VECKANS TOPPNYHETER
VECKANS MEST DELADE

10 frågor – Del 78: Craig Goldy (Dream Child)

10 frågor är en intervjuserie där det ställs just 10 frågor om musik till musiker, såväl kända som okända och svenska som utländska.

Frågorna är av det lite mer lättsamma slaget och förhoppningen är att vi ska få in en hel del roliga svar. Tanken är att det ska publiceras i den turordning vi får in svar och förhoppningsvis kan den fortgå länge. Sådana här intervjuer är något vi själva tycker om att läsa och min förhoppning är att fler än vi gör det så att det blir några läsare framöver.


Efter ett sommaruppehåll som blev längre än jag tänkt börjar detta rulla igång igen. Den här gången är det gitarristen Craig Goldy, mest känd för sin tid i Dio, men nu aktuell med bandet Dream Child som har svarat på frågorna.

Vilken var den första skiva du köpte för egna pengar?

Det var Deep Purple “Burn”! När jag var tonåring hade jag som många andra en period där jag sökte efter vilken musik som var den jag tyckte om mest och som skulle bli min favoritstil. Jag lyssnade på radio och zappade hela tiden mellan olika kanaler. Jag tyckte om jazz, klassiskt, blues, R&B och Rock men inte en enda av de kanalerna klarade av att behålla mitt intresse utan jag bytte hela tiden. Sedan hörde jag “Burn” och det blev en vändpunkt i mitt liv. Samtliga musikstilar, och varenda litet element av de stilarna, som jag gillade fanns helt plötsligt sammanvävda i ett enda band. Ian Pace hade basen i jazz, Jon Lord hade sin bas i klassisk musik men kunde lika gärna vara från en annan planet, Glenn Hughes lät som en vit Stevie Wonder och hans basspel var unikt, David Coverdale hade den perfekta bluesiga, ruffiga rockrösten och Ritchie Blackmore var definitivt från en annan planet. Sökandet efter min musikaliska identitet var över!!

Vilken låt önskar du att det var du som skrev?

“Stargazer” från albumet Rainbow Rising! Jag hoppas att min musik någon dag har samma påverkan på någon som Deep Purples album “Burn” och “Stargazer” och hela “Rainbow Rising” hade på mig!!

Vilken är den bästa skiva som har släppts?

Det är lika svårt att svara på som om man skulle få frågan om man skulle välja att enbart kunna andas in eller ut?!! Även om mina favoritband är Deep Purple och Rainbow måste jag säga att tidernas bästa platta är Whitesnake “1987”. Perfekt platta av ett band med en perfekt lineup och utseende. Ozzyplattorna med Randy och Zakk håller jag också högt. Black Sabbath “Heaven and Hell”, speciellt låten “Lonely is the Word”, är också fantastisk.

Vilken är den bästa konsert du har sett?

Deep Purples Perfect Strangersturné är den bästa live show som funnits. Den bästa konsert jag sett är dock när Ronnie hade den eldsprutande draken på Sacred Heartsturnén. Jag har lyckan att se den innan jag kom med i bandet.

Vad är det konstigaste ställe du har uppträtt på?

Inte så mycket det konstigaste stället men den konstigaste händelsen skedde i Italien. Det var med Dio när vi skulle starta den Europesika delen av Dream Evilturnén som vi satt i en limo och alla hade varsitt kristallglas med en drink i. Ronnie sa skål grabbar och vi skålade när hans glas helt plötsligt gick i tusen bitar, Jag, Vinny och Jimmy träffades av glasbitar och lite blodvite uppstod. En kväll något senare under turnén, fortfarande i Italien, var det väldigt dimmigt och lastbilen med vår utrsutning var tvungen att gira för att undvika att köra in i en annan bil på motorvägen. Lastbilen vägrade starta efter det och chauffören försökte då förhindra att andra bilar skulle köra in i den men misslyckades då han förmodligen såg för farlig ut med sin rocklook och flera bilar körde in i lastbilen. Det enda av utrustningen som gick sönder var min, Jimmys och Vinnys, de tre som skadades av det krossade glaset. Vi blev tvungna att låna utrustning av förbandet så jag spelade med en rosa gitarr. Det hela var väldigt mystiskt och konstigt.

Vilket är tidernas mest underskattade band/artist?

En del skulle nog säga att det är jag men jag tycker fortfarande att det är Neal Schon!!

Nämn en skiva andra inte tror att du tycker om.

Hmmmm…….inte helt lätt att svara på……det måste nog vara att jag älskar Frank Sinatra, Nat King Cole låten “Nature Boy”, The Temptations, Ohio Player’s låt “Fire”, Genesis och liknande skivor!

I vilket land är fansen mest hängivna och vildast under konserter?

Runt om i Europa men faktiskt så är Sverige och Tyskland bäst. Jag tycker om att europeiska fans inte alls bryr sig om de senaste trenderna på samma sätt som man gör i USA. Framförallt inte i just Sverige och Tyskland.

Vad är det märkligaste som inträffat under en konsert?

Jag rapade, nyste och släppte mig samtidigt mitt under ett gitarrsolo och jag lyckades faktiskt inte missa en enda ton men det var en konstig känsla.

Vad är roligast och varför? Spela på en stor festival eller på en liten klubb?

Samma här, andas in eller andas ut? Fördelarna och nackdelarna är lika stora med båda. Det är givetvis prestigefullt att spela på en stor utomhusfestival inför 25,000 – 80,000 fans och det är en ganska surealistiskt känsla att titta ut över en ocean av huvuden. Man har dock inte så mycket tid över till fansen efter spelningen vilket man har vid en spelning på en liten klubb. Har en liten klubb ett bra ljud och ljussystem och en bra ljud/ljuskille eller vi har vår egen med oss så kan det ibland bli ännu bättre än på en utomhusfestival.

RELATERADE ARTIKLAR
SENASTE NYHETERNA
VECKANS TOPPVIDEOS
ALLA NYHETER
Rocknytt
Ron Dahlgren

Ron Dahlgren

CHEFREDAKTÖR

Nina Dahlgren

Nina Dahlgren

ANNONSANSVARIG

Mange Byström

Mange Byström

WEBB/SOCIALA MEDIER

Tipsa oss om nyheter