VECKANS TOPPNYHETER

Rocknytt söker nya medarbetare

Brinner du för rockmusik och gillar att skriva eller fotografera?

Vi söker nu fler medarbetare.
JOBB
VECKANS MEST DELADE
neal-schon-vortex484

NY LÅT: Neal Schon – Vortex

neal-schon-vortex484
Den 24 juni släpper Neal Schon sitt album Vortex på Mascot Label Group/Music Theories/Warner Music. Nu finns låten “Vortex” tillgänglig för streaming via spelaren nedan.

Vortex är en instrumental dubbel-CD med rock som grund men med inslag av jazz, klassiskt och världsmusik på arton nyskrivna låtar. Plattan är dedikerard till Schons bästa vän och tillika hustru som är en daglig inspirationskälla och låten Lady M framfördes på parets bröllop 2013. Schon berättar; “Jag har utvecklats en hel del under inspelningen av plattan. Det har alltid varit en drivkraft att bli bättre på mitt instrument och att töja på gränserna. Visst, med Journey har jag sålt 80 miljoner plattor, vilket jag är otroligt stolt över, men jag känner att denna platta återspeglar mitt sanna musikaliska jag. Den är helt baserad må “min röst” d v s min gitarr. En rätt djärv platta med massor av kärlek, glöd och energi.”


 

Det märks direkt i den inledande och lite mystiskt klingande Miles Beyond som är en hyllning till jazzgeniet Miles Davis banbrytande fusioninspelningar. Låten präglas av Schons vinande gitarrer, lager på lager av melodislingor i ett arrangemang med arabiska influenser på en grund av Steve Smiths afrikanska trumspel.

Schon & Hammer Now är ett hämningslöst jamsession mellan gitarristen och hans mångårige vän tillika Grammyvinnande keyboardisten Jan Hammer som bl a spelat med Mahavishnu Orchestra. Dom bägge instrumentalisternas brillianta spel matchar varandra perfekt  och rör sig med en elegans och kvickhet som en ung Mohammad Ali. Schon berättar; “ Jan är med lite överallt på plattan. Jag skrev musiken specifikt så att han kunde sträcka ut ordentligt. Inte så många treminuterslåtar om man säger så. Allt är enormt, episkt, bombastiskt och futuristiskt..” När Hammer fått hela plattan uppspelad för sig så sa han bara; “Detta är fan otroligt!”

 

Om man mot förmodan skulle kräva fler bevis så lyssna till Airliner NS910. Tempot är skrytamt högt  och med Schons svävande melodi från hans favoritgitarr Paul Reed Smith NS-14 vars ljud känns igen direkt.  “Eftersom Vortex är en dubbel så blir det både mitt nionde och tionde soloalbum, därav NS910.”

 

Musiken till Vortex växte fram ur den mängd av material som Schon samlat på sin hårddisk genom åren. Allt föll på plat då man flyttade över verksamheten till Berkeleys Fantasy Studios som varit Schons favoritstudio sedan 1981 då  Journey spelade in sitt platinasäljande album Escape där. “Man kan lätt säga att det äe mitt andra hem,” Säger Schon och fortsätter. “Jag har spenderat så mycket tid där att jag numera har ett eget skåp i omklädningsrummet!”


Förutom gitarrerna så lirar Schon också bas på plattan samt står som producent. Förutom Hammer hörs även klaviaturspelaren Igor Len som också spelade på Schons sjunde soloplatta The Calling. “Len och Hammer kompletterar varandra så bra.” Säger Neal Schon. Den stämningsfyllda balladen Eternal Love är ett bevis för Lens lysande kreativitet med hans känsliga pianospel. “Han satte sig bara ner och spelade till låten helt spontant och det blev så bra att vi behöll det som det var.” Förklarar Schon som levererar något liknande på gitarr på låten Mom dedikerad till sin mor Barbara Schon. “Som många av låtarna på plattan så kom allt spontant och det var bara att be teknikern Jesse Nichols att börja spela in.”

FÖLJ ROCKNYTT 2022 – Den bästa spellistan på Spotify för dig som vill upptäcka ny musik. Här får du det senaste inom Rock, Hårdrock, AOR och Metal. Spellistan har över 4000 följare och uppdateras flera gånger i veckan!
Ron Dahlgren

Ron Dahlgren

Chefredaktör och grundare av Rocknytt

Rocknytt söker nya medarbetare

Brinner du för rockmusik och gillar att skriva eller fotografera?

Vi söker nu fler medarbetare.
JOBB
RELATERADE ARTIKLAR
SENASTE NYHETERNA
VECKANS TOPPVIDEOS
ALLA NYHETER
Rocknytt
Ron Dahlgren

Ron Dahlgren

CHEFREDAKTÖR

Nina Dahlgren

Nina Dahlgren

ANNONSANSVARIG

Mange Byström

Mange Byström

WEBB/SOCIALA MEDIER

Tipsa oss om nyheter

Copy link