VECKANS TOPPNYHETER
VECKANS MEST DELADE

Inför Skogsröjet 2023: Intervju med Zorn (Zornheym)

Årets upplaga av Skogsröjet går av stapeln 3-5 augusti och vi laddar upp med intervjuer med banden som spelar. Effie Trikili fick möjlighet att ställa ett gäng frågor till Zorn, grundare och leadgitarrist i Zornheym.

Spelningen på Skogsröjet blir den sjätte ni gör i Sverige, hur kommer det sig att det inte blivit fler spelningar på hemmaplan?
Ja, det är nästan lite komiskt att vi har spelat mer i både Frankrike, Tyskland och Storbritannien än hemma i Sverige! Oftast är det inte så lätt att få spelningar i Sverige utan man behöver vara ute i svängen och hänga med folk. Jag är just nu småbarnsförälder och springer inte lika mycket på gigs som jag brukade göra innan. Vi är oerhört tacksamma över att Skogsröjet bjöd in oss och vi ser väldigt mycket fram emot att spela! Hoppas såklart att vi kan spela mer i Sverige framöver. Vi spelar även på Heavy Load Festival i Norrköping den 12:e augusti samt på Månegarm Open Air i Norrtälje den 26 augusti.

Om jag inte misstar mig så blir det här första gången ni spelar på Skogsröjet, dessutom sjukt nära Finspång där några av er har vuxit upp.
Det stämmer! Vi öppnade för Hammerfall i Finspång den 2:a september förra året, det var sjukt kul! Annars har vi faktiskt inte spelat på hemmaplan. Därför känns detta just extra skoj! Hoppas att få träffa en massa gamla bekanta och nya också!

Vad har ni för förväntningar inför festivalen?
Jag har varit på Skogsröjet två gånger innan som besökare, så jag vet att festivalen är grym! Det är en skön atmosfär, fantastiskt folk samt bra organisation. Vi hoppas på bra väder och mycket folk framför stora scenen när vi öppnar upp portarna till sinnessjukhuset 12.30 på fredagen!

Hur svårt är det att sätta ihop en bra setlist för en festivalspelning?
Vi lägger tyngdpunkten på att spela låtar vi har släppt som singlar och som vi vet går hem live, samt ha ett starkt fokus på senaste skivan. Eftersom speltiden är kortare än vid klubbspelningar så finns det lite utrymme för deep cuts. I nuläget har vi släppt två skivor, men ska in i studion och spela in den tredje i höst. Efter den kommer det nog bli svårare att göra setlister.

Finns det en eller flera låtar som ni alltid spelar live, låtar ni inte kan hoppa över?
Absolut! “The Opposed”, “Whom the Night Brings…”, “Keep the Devil Away” och “Slumber Comes in Time”, känns som fyra låtar som kommer vara kvar i våra setlistar väldigt länge!

Vilken av era låtar tycker du är roligast att framföra live?
“Whom the Night Brings…” är kul, den är enkel och röjig.

Finns det några artister som ni själva kommer passa på att se när ni ändå är på plats?
Tycker det är en väldigt bra lineup i år! Hade vi inte spelat hade jag nog gått iaf. Blind Guardian är lite av mina husgudar så de måste jag se samt Hammerfall, Scar Symmetry, Hexed, Kamelot. Ska även försöka hinna med Wolf, Battle Beast och Rawfish. 

Hur är det att spela på festivaler, i jämförelse med klubb eller arena?
En festival innebär ofta att man har möjligheten att spela för en del nya människor som inte känner till bandet sedan innan, så därför brukar det bli mer fokus på hits. Kortare speltid innebär också att man orkar ge järnet hela tiden!

Vad har ni som band för förväntningar på er publik?
Vi har nog mer förväntningar på oss själva, sköter vi oss bra så hakar publiken på!

Vad kännetecknar en bra liveshow/spelning enligt dig?
När vi i bandet går av scenen med breda leenden efter ha gjort mer extranummer än planerat och trevliga samtal vid merchen!

Vilket band eller artist förväntar sig inte folk att du lyssnar på?
Oj. Jag har en del svensk visa (Stefan Sundström, Lars Demian, Dick Lundberg etc) och svensk trallpunk (Dia Psalma, Strebers, Coca Carola) i min skivsamling.

Vilken var den senaste skivan du lyssnade på i sin helhet?
Edge of Sanity: “Crimson II”.

Nämn en konsert du har sett som gjorde stort avtryck hos dig och varför?
Finns en hel del. Jag och Bendler i Zornheym gick på Helloween pumpkins united innan pandemin. Det var sjukt stort! Trodde aldrig att jag skulle höra Helloween live med Kiske och Hansen. Setlisten var nästintill perfekt också, saknade några få låtar från “Time of the Oath”, annars var det perfekt. Känslan var grym och både Deris och Kiske sjöng som gudar! Kul kuriosa, Kai Hansens son, Tim Hansen (Induction) är ett Zornheym fan!

Vilken är det bästa gitarrsolot genom alla tider?
Det var ingen lätt fråga! Sjukt svårt att endast säga ett. Marty Friedmans solo i “Tornado of Souls” är grymt bra, jag får ta det även om det är tjänstefel att inte välja ett av Yngwies.

Har ni några speciella och/eller “kreativa” önskemål i er rider som ni kan dela med er av?
Haha, nej, vi är inte så krångliga. Oftast lägger ju artister bara in något knasigt för att få se att arrangören verkligen har läst ridern. 

Efter att ni gått av scenen på Skogsröjet, vad hoppas du att publiken tar med sig?
Jag hoppas att de har blivit rejält underhållna samt är nyfikna på att dyka in i vårt koncept som vi har byggt upp runt sinnessjukhuset Zornheim och stiga in i vårt universum. Varje skiva utspelar sig på det fiktiva mentalsjukhuset Zornheim i slutet på 1800-talet som styrs av Dr Bettelheim. Vi har byggt många karaktärer och även utvecklat konceptet i två grafiska noveller. De fysiska skivorna innehåller journaler till patienter eller loggar till olika experiment. Det är alltså ett väldigt genomtänkt koncept överlag. Musikvideorna blir nästan som små kortfilmer.

Sen hoppas jag att några kommer bort och snackar med oss vid merchen efteråt och går hem med en ny Zornheym tischa! 

Avslutningsvis undrar jag hur ser hösten ut för er?
Vi har som sagt ytterligare två spelningar i Sverige i augusti och sen åker vi ut på Europa-turne i september och spelar i Storbritannien, Frankrike, Tyskland, Nederländerna bland annat. Vi kommer även att släppa en EP och en serietidning till. Så vi har en grymt spännande höst framför oss.

Skogsröjet går av stapeln 3-5 augusti i Rejmyre, utanför Norrköping. Deltagande band är Saxon, Airbourne, D-A-D, Hardcore Superstar, Hammerfall, Blind Guardian, Vixen, Battle Beast, Kamelot, Mustasch, Gotthard, Thundermother och många fler!


Mer info och biljetter finns via www.skogsrojet.se

FÖLJ ROCKNYTT 2023 – Den bästa spellistan på Spotify för dig som vill upptäcka ny musik. Här får du det senaste inom Rock, Hårdrock, AOR och Metal. Spellistan har över 4000 följare och uppdateras flera gånger i veckan!

Effie Trikili

Effie Trikili

Skribent/Fotograf
RELATERADE ARTIKLAR
SENASTE NYHETERNA
VECKANS TOPPVIDEOS
ALLA NYHETER
Rocknytt
Ron Dahlgren

Ron Dahlgren

CHEFREDAKTÖR



Nina Dahlgren

Nina Dahlgren

ANNONSANSVARIG



Mange Byström

Mange Byström

WEBB/SOCIALA MEDIER



Tipsa oss om nyheter



ROCKNYTT_LOGGA_2022

SÖK PÅ ROCKNYTT