VECKANS TOPPNYHETER
Gus G Firewind

10 Frågor – Del 122: Gus G (Firewind)

10 frågor är en intervjuserie där det ställs just 10 frågor om musik till musiker, såväl kända som okända och svenska som utländska.

Frågorna är av det lite mer lättsamma slaget och förhoppningen är att vi ska få in en hel del roliga svar. Tanken är att det ska publiceras i den turordning vi får in svar och förhoppningsvis kan den fortgå länge. Sådana här intervjuer är något vi själva tycker om att läsa och min förhoppning är att fler än vi gör det så att det blir några läsare framöver.

Vi har kommit till del 122 och i den är det den grekiske gitarristen Gus G som står för svaren. Gus G är aktuell med den sprillans nya självbetitlade plattan med sitt band Firewind (en mycket bra platta för övrigt) men han har även en solokarriär och har bl.a. spelat med Ozzy Osbourne tidigare.

Vilken var den första skiva du köpte för egna pengar?

Om jag kommer ihåg rätt så var det “Nativity in Black” – en tributeplatta till Black Sabbath. Jag hade bara tillräckligt med pengar för att köpa en enda CD och tänkte att en samlingsskiva skulle vara en bra idé eftersom jag då får höra många olika band.

Vilken låt önskar du att det var du som skrev?

Alldeles för många men om vi håller oss inom hårdrock så säger jag “Iron Man”.

Vilken är den bästa skiva som har släppts?

Jag tror inte det finns någon sådan utan det beror helt på vilket humör man är på för stunden. Jag är en hårdrockare men jag tycker om en hel del annan musik också. Om jag måste välja en hårdrocksskiva blir det förmodligen Black Sabbath “Master Of Reality” eller “Paranoid”. Utanför hårdrock så blir det mest troligt The Beatles “Abbey Road” eller John Lennon “Imagine”.

Vilken är den bästa konsert du har sett?

Black Sabbath på Rockwave Festival i Grekland 2005.

Vad är det konstigaste ställe du har uppträtt på?

På baksidan av en bowlinghall någonstans mitt ute i ingenstans i Kanada. Vi var på turné med Firewind och på något sätt lyckades vi bli bokade till att spela på i en bowlinghall som hade ett litet rum baktill där de anordna konserter. När vi anlände insåg vi att det bara var ett tomt rum utan scen och PA. Vi ställde bokstavligt talat upp vår utrustning på parkeringsplatsen och spelade på gatan för en handfull fans.

Vilket är tidernas mest underskattade band/artist?

Troligen Firewind.

Nämn en skiva andra inte tror att du tycker om.

Empire Of The Sun – Walking on a Dream

I vilket land är fansen mest hängivna och vildast under konserter?

Här måste jag vara diplomatisk för sanningen är att vi har väldigt lojala fans över hela världen. Några av de mest lojala fansen finns dock alltid i Japan, Tyskland och vårt hemland Grekland.

Vad är det märkligaste som inträffat under en konsert?

För mig är den konstigaste upplevelsen när jag turnerade med mitt soloband i USA för några år sedan. Vi blev bokade till en del riktigt fina spelställen där det endast var sittplatser och folk kunde beställa mat och äta under konserten. Det var riktigt märkligt att spela heavy metal och shredda loss framför folks ansikten samtidigt som de satt och åt kyckling.

Vad är roligast och varför? Spela på en stor festival eller på
en liten klubb?

Jag tycker om festivaler för det är roligt att spela för stora publikhav men jag väljer klubbspelningar framför festivaler av flera anledningar. I en klubb har du mycket större kontroll själv över spelningen då du har mer tid för ett riktigt bra soundcheck och andra förberedelser så man minskar riskerna för eventuella fuckups under spelningen. På en klubbspelning kommer publiken för att se just dig och ditt band så även om det är en liten publik är de oftast bättre än en stor festivalpublik eftersom de känner till låtarna du spelar. Festivaler är dock bra på så sätt att man oftast skaffar sig lite nya fans som aldrig hört dig förut. Båda är bra på sitt sätt.

FÖLJ ROCKNYTT 2023 – Den bästa spellistan på Spotify för dig som vill upptäcka ny musik. Här får du det senaste inom Rock, Hårdrock, AOR och Metal. Spellistan har över 4000 följare och uppdateras flera gånger i veckan!

FLER NYHETER
VECKANS TOPPVIDEOS
ALLA NYHETER
Rocknytt

Tipsa oss om nyheterROCKNYTT_LOGGA_2022

SÖK PÅ ROCKNYTT

Mange Byström

Mange Byström

WEBB/SOCIALA MEDIER