Arch Enemy Foto: Evelina Szczesik

Michael Amott (Arch Enemy): “Jag vann högsta vinsten som fick göra detta”

Återigen är det melodiska dödsmetallens största band tillbaka i landet där tre av deras medlemmar är födda och uppvuxna - självklart är det Arch Enemy vi snackar om.

Återigen är det melodiska dödsmetallens största band tillbaka i landet där tre av deras medlemmar är födda och uppvuxna. Självklart är det Arch Enemy vi snackar om.

Idag är det en ledig dag i Amsterdam, dagen efter ankommer de till Kalmar för allra första gången.

Hur svårt är det att sätta ihop en bra setlist för en festivalspelning?

– Alltså, det är rätt svårt och det beror lite på vad det är för typ av spelning, om vi är headline, kör på en klubb eller spelar på en festival med lite mer mainstreammusik som Foo Fighters, berättar bandets primus motor, huvudsaklige låtskrivare och gitarrhjälte Michael Amott.

– Är vi headline så har vi förbundit oss att spela, låt säga, 90 minuter och då ser setlisten ut på ett sätt, har vi mindre tid så måste vi ju stryka låtar självklart.

Finns det en eller flera låtar som ni alltid spelar på konserter, låtar ni inte kan hoppa över?

– Vi måste alltid spela “War Eternal” och “Nemesis”.

Vilken av era låtar tycker du är roligast att framföra live?

– Jag har drömt om detta sedan jag var liten så jag tycker att alla låtar är kul att spela.

Du skojar?

– Nej. Inte alls.

Hur är det att spela på festivaler, i jämförelse med klubb eller arena?

– Nu talar jag inte för alla i bandet men jag tycker att lite mindre spelningar och inomhus är det roligaste för man har mer närkontakt med publiken och det blir en verklig kontakt då. Lite svårt att förklara men mer intensivt skulle man nog kunna säga.

– Vi har gjort några riktigt stora gig, bland annat i Polen 2018 där det kan ha varit enda upp till en miljon i publiken. Scenen var som ett trevåningshus och då blir det nästan overkligt. Innan vi spelade så uppträdde Judas Priest så jag tänkte att det nog inte skulle bli så många kvar efter dem men så blev det inte.

– Ibland blir det otroligt stressigt på en festival, det kan även bli lite hafsigt och slarvigt men det tror jag aldrig nån märker, hahahah….

Hur förbereder du dig för ett gig?

– Det beror på men oftast tar jag det lugnt och så man kan peaka när man ska upp på scenen. Jag vill inte vara för mätt, det blir bara jobbigt så jag äter nästan inget alls på dagen. Vilket kanske är dumt men det går bara inte.

– Vi har förstärkare och gitarrer framme hela dagen och jag försöker spela minst en timme varje dag. Det här är verkligen ett drömjobb eftersom jag älskar musik och att spela gitarr. Så jag vann högsta vinsten som fick göra detta.

Arch Enemy spelar även Uppsala (utsålt) 14/8, Malmö 16/8 och Huskvarna 17/8.

Picture of Jerry Prütz

Jerry Prütz

Foto: Johnny Gustavsson

FÖLJ ROCKNYTT 2023 – Den bästa spellistan på Spotify för dig som vill upptäcka ny musik. Här får du det senaste inom Rock, Hårdrock, AOR och Metal. Spellistan har över 4000 följare och uppdateras flera gånger i veckan!

VECKANS TOPPNYHETER
VECKANS TOPPVIDEOS
Rocknytt

Tipsa oss om nyheterROCKNYTT_LOGGA_2022

SÖK PÅ ROCKNYTT

Mange Byström

Mange Byström

WEBB/SOCIALA MEDIER