VECKANS TOPPNYHETER
VECKANS MEST DELADE
intervju-jennie nord

THE RESISTANCE om kommande EP:n, debutalbumet och varför de sparkade sin basist

intervju-jennie nord

Om någon nu har missat vilka THE RESISTANCE är så föreslår vi att denne ögonblickligen kollar upp dem, för de är definitivt här för att stanna. Med både talang och rutin levererar denna Göteborg/Stockholms-pluton ärlig musik fylld av energi. THE RESISTANCE bevisar att en käftsmäll faktiskt kan vara uppfriskande. På fredag släpps den efterlängtade första EP:n “Rise from treason” som i nuläget fått lysande kritik från media.

Jennie Nord från Rocknytt tog ett snack med medlemmarna Jesper Strömblad och Chris Barkensjö när de spelade på Rockbitch Boat i höstas.


DSC 0085_kopia 

Hur kom det sig att ni startade THE RESISTANCE?
Chris:
Det var Jesper och Marco (Aro, ex-THE HAUNTED och FACE DOWN) som chattade över nätet. – Ni satt och spelade dataspel, eller?
Jesper: Ja, vi spelade ihop, tror att det var “Modern Warfare”. Vi hade väl egentligen inte snackat på tio år och det var tack vare Facebook som jag kom i kontakt med honom igen. Vi hade båda slutat i våra respektive band, så då tänkte vi att vi nog låg på samma ambitionsnivå för att dra igång något igen.
Vi gjorde väldigt mycket innan vi ens repade ihop, vi bildade ju bandet innan vi ens hade något material. Då hade vi Alex Losbäck Holstad (ex-DESPITE), vår förra basist, men vi hade ingen trummis. Jag fick en länk till en video när Chris spelade med CARNAL FORGE och då tänkte vi helt enkelt att honom vill vi ha. Jag ringde Glenn Ljungström (ex-IN FLAMES) också och frågade om han ville vara med. Sedan flög stockholmarna ner till Göteborg för att ta lite pressbilder och så att vi kunde lära känna varandra. Då hade jag aldrig träffat Chris innan. Sedan hände det inte så mycket på musikfronten faktiskt, vi tog bilder och bildade bandet, men…
Chris: Vi började lite i fel ände, helt enkelt.
Jesper: Ja, nu kommer ju EP:n vilken dag som helst i alla fall när ni läser det här (25 januari, förf.anm). Så det var alltså jag och Marco som började snacka om att vi ville lira ihop.

Hade ni någon tydlig bild av exakt vad ni ville lira? THE RESISTANCE är ju lite av en blandning av både Marcos och Jespers tidigare sound.
Jesper:
Nej, absolut inte. Det kom kanske naturligt det där. Jag tror att det ljudmässigt är en slags motreaktion till det man gjort tidigare. Detta är ju mycket enklare, råare och det är ju inget finlir på samma sätt som när jag spelade innan, både i DIMENSION ZERO och IN FLAMES. Så det är jävligt skönt, inget klick eller någonting. Väldigt basic, helt enkelt.
Chris: Rock ‘n roll!
Jesper: Vi letar väl fortfarande lite efter hur vi ska låta, men vi lattjar ju med väldigt mycket olika ljudbilder. Vi vill inte satsa på att hamna i något fack, men ska man beskriva det så är det väl någon slags hybrid mellan Göteborg och Stockholm samt hardcore-influenser. Till sist fick jag äntligen spela lite sådant som har hängt med ända sedan jag var yngre, men inte haft något utrymme för.

Hur funkar det idag nu när ni är äldre och kanske har andra förpliktelser i livet? Inte som när ni var tjugo kanske.
Jesper:
Jag är fortfarande tjugo, “tjugonitton”! Det är alltid svårt att etablera ett nytt band. Framförallt idag då man inte kan räkna med något ekonomiskt stöd från skivbolagen. Just med skivförsäljningen och den digitala försäljningen. Det var ju mycket lättare för när det gällde det. Man behövde inte oroa sig ekonomiskt på samma sätt, för då fick man sitt förskott både på förlagsbiten samt skivbiten.

DSC 0065_kopia

Hur kommer det att bli framöver då allt drar igång? Jag tänker på familj och allt. Ni tar det som det kommer?
Chris:
 Vi tar en grej i taget. Vi började som sagt i fel ände. Vi har ju egentligen bara släppt ‘An eye for an eye’ officiellt. Sedan var det någon klåpare som släppte iväg ‘Coup de grace’, en skitdålig inspelning. Inte ens demostatus på den, men det får väl stå för dem. Jag kan irritera mig på att de släpptes bara för att det inte var ett gemensamt bandbeslut.
Det som är roligt med detta band också är ju till exempel låten ‘Slugger’. Vi skrev den under ett rep, en timme innan vi skulle upp till Sundsvall och spela. Vi slängde ihop den bara för att vi behövde en låt till. Det är en skitbra låt och en rolig grej med oss är att det inte finns spärrar när det gäller låtskrivandet, det finns inga direkta regelverk. Vi bara kör! Sedan om Marco inte har någon färdig text är det skitsamma, han har gjort detta tusen gånger. Men folk gillar ju det vi gör och man förstår folks frustration. Nu har vi gjort merch, men vi har fortfarande inte släppt något och folk vill ju höra fler låtar. Men det får de snart! 2013 kommer allt att börja rulla på mer som ett riktigt band.
Jesper: Det kommer att hända mycket nu de här månaderna, först med EP-släppet och sedan börjar vi spela in fullängdaren i januari.

Berätta lite om EP:n “Rise from treason”.
Jesper:
Det har legat en förbannelse över inspelningen av den här EP:n. Både avhopp och olyckor har gjort att den blivit försenad.

Om man bara hört ‘An eye for an eye’, är det den stilen vi kan vänta oss och känner ni er nöjda med resultatet?
Jesper:
Japp, vi är skitnöjda och nej, det skiljer sig inte mycket. Vi utforskar väl lite större områden kanske och nosar lite på melodier.
Chris: Det är ju Göteborg möter Stockholm. Speciellt nu när vi verkligen har börjat hitta ett ljud som vi gillar. Jocke Skog som vi spelade in med, han skickade ner en låt och alla älskade det. Det är rått så in i helvete. Fruktansvärt ärligt. Som sagt så hade vi lite otur under denna inspelning, Marco skadade sig och knäckte tre revben. Men han fixade fan ändå att gå in i studion bara två veckor efter.

DSC 0618kopia 

Ni signade nyligen med ett tyskt bolag, berätta lite om det.
Jesper:
 Ja, vi har signat med Ear Music Edel. De kommer släppa EP:n och första albumet. 

Vad är det för typ av bolag?
Jesper:
De är ganska stora, ett av de större independent-bolagen med sitt huvudsäte i Tyskland.
Chris: Vi är nöjda och de är nöjda. Vi provade ju att köra med “name-droppingen” ett tag där. Det kan irritera mig att folk säger att vi har fått allt gratis, det har vi verkligen inte. Visst, lite små saker i början, vissa gig och festivaler. Men att vi glidit in på en räkmacka, det har vi verkligen inte, vi har gjort samma som alla andra band. Men klart att det hjälper till med Marco, Jesper och Glenn. Absolut, självklart. Inte så att de kastar på oss grejer, vi får hyra vanar och allt som alla andra, inga sedelbuntar i handen direkt.
Jesper: Det har aldrig varit så.

Jo, jag vet att ni ändå har slitit…
Chris:
 Nja, slitit kanske vi inte har gjort som förr, vi har ju inte gjort de där hundåren igen. Fast vafan, det är ju avklarat sedan innan…varför ska vi göra det igen? Lite ska man ju få, man är ju inte tjugo längre.

DSC 0561kopia 

För inte så länge sedan gick ni skilda vägar med er förra basist Alex Losbäck Holstad. Nu kör ni som kvartett och har en live-basist istället. Hur funkar det?
Jesper:
Vi har bestämt oss för att köra vidare som kvartett, så vi tar en dag i taget. Det är vi fyra och det kommer alltid att lösa sig. Idag har vi premiär med Claudio Oyarzo från det eminenta bandet MINORA.
Chris: Alltså, jag kan ju säga att vi kommer köra på med Claudio så mycket han kan. Vi repade med honom förra helgen så, fan vilken fröjd!
Jesper: Det var skönt att för första gången att spela med en riktig basist.
Chris: Han är sjukt musikalisk.
Jesper: Vår gamla basist var ju helt värdelös. Han tog inte många toner rätt, det märker man nu när man får in en riktig musiker i bandet.
Chris: Helt klart. Det var som natt och dag, det var många leenden på det repet. Efter allt vi gått igenom, så det är mer än välförtjänt.
Jesper: Ja, och det är både musikaliskt och personligt. Att spela med en bra snubbe, det var ett bra beslut.
Chris: Tack till honom för att han ställer upp, att han vill göra det. Han är en god vän, man slapp lära känna honom och hela den biten. Han har ju varit med från början som gitarr-tech. Sedan hänger han och Jesper varje dag.
Jesper: “Kaffa på 7-11”!

Finns det något mer att berätta om hur det kommer sig att Alex fick sparken?
Jesper:
Det finns inte så mycket mer att säga egentligen.

Har ni släppt det och gått vidare?
Jesper:
Ja, men får man ju göra.
Chris: Tänker man på det blir man sur, för det var fan jobbigt alltså.
Jesper: Vi fick väldigt tidigt hintar om att Alex kanske inte var en person att lita på, men det ville vi ta reda på själva i sådana fall. Den här “viskleken” är ju hemsk för det mesta – “jag har hört…” och så vidare. Vi försvarade honom in i det sista. Att vi säger att vi inte önskar honom någon lycka i framtiden är väldigt milt uttryckt.
Chris: Det är som Jesper säger, vi lät honom komma undan väldigt lättsamt. Men det som har hänt, har hänt. Jesper och jag konfronterade honom och efter det fick han sparken.

Då kanske det inte är så konstigt att ni inte känner för att plocka in en ny medlem nu med en gång?
Jesper:
Det är väl mest för att det inte känns som att vi behöver det nu. De musikaliska motorerna är vi fyra, men man ska aldrig säga aldrig.
Chris: Nej, börjar det rulla på stenhårt så får vi diskutera det då.

Berätta lite mer om albumet.
Jesper: Just nu finns det kanske inte så mycket mer att säga. EP:n är som sagt färdigställd och albumet ska vi spela in i Göteborg med Roberto Laghi i Studio Bohus (MINORA, IN FLAMES, MUSTASCH, HARDCORE SUPERSTAR m.fl.) och sången kommer Jocke Skog att spela in i Stockholm.
Chris: Den känslan vi har inför EP-släppet är sjukt taggad. Det ska bli jävligt kul att se vad folk tycker.

Hur många spår?
Jesper: Fyra låtar spelade vi in och vi kommer att spela alla dem idag, fast vi har inte så mycket annat att välja på. Det är också en annan rolig grej när folk vill att vi ska komma och spela, vi har ju fått headline-slots och då är tanken att man ska köra i 90 minuter.
Chris: Det är omöjligt för oss att spela i 90 minuter. Vi spelar kort, men naggande gott. Framöver kommer vi självklart att lägga till fler låtar.

Det finns vissa band som man ändå kan anse vara “hypade” band. Ni tillhör bestämt den skaran av band. Hur känns det?
Jesper: Det känns bra såklart om det blir väl mottaget. Det finns såklart en föreställning om att det ska låta på ett visst sätt på grund av vilka som är med i bandet. Jag tror att hardcore-IN FLAMES-fansen kanske blir en smula besvikna, det här är inte en fortsättning på IN FLAMES. Vi har aldrig startat det här för att sedan gå tillbaka och ta vid där Glenn slutade. Det här är ett helt nytt band med ett helt nytt sound. När man har kommit över den första chocken, så tror jag att folk kommer att gilla det. Det här är lite av en frisk fläkt, jag tror att folk börjar ledsna på det här finliret och slicka produktioner. Vilken idiot som helst kan ju få en platta att låta bra, men det gäller ju att det finns bra riff, bra melodier och hjärta i det. Det har vi.
Chris: Absolut. Jag kan inte komma ihåg sist jag var så nöjd med något personligen. Jag har inte spelat upp det för så många än. Självklart säger frugan att det är det bästa, det måste hon ju göra. Men en annan vän sa “vad kaxigt det här är! Att ni vågar göra detta med det här ljudet!”. Det känns så jävla naturligt, så varför inte? Det känns jävligt coolt. Det är som Jeppe säger, det här med melodierna och refrängerna är jävligt catchy.
Jesper: Det som är så häftigt med det här bandet är inte bara det man har gjort innan i respektive band och vilken standard man har vant sig vid, utan att man gladeligen sätter sig i en buss i sex timmar, sedan en färja på 48 timmar och spelar i 30 minuter. Ändå älskar man det. Jag har inte känt sådan samhörighet eller haft så kul i ett band innan som nu. Det är sjukt häftigt.

DSC 0072kopia 

Framtidsplaner?
Jesper: Nu närmast har vi några spelningar i Finland (som dessvärre inte blev av, förf.anm.) och i januari så spelar vi på Gothenburg Sound Festival. I sommar har vi några festivaler som vi kommer att lira på. Albumet kommer i slutet av april.

THE RESISTANCEs Facebook-sida  

{youtube}96tld7Rgzu0{/youtube}
Foto: Jennie Nord @ Rocknytt.net 

FÖLJ ROCKNYTT 2022 – Den bästa spellistan på Spotify för dig som vill upptäcka ny musik. Här får du det senaste inom Rock, Hårdrock, AOR och Metal. Spellistan har över 4000 följare och uppdateras flera gånger i veckan!

Rocknytt söker nya medarbetare

Brinner du för rockmusik och gillar att skriva eller fotografera?

Vi söker nu fler medarbetare.
JOBB
RELATERADE ARTIKLAR
SENASTE NYHETERNA
VECKANS TOPPVIDEOS
ALLA NYHETER
Rocknytt
Ron Dahlgren

Ron Dahlgren

CHEFREDAKTÖR

Nina Dahlgren

Nina Dahlgren

ANNONSANSVARIG

Mange Byström

Mange Byström

WEBB/SOCIALA MEDIER

Tipsa oss om nyheter