ALLA NYHETER
CD
BÖCKER

Crowne – Kings In The North

Kan man någonsin få för mycket melodiös hårdrock? Det är ju en genre som tilltalar många och törsten efter mer tycks aldrig sina. Supergrupper verkar vara rätt i tiden då fler och fler poppar upp med jämna mellanrum och skivbolaget Frontiers kan ses som specialister på att sätta ihop olika konstellationer av dessa. Alla blir inte riktigt bra dock och ännu färre levererar stadigt material som håller till en hel skiva utan att svaja alltför mycket.

Jag hörde talas om Crowne redan vid årsskiftet och med tanke på den mycket kompetenta skara artister som medverkar så lät det redan då som ett minst sagt intressant och lovande projekt. När de första singlarna ”Mad World” och ”Sharoline” landade så bekräftades förväntningarna och låtarna imponerade stort. Den stora frågan var: håller det igenom en fullängdare?

Det är svårt att inte ha höga förväntningar på resultatet när så många talanger medverkar. Även om de största namnen (åtminstone för gemene man) förblir relativt anonyma på denna skiva så är det en gemytlig talanghög vi har här. Sångskrivandet signerat Jona Tee (H.E.A.T) och Alexander Strandell (Art Nation) är en redig blandning av det vi hört från H.E.A.T och Art Nation mixat.

Men vi tar det från början. Skivans öppningslåt ”Kings in The North” är riktigt maffig och sätter ribban högt. ”Perceval” var en låt som jag från början hade svårt att fatta tycke för men som vuxit att bli bland favoriterna på denna skiva, följt av dunderhitten ”Sharoline” som sätter sig som klister i huvudet på en. ”Unbreakable” och ”Mad World” är minst lika bra.

Ungefär här någonstans på skivan så ändras lite materialet och tar en något poppigare och ”lättare” tonfall. Missförstå mig rätt, det sker ingen större förändring på soundet och det tummas inte på gitarrsolon och tuffa tongångar. Men det sker en liten omväxling och låtmaterialet skiljer sig något från skivans första halva.

”Set Me Free” är exempelvis en sådan låt som i annan skepnad hade kunnat platsa på valfri radiostation. ”Make A Stand” för tankarna till klassisk hårdrock med en medryckande refräng.

Alexander Strandell visar en bredare repertoar i sitt sångregister än tidigare och med denna utveckling blir det extra intressant att se vad som hittas på härnäst. Extra plus att plocka in Love Magnusson (Dynazty) som står för gitarrsolona på denna skiva, de kompletterar nämligen låtarna fint och ger pondus där det saknas.

Blir ”Kings In The North” en av de bättre skivorna vi hör 2021? Jag tror det. Det låter melodiskt och hårt, poppigt och vasst, fräscht och nutida. Jag hoppas på mer!

Artist: Crowne
Titel: Kings In The North
Genre: Melodiös hårdrock
Skivbolag: Frontiers Records
Releasedatum: 2021-06-18
Betyg: 3,5/5
Bästa Låt: Sharoline, Perceval

BETYGSSKALAN

5.0 – Mästerverk! Fullkomligt perfekt. Inte ett enda svagt spår! Finns ingenting att klaga på.
4.5 – Stark fyra. Utmärkt! Snudd på perfekt men det lilla extra saknas för att rankas som mästerverk.
4.0 – Stabil fyra. Mycket bra! Har någonting extra!
3.5 – Stark trea. Riktigt bra!
3.0 – Stabil trea. Tämligen bra. Lite spretig men ändå god musikunderhållning.
2.5 – Medelmåttig men lyssningsbart.
2.0 – Hyfsad! De sämre låtarna är tyvärr betydligt fler än de bra. Lämnar mycket att önska.
1.5 – Ganska dålig.
1.0 – Väldigt dålig. I stort sett bortkastad tid.
0.5 – Urusel! Plågsam upplevelse!

Effie Trikili

Effie Trikili

Skribent/Fotograf
RELATERADE ARTIKLAR
FILM
LIVE

Warning: Undefined array key "pt-cv-view-type" in /home/rocknytt/public_html/wp-content/plugins/content-views-query-and-display-post-page/includes/block_view.php on line 111
Fel: Vy 01024a207i kanske inte finns
Rocknytt
Ron Dahlgren

Ron Dahlgren

CHEFREDAKTÖRNina Dahlgren

Nina Dahlgren

ANNONSANSVARIGMange Byström

Mange Byström

WEBB/SOCIALA MEDIERTipsa oss om nyheterROCKNYTT_LOGGA_2022

SÖK PÅ ROCKNYTT