LIVERECENSIONER 2023
INTERVJUER 2023
Foto: Mercedes Lindman
Dagar
Timmar
Minuter
Sekunder

Inför Sweden Rock 2022: Intervju med Eleine

Årets upplaga av Sweden Rock Festival närmar sig med stormsteg och vi laddar upp med intervjuer med banden som spelar. Nästa band ut är Eleine där Rocknytts Ron Dahlgren fått ställa några frågor till bandets sångerska, Madeleine Liljestam.

Med Eleine från Landskrona har Sverige fått ett internationellt gångbart symfoniskt metalband i samma grannskap som Nightwish, Kamelot och Edenbridge. Sedan 2015 har bandet spelat in tre album, senast 2020 års “Dancing in hell”. Redan efter så pass kort tid är det tydligt att Eleines karriär är på stadig uppgång. Att bandet uppmärksammats av livepubliken genom turnéer med Moonspell, W.A.S.P., Arch Enemy, Myrath och i eget namn har säkerligen en del med saken att göra.


Det blev ju som bekant ingen festival varken 2020 eller 2021. Vad har ni gjort under tiden?

– Min första tanke är; Vad har vi INTE gjort under tiden? Ja, det har ju förvisso inte blivit lika många gig som det vanligtvis blir. Men känns som om vi gjort allt annat, haha. Innan pandemin hade vi redan planerat vårt nästa skivsläpp till den 27 november 2020, och även om man var tveksam första veckorna till ifall vi skulle genomföra släppet som planerat eller skjuta upp så bestämde vi oss rätt snabbt för att genomföra det av en enkel anledningen; Både vi och fansen behövde något att se fram emot. Så i stället för 2 singlar med musikvideos så körde vi med 4 singlar med musikvideos. Då vi gör våra egna musikvideos och alltid gjort så fylldes schemat på rätt snabbt.

Annons:

Så sedan pandemins start har vi; Skrivit färdigt vårt tredje album, producerat 4 musikvideos, släppt albumet som blev vårt bäst säljande album hitintills trots noll spelningar och turnéer, Rikard, jag och även Jesper har börjat live streama på Twitch varje vecka, vi byggt upp vår Patreon mer än förut, genomfört flertalet fotograferingar, producerat och spelat in ett spännande nytt projekt för ELEINE (mer info om det inom kort) och just nu i skrivande stund skapar vi musikvideos till detta samtidigt som vi jobbar med 2023 och har flera härliga gig att se fram emot.

Utöver det har både jag och Rikard gästat många andra härliga samarbeten, vissa har blivit släppta redan och andra är på G.

Man behöver något att jobba mot, att se fram emot, speciellt när något som denna pandemi händer och man undrar om det någonsin kommer bli som det var förut. I vår musik skriver vi mycket om mental hälsa och att bli stärkt av de man omringar sig med, så många fans känner verkligen igen sig, finner stöd och relaterar hårt till vår musik.

Har du några speciella minnen från Sweden Rock?

– O ja! Många! Mitt första besök var 2010, och då hörde jag “Primo Victoria” för första gången på campingen genom någon usel högtalare, det blev min introduktion till Sabaton. Samma år såg jag både Gary Moore och Aerosmith vilket är två av de bästa konserterna jag sett hitintills i mitt liv.

Sen fick vi vår första spelning på Sweden Rock 2016, så där har vi ju det bästa och mest kära minnet såklart. Vi visste inte vad vi kunde förvänta oss, vi var ju bara ett 2 år gammalt band, färska på marknaden. När vi kommer upp på scenen så ser vi att det var fullt i tältet med ännu fler folk utanför som ville ta del av spelningen, stämningen var helt fantastisk. Den spelningen har betytt mycket för Eleine på många sätt.

Vilken av era låtar tycker du är roligast att framföra live?

– Det är otroligt svårt att välja, haha. Men nu när vi fått ha några få gig när allt öppnar upp igen måste jag säga att “Ava Of Death” och “Where Your Rotting Corpse Lie” från vårt senaste släpp ”Dancing In Hell” är helt makalöst roliga att framföra. Även vår “All Shall Burn”, som av våra fans, är den valda “Eleine Anthem”. Att höra dem sjunga med i den allt de kan är alltid lika vackert.

Hur tänker ni annars runt er setlist?

– Vi skapar en setlist baserat på dynamik och vad vi tycker känns rätt. Så som vi gör med allt annat. Vi undrar aldrig vad vi bör skriva för musik för att bli mer kända eller populära, vad som är trendigt nu osv.. Nej, vi kör på vår grej, och det är det som publiken ska gilla, eller hata för den delen. Samma gäller setlist live; Om VI tycker det är roligt på scenen kommer det smitta av sig. Väljer vi låtar helt baserat på vad andra tycker hela tiden så blir det ju inte riktigt rätt.

Vilken är er största styrka som band?

– Vi “stay true” mot oss själva i alla lägen.

Vilka band missar du själv inte på festivalen?

– Line-upen är helt makalöst bra i år så jag hoppas på att hinna med så många som möjligt. Devin Townsend är en utav de jag helst inte vill missa, inte fått se honom live ännu. Även Wormwood och Nightwish hoppas jag på under torsdagen. Tyvärr lär jag inte vara där på fredagen, skulle gärna ha sett Baest också. Hoppas såklart alltid på att upptäcka någon och få den där wow-känslan som alltid är lika fin ☺

Är det en ny platta på gång inom en inte allt för avlägsen framtid?

– Mer info kommer komma ut nu under sommaren, och ännu mer nästa år. På vår Patreon får man tillgång till rätt mycket nyheter redan nu från den lägsta valbara nivån (30kr i månaden), men utöver det ber vi alla hålla utkik på våra sociala medier som vi alltid uppdaterar flitigt.

Om du får välja helt fritt utan att ta hänsyn till ekonomiska aspekter, vem eller vilka skulle du vilja samarbeta med?

– Personligen skulle jag vilja samarbeta med Till Lindemann. Textmässigt sätt är han en utav mina favoriter, en äkta poet. Älskar hans alster utanför musiken också.

Sen är där en uppsjö av artister och band man skulle vilja samarbeta med, skulle vilja gå igenom hela listan här men blir nog en mindre novell.
Med Eleine vore det ju grymt att göra något mega episkt med Sabaton, Dimmu Borgir och/eller Rammstein. Tror det hade kunnat bli helt tokigt bra.

Eleine spelar lördag den 11 juni.

Sweden Rock Festival äger rum i Norje, utanför Sölvesborg mellan den 8-11 juni. Klara band är Guns N’ Roses, Volbeat, In Flames, Nightwish, Mercyful Fate, Megadeth, Within Temptation, Accept, Saxon, Social Distortion, Dropkick Murphys, The Hellacopters, Opeth, Night Ranger, D-A-D, 10CC, Honeymoon Suite, Lee Aaron, Kingdom Come, Ten Years After, Saga, Praying Mantis, Walter Trout, Devin Townsend, Clawfinger, Hardcore Superstar, Raubtier, Amaranthe, Sonata Arctica, Kvelertak, Michael Monroe, Evergrey, Alestorm, Sodom, Nashville Pussy, Bombus, Witchcraft, Eluveitie, Orange Goblin, Freedom Call, Kadavar, Hällas, Victory, Rage, Ross The Boss, Eclipse, Satan Takes A Holiday, Bonafide, Grave, The Halo Effect, Belphegor, Nationalteaterns Rockorkester, Nestor, Eleine, VA Rocks, Månegarm, Narnia, Bomber, Magic Pie, Nile, Tiamat, Dirty Honey, Eric Gales och många fler.Ron Dahlgren

Ron Dahlgren

Chefredaktör och grundare av Rocknytt
RELATERADE ARTIKLAR
POPULÄRA LIVERECENSIONER
ALLA NYHETER
Rocknytt
Ron Dahlgren

Ron Dahlgren

CHEFREDAKTÖRNina Dahlgren

Nina Dahlgren

ANNONSANSVARIGMange Byström

Mange Byström

WEBB/SOCIALA MEDIERTipsa oss om nyheterROCKNYTT_LOGGA_2022

SÖK PÅ ROCKNYTT