Foto: Press

Inför Time To Rock 2023 – Intervju med Mike Andersson (Tungsten)

Årets upplaga av Time To Rock går av stapeln 8-10 juli och vi laddar upp med intervjuer med banden som spelar. Ron Dahlgren fick sig en pratstund med Mike Andersson, sångare i Tungsten.

Årets upplaga av Time To Rock går av stapeln 8-10 juli och vi laddar upp med intervjuer med banden som spelar. Ron Dahlgren fick sig en pratstund med Mike Andersson, sångare i Tungsten.

Har ni spelat på Time To Rock tidigare, och vad har ni för förväntningar inför festivalen?

– Nope, har aldrig spelat där. Har passerat samhället Knislinge några gånger dock. Förväntningarna är typ samma som vi hade inför Skogsröjet förra året vilket är, en trolig mysig festival med helhjärtade entusiaster som driver och arrangerar festivalen.

Hur svårt är det att sätta ihop en bra setlist för en festivalspelning?
– Det är ganska lätt faktiskt såvida speltiden inte är allt för snål. På festivaler är det (enligt mig) viktigt att få med hitsen och de låtarna som gillas mest då man når ut till fler än enbart sina egna fans på en festival. Sen bör det rimligen finnas bredd också men, genom att spela på festivaler så är det litegrann som att fiska nya fans.

Finns det en eller flera låtar som ni alltid spelar på konserter, låtar ni inte kan hoppa över?
– Absolut, våra allra första hits från vår debutplatta lär förevigt få följa med oss på våra gigs och turnéer.

Vilken av era låtar tycker du är roligast att framföra live?
– Det finns nog ingen av våra låtar som jag inte gillar att framföra live men, ”In the center” från senaste plattan (Bliss) samt våra moderna klassiker ”The Fairies Dance” och ”We Will Rise” från vår första platta (We Will Rise) är alltid sjukt kul att lira live. Samma sak med ”King of Shadows” från vår andra platta (Tundra). Kort och gott, det är så gott som kul att framföra alla våra låtar live, hahaha.

Några akter som ni själva kommer passa på att se när ni ändå är på plats?
– Jag kommer bara att vara på festivalen den dagen vi spelar då jag kommer hem från Gran Canaria dagen innan samt har andra åtaganden dagen efter. Men Masterplan med min polare Rick Altzi vid mic-stativet måste jag kolla in. Har alltid gillat det bandet. D-A-D lär man kika på samt några till ;).

Hur är det att spela på festival, i jämförelse med klubb eller arena?
– På festivaler når du generellt ut till fler folk samt folk som kanske aldrig sett ditt band live tidigare. På klubbar/arenor är det först och främst dina genuina befintliga fans som kommer för att kolla vilket gör att man tänker lite annorlunda med setlistan t.ex.

Förutom Time To Rock, vad händer mer under andra halvan av 2023?
– Vi har ett gig inbokat den 12e Augusti i Uppsala på en 1-dags festival som heter Rock The Park där vi ska lira. I övrigt blir andra halvan av 2023 något lugnare jämfört med den första där vi var ute på Europaturné, lirade på Sweden Rock Festival, gjorde ett gig vid Ullevi på Metallicas pre-party plus en massa annat. Så gissningsvis kommer sensommaren och hösten prioriteras åt arbetet med vår fjärde platta.

Vad kännetecknar en bra festival?
– God atmosfär, välorganiserad, kärlek till musik, umgänge med vänner, knyta nya kontakter, chansen att upptäcka nya band m.m

Arbetet med en ny platta är på gång. När släpps den?
– Vi jobbar på vår fjärde platta men, vi stressar inte då våra tre första plattor kommit ganska tätt (pga pandemin). Men, vi siktar på att släppa albumet under 2024 om allt går som det ska.

Vinyl, CD eller streaming?
– Jag (Mike Andersson) = Vinyl (Apple Music i bilen men, hemma är det alltid vinyl som gäller).
Vad gäller mina bandkollegor och då främst Nick & Karl (Johansson) så är det uteslutande Spotify som gäller. En kul grej med tanke på turnén vi gjorde i mars så är CD skivan fortfarande väldigt populär i de flesta delar av Tyskland märkte vi. Där kan de knappt stava till Spotify och personligen tycker jag att det är jäkligt coolt & gött. Streaming är smidigt och bra men en fysisk platta är på en annan nivå enligt mig ;).

Vilken var den första skiva du köpte för egna pengar?
– Minns inte exakt vilken det var då jag fick ett gäng vinylskivor av min ömma Mor under min uppväxt som hon köpt på postorder åt mig men, en platta jag vet jag köpte för egna hårt intjänade pengar genom lådvikning i ett växthus för gurkor var ”Whitesnake – Slide It In”. Det är en av mina fem första vinyler som jag köpt för egna pengar.

Om du får välja helt fritt utan att ta hänsyn till ekonomiska aspekter, vem eller vilka skulle du vilja samarbeta med?
– Jag samarbetar redan med mitt drömteam i Tungsten men om man lämnar verkligheten en stund så; Steve Lukather, Geddy Lee, Steve Farris och Rick Wakeman.

Vilken skiva av vilket band skulle du själv helst vilja se framföras i sin helhet live?
– Simple Minds – Real Life

Efter att ni gått av scenen på Time To Rock, vad hoppas du att publiken tar med sig?
– Ett gött minne för livet och viljan att fortsätta lyssna på Tungsten och följa oss som band.

Time To Rock Festival går av stapeln i Knislinge Folkets Park 8-10 augusti. Deltagande band förutom Tungsten är Saxon, KK’s Priest, MSG, Blind Guardian, The Hooters, D-A-D, Alestorm, Molly Hatchet, Ross The Boss, Uli Jon Roth, A Tom Gabriel Warrior Trilogy (Celtic Frost, Triptykon, Triumph Of Death), The Toy Dolls, Marky Ramone’s Blitzkrieg, The Answer, Hardline, Treat, Masterplan, Diamond Head, Tygers Of Pan Tang, Teaze, Dream Evil och många fler!

Mer info och biljetter finns via www.timetorock.se/

Picture of Ron Dahlgren

Ron Dahlgren

Chefredaktör och grundare av Rocknytt
VECKANS TOPPNYHETER
VECKANS TOPPVIDEOS
Rocknytt

Tipsa oss om nyheterROCKNYTT_LOGGA_2022

SÖK PÅ ROCKNYTT

Mange Byström

Mange Byström

WEBB/SOCIALA MEDIER