sett hur de jobbar så kändes de som det perfekta alternativet att hjälpa oss framåt.

De som känner till er har säkert inte undgått att er gitarrist Ludvig Turner var med i årets version av Idol. Hur har det påverkat er som band?

-Ja. Han har rockat det svenska folket riktigt ordentligt hela hösten med en ordentlig hårdrocksshow med både tajta läderbyxor och riktiga hårdrockssolon inkluderat, -vilket är sjukt roligt. Han har framför allt visat att melodisk hårdrock fortfarande går hem här i Sverige. Det är klart att det påverkat oss bra som band. Ludvig har fått massor med fans/följare efter programmet så förhoppningsvis har många av dessa även hittat oss som band.

Utöver Idol har ju också du varit involverad i Adrenaline Rush-debuten förra året. Har Reach fått stå tillbaka fram tills nu och är det Reach till 100% nu?
-Ja, precis! Nej, egentligen inte. Jag som trummis vill ju spela så mycket som möjligt så då händer det att man hoppar in och spelar så mycket som möjligt när det finns tid. I Reach så får jag fördelen att vara låtskrivare och inte bara trummis, vilket är en ny grej för mig och som jag inte varit i några av mina tidigare band. Så därför känns det extra roligt att vi äntligen är på gång med debuten.

Hur ser våren ut för Reach? Ni har turné planerad både i England och Sverige bland annat med Eclipse och som förband till Gus G. Berätta lite mer.
-Den ser väldigt lovande ut. Att vi får chansen att direkt efter release komma ut och möta en stor publik känns fantastiskt roligt. gusg-banner484Att vi sedan får spela med andra grymma band som Eclipse som vi känner sedan tidigare är också riktigt roligt. Jag hoppas att så mycket folk som möjligt kommer på dessa Sverigespelningar då det kommer att bjudas på ett ordentligt hårdrockskalas!

Det finns de som tror att ni kan vara nästa stora band från Sverige. Hur känns det att höra?
-Det känns verkligen jätteroligt att höra att folk tror det! Vi kommer att bjuda på grymma spelningar och fler plattor framöver så vi är garanterat här för att stanna.

Till sist, vad har Reach som andra band kanske saknar?
-Vi har det perfekta soundtracket till ditt liv vad det än må vara!

Tack Marcus för att du tagit dig tid och stort lycka till till er.

RELATERADE ARTIKLAR
SENASTE NYHETERNA
VECKANS TOPPVIDEOS
ALLA NYHETER
Rocknytt
Ron Dahlgren

Ron Dahlgren

CHEFREDAKTÖR

Nina Dahlgren

Nina Dahlgren

ANNONSANSVARIG

Mange Byström

Mange Byström

WEBB/SOCIALA MEDIER

Tipsa oss om nyheter

Copy link