NY LÅT: The Night Flight Orchestra - Sad State Of Affairs

NY LÅT: The Night Flight Orchestra – Sad State Of Affairs

"Sad State Of Affairs", en helt ny låt av The Night Flight Orchestra finns nu tillgänglig för lyssning ...
Läs Mer
NYHETER

En man besatt av sin gitarr – SVT visar ny svenskproducerad dokumentärfilm om Gary Moore

Gary Moore live 1983. Foto: Jörgen Holmstedt

Frågan är om någon annan gitarrist har varit så besatt av sitt instrument som Gary Moore.

– Jag känner inte igen mig själv om jag inte får spela gitarr. Det är knappt att jag känner mig levande utan den, säger han i den nya svenskproducerade dokumentärfilmen ”White knuckles and blue moods”.

I den ges exempel på de många genrer Gary Moore behärskade: blues, hårdrock, barnmusik, filmmusik, calypso, klassiskt, drum’n’bass, spansk musik, indisk musik, irländsk musik och så vidare. Dessutom har få gitarrister så till fullo behärskat både känslosvallande och tekniskt spel.

– Att jobba med Gary var som att spela med två eller tre gitarrister samtidigt, berättar Jon Hiseman, världsberömd trummis från Colosseum II.

Gary Moore föddes i Belfast, Nordirland, 1952 och dog av en hjärtattack 2011. Han gjorde sig känd för sina olika inhopp i Thin Lizzy och en solokarriär där höjdpunkten var albumet ”Still got the blues”, etta på den svenska försäljningslistan i tolv veckor 1990. Totalt har Moore sålt en miljon skivor i vårt land. Bäst i världen, sett till befolkningsmängd.

Inget fick komma emellan Gary Moore och gitarren, vilket fick konsekvenser.

– Jag har inga vänner utanför musiken och jag umgås inte med någon där jag bor, berättar Gary i filmen.

– Garys relationer påverkades av hans hängivenhet till gitarren. Vi var ovänner i tolv år, säger Don Airey, Deep Purples keyboardist.

Jörgen Holmstedt (som även gjorde hyllade filmen ”Thin Lizzy – nu, då och för evigt”) och Stefan Mossberg har jobbat med ”White knuckles and blue moods” i 14 år. Den innehåller Gary Moores mest öppenhjärtiga intervju någonsin, där han talar ut om drogerna, bråken, succéerna, motgångarna och misshandeln där han fick ena sidan av ansiktet sönderskuret.

Från vänster Jörgen Holmstedt, Gary Moore och Stefan Mossberg. Foto: Michael Johansson

Men främst bjuds det på fantastisk musik från en gränsöverskridare av sällan skådat mått.

”Gary Moore – White knuckles and blue moods” visas av SVT2 kl 21:30 lördagen 29 april.

Ron Dahlgren
Chefredaktör och grundare av Rocknytt.

Ämnen

dokumentär | gary moore | jörgen holmstedt | svt

Relaterade artiklar

SVT sänder Black Metal-dokumentär ikväll Ikväll är det dags att bänka sig framför teven för ännu ett hårdrocksinslag.
SVT sänder hårdrocksspecial från Bråvalla i kväll I kväll visar SVT ”Best Of Bråvalla 2016: Hårdrocksspecial”
SVT sänder Jörgen Holmstedts dokumentärfilm ”Thin Lizzy: nu, då och för evigt” ”Thin Lizzy: nu, då och för evigt” är den första svenska dokumentärfilmen om ett internationellt band någonsin. Sänds Fredag 6 maj kl 23:20 i SVT1....
NY VIDEO: Powerwolf – Out In The Fields (Lyric) Tyska power metal-bandet POWERWOLF har gjort en cover på Gary Moore-klassikern "Out In The Fields".
Dokumentär om THE DOORS släpps i höst "Feast of Friends" heter dokumentären om THE DOORS som producerades av THE DOORS under deras sommarturné 1968 och som nu har återuppstått.