VECKANS TOPPNYHETER
VECKANS MEST DELADE
Jaded Heart Cologne Front

JADED HEART om kommande albumet och att AOR-soundet är ett avslutat kapitel

Jaded Heart Cologne Front
Svensk-tyska Jaded Heart är i full gång med att spela in en uppföljare till 2012 års rosade “Common Destiny”. Rocknytt kommer under vintern rapportera och skildra inspelningen med bland annat videos från studion.

För att få en introduktion till hur det kommer att gå till och processen för hur låtar skrivs i Jaded Heart så har bandets gitarrist Peter Östros och rocknytts Mårten Cederberg diskuterat följande:


Jaded Heart har ju varit aktiva i många år. Hur tycker du att situationen har förändrats under åren när det gäller skivinspelningar och hur går det till idag?
– JH har spelat in plattor sedan skivindustrins glansdagar på 90-talet och varit med om hela det ekonomiska förfallet under 2000-talet vad gäller inspelningsbudget, turnéstöd etc. på grund av det nya digitala sättet att konsumera musik på. Bara sedan jag kom med 2006 har otroligt mycket hänt. Därav att vi spelar in så mycket som möjligt på hemmaplan och i våra hemstudios som så många andra band i dessa tider. Vad gäller mina gitarrer så skickar jag den här gången ner mina spår till en studio i München för reamping. Det blir fan så mycket billigare än att flyga ner och göra samma sak som hemma. Denna inspelning kan jämföras med att JH på 90-talet flögs över till USA för en sjuveckors studiosession, med fickpengar till råga på allt. Det måste ha varit tider det he he. Men vi gnäller inte över situationen som råder idag. Det funkar att få till plattor som låter dyra utan en fet budget. Bara man jobbar med folk som vet vad dom pysslar med.

När började du skriva på uppföljaren till “Common Destiny”?
– Jag började skriva låtar för detta album för drygt ett år sedan, i augusti 2012 – väldigt tidigt efter att Common Destiny släpptes i maj 2012.

Hur går processen till?
– Jag skriver och färdigställer/spelar in låtarna direkt. Jag samlar inte riff eller melodier på hög för att sedan göra ett urval, utan jag har en idé som jag spelar in så fort tillfälle ges. Det är ofta en instrumental låtidé baserat på riff och form som får sångmelodier efter hand. Jag programmerar trummor och keyboard och spelar in gitarr och bas hemma i Järfälla/Stockholm.

Vem gör sångmelodierna och träffas ni hela bandet någon gång i processen?
– För att bena ut sångmelodier brukar jag och Johan ha återkommande träffar i hans sommarstuga på Tyresö för att kunna jobba ostört fram till gryningen och där det möjligtvis kan vara ett inslag av ett gott glas rosé emellanåt. Den så smått beryktade låtskrivarspärren och prestigen brukar kunna släppa en smula då. Vi har jobbat på detta sätt sedan 2006 så prestigen och garden har i och för sig släppt sedan länge.

{youtube}lc3IxICrVA4{/youtube}

Var spelas sången in?
– Johan lägger all leadsång antingen hemma på Mariatorget eller i sommarstugan som för övrigt nästan blivit lite av hela bandets mysstuga för låtskrivande. Vi har tillbringat en helg tillsammans i sommarstugan under produktionerna av “Sinister Mind”, “Perfect Insanity” och “Common Destiny” där vi putsat riff, form och melodi för att sedan demokratiskt rösta fram vilka låtar som hamnar på albumen. En ibland svettig historia, ha ha.

Hur ser inspelningen ut hittills med nya albumet?
– På den här förproduktionen har jag dock spelat in många av sångideérna själv hemma och sedan presenterat för grabbarna. Det är en strategi jag snabbt lärde mig när jag kom med i bandet 2006 är att det inte är någon idé att sitta hemma och fundera på om de idéer man har är tillräckligt intressanta för de andra i bandet. Det är bara att kasta ur sig det man har och antingen ta ris eller ros.

Hur brukar reaktionerna se ut?
– Brukar vara intressanta mail att läsa … Inget svar alls brukar vara oroväckande, haha.

{youtube}6oHH20V3MJ0{/youtube}

Hur många låtar har ni skrivit inför nya plattan?
– I oktober i år hade vi en samling på 17 låtar som började ta form ordentligt i och med att Johan började med sin förproduktion. Sångmelodierna förändras ofta väldigt mycket från första utkast till färdig låt. Vi testar olika melodier i mycket större utsträckning nu än tidigare. Det sättet att jobba fram låtarna på började ta form på förra plattan, Common Destiny, och jag tycker att den visar på låtar med mycket starkare melodier.

Hur ser inspelningsschemat ut framöver?
– Axel Kruse kommer att gå in i studion i slutet av december, och Michael Mueller lägger bas i samma studio i början av januari. Körer arrangeras och sjungs av vår käre vän Erik Mårtensson (W.E.T., Eclipse etc.) och blir det sista som spelas in innan mixen som Mario Lochert (Emergancy Gate, ALL ACCESS Booking) står för.

17 spår är många. Hur många kommer hamna på skivan och vad gör ni med resten?
– Det lutar åt att vi spelar in 14 av de 17 spår som vi har. 10 på plattan, 11 på Japanutgåvan och 3 blir över. De kommer vara bra att ha framöver då vi redan har planer på vad vi ska göra efter detta album.

Hur kommer nya plattan låta i jämförelse med “Common Destiny”? Många undrar säkert om det blir en återgång till 90-talets mer AOR-orienterade Jaded Heart-sound.
– Vi har hittat det sound som vi vill ha i och med “Common Destiny”. Det är den enkla formen av hårda riff i kombination med melodisk sång. Det sound som JH hade mellan 1994 och 2003 är ett avslutat kapitel. Ingen av oss har det minsta intresse av att spela någon typ av AOR eller vad man nu vill kalla genren för.

Varför?
– Ja, därför att det är ett fruktansvärt dötrist sätt att uttrycka sig på.

{youtube}8B9L4tc96Pw{/youtube}

Ron Dahlgren

Ron Dahlgren

Chefredaktör och grundare av Rocknytt
RELATERADE ARTIKLAR
SENASTE NYHETERNA
VECKANS TOPPVIDEOS
ALLA NYHETER
Rocknytt
Ron Dahlgren

Ron Dahlgren

CHEFREDAKTÖR

Nina Dahlgren

Nina Dahlgren

ANNONSANSVARIG

Mange Byström

Mange Byström

WEBB/SOCIALA MEDIER

Tipsa oss om nyheter