VECKANS TOPPNYHETER
VECKANS MEST DELADE
FLER ARTIKLAR
takida press

TAKIDAs Mattias Larsson om nya samlingsplattan och Skandinavienturné

177 Shares

takida press

Ångebandet TAKIDA är idag en av Sveriges största musikexporter, men man kan samtidigt konstatera att känslorna mot dem har varit och är fortfarande blandade. Ska man kalla det renodlad rock eller inte? 

Rocknytts SVEN MÖRÉN fick ett snack med bandets gitarrist MATTIAS LARSSON för att höra deras egna åsikt i frågan nu när bandet har släppt sin första samlingsplatta.


 

Tjenare Mattias!
 

Mattias: Tjenare Sven!
 

Hur är det uppe i Ånge?
 

Mattias: Där är det säkert bra, men jag befinner mig i Sundsvall där jag bor numera (skrattar).
 

Okej. Där ser man. Men du är väl en gammal Ångebo?
 

Mattias: Yes! Det stämmer. Men det händer lite mer i Sundsvall så därför tog man sitt pick och pack och drog (Skrattar).
 

Jag är själv uppvuxen i Jämtland.

Mattias: Åh fan! Vart någonstans?

 

Tre mil utanför Östersund åt Årehållet, i en by som heter Nälden!

Mattias: Nälden har man hört talas om.

 

Mitt största minne när det gäller Ånge är att ni alltid slog oss i ishockey med typ 13-0!

Mattias: (Skrattar). Där ser man.
 

När det gäller min tid i Jämtland så snackar vi åttiotalet och då var det 220/VOLT som satte Jämtland/Härjedalen på världskartan. Idag är det TAKIDA och CORRODED som skördar de stora framgångarna!

Mattias: Ja! Det rullar på får man väl säga (skrattar).

{youtube}MOoaO3fcdlU{/youtube}

Både TAKIDA och CORRODED härstammar från Ånge. Är det bara en tillfällighet att det blivit på detta sätt eller vilar det ett speciellt musikklimat i Ånge?

Mattias: Det har alltid funnits rikligt med band på byn så att säga. Det är väldigt många som börjar spela instrument under skoltiden och de flesta av dessa håller sig kvar även efter skolan.

Det är lite roligt att du förknippar Ånge med hockey då ungdomarnas val alltid stått mellan hockey eller musik. Jag började med hockey, men upptäckte ganska snart att jag inte skulle bli någon större stjärna (skrattar). Så jag lade ner projekt ”Hockeystjärna” på ett ganska tidigt stadium.

Sedan fick man se TWISTED SISTER och deras video ”We’re Not Gonna Take It” vilket resulterade i att man kom till insikten att det var rockmusik som man skulle hålla på med och på den vägen är det.

Och nu ska ni släppa en samlingsskiva efter fyra albumsläpp. Kändes detta naturligt? Fyra album känns lite skralt att göra en samlingsplatta på om man ser på det hela rent krasst?


Mattias:
Vi känner att det är dags för en summering på det vi har åstadkommit under de gångna åren. Men att släppa en samling med bara tidigare utgivna låtar kändes lite snålt, så vi valde att göra en fysisk utgåva med två cd-skivor.

Den första innehåller den traditionella samlingen med låtar från våra fyra albumsläpp men där vi även bakat in en nyskriven rockrökare.

Cd nummer två innehåller outgivet material och alternativa versioner på låtar som finns med på våra tidigare släpp, så köparen kommer att få ta del av lite smått och gott så att säga.
 

Nu när ni med denna samlingsplatta blickar tillbaka på er karriär, vad tror du är den huvudsakliga nyckeln till denna framgångssaga?


Mattias:
Det är svårt att säga på rak arm. Men jag tror att det handlar om både tur och skicklighet om man ska hårddra det hela. Sedan så handlar det mycket om att man tror på det man gör och att man inte ger upp. Det kommer alltid perioder där tiden mer eller mindre står stilla och det inte händer så mycket.
Vid dessa tillfällen tror jag att det är många band som kastar in handduken istället för att bara fortsätta att harva på. Vi hade ett mål när vi startade bandet, – ett mål som de flesta har när de bildar ett band, och vi lovade oss själva att när dessa dödperioder kom så skulle vi bara fortsätta att köra på som vanligt.

Vi arrangerade stora turnéer på egen bekostnad innan vi fick skivkontrakt och jag vet inte hur många bensinstationer som vi har tjatat sönder runt om i landet när det gäller att sälja våra demo-tejper (skrattar).
 

Så ni låg ute på vägarna i flera veckor och betalade allt ur egen ficka?


Mattias:
Absolut! Vi körde stenhårt under två år och då mestadels krogspelningar som med tiden oftast blev knökfulla på publik. Jag vet inte exakt hur många gig det blev. Säger jag att vi gjorde sjuttio gig om året så överdriver jag inte. Så man kan väl säga att vi valde en lite speciell väg att gå för att nå framgången då man som demoband inte brukar turnera så hysteriskt som vi gjorde.

Det är oerhört slitsamt att dels åka runt under spartanska förhållanden samtidigt som man är sin egen manager som förhandlar om gage, fixar boende och dylika saker.
 

Ni bor allihop kvar uppe i era hemtrakter. Detta var någonting som var nästintill omöjligt förr då många band från övriga delar av landet tog pick och pack för att flytta antingen till huvudstaden eller till Göteborg. Vad är det idag som gör det möjligt att inte behöva flytta på sig? Kan det bero på att skivbolagen inte har monopol längre och att man därför kan styra skutan lite i sitt eget tempo?


Mattias:
Det är svårt att ge dig ett bra svar på den frågan då vi aldrig hann ta del av den eran då man fortfarande sålde plattor. Jag tror nog att om vi skulle flytta till Stockholm så skulle vi säkert synas ännu mer än vad vi gör idag. Då hade man kunnat tacka ja till alla inbjudningar till events som dimper ner i brevlådan titt som tätt, då det finns en helt annan plattform när det gäller att synas i Stockholm och Göteborg.

Men vi är oerhört glada att det i dag är möjligt att kunna bo kvar uppe i obygden då samtliga i bandet känner att de vill vara nära sin släkt och familj. Men den huvudsakliga anledningen till att vi kan göra på detta sätt har jag tyvärr inget bra svar på. Vi är glada så länge vi kan synas bara genom musiken. För jag tror att hade vi kommit till ett läge där vi hade varit tvungna att flytta så hade vi nog lagt ner det hela eftersom ingen av oss skulle kunna tänka sig att bo i Stockholm eller i Göteborg.

{youtube}wYjf1Cx-6Tc{/youtube}

Ligger det en turné inplanerad då samlingsplattan innehåller mycket outgivet material och i så fall, kommer set-listan innehålla mycket av det outgivna?


Mattias:
Det kommer att bli en liten specialsväng till våren som kommer att se lite annorlunda ut än vad det brukar göra, vilket ska bli riktigt häftigt.
 

Vilka länder kommer denna turné att besöka?


Mattias:
På denna turné så blir det endast Norden som kommer att besökas. takida-tourVi jobbar i nuläget parallellt med ett nytt album. Vi var över till USA och spelade in lite grand nu senast och där hände det lite saker då det visades intresse från olika håll som verkade vettiga. Sedan börjar det även hända saker i Tyskland efter att vi turnerat där vid fem tillfällen.

Det börjar även hända saker i England då vi körde förband till 3 DOORS DOWN. Vi fick en fantastisk respons. Så där ska vi försöka jobba vidare så att det händer mer saker snarast möjligt.
 

Det känns som att ni är helt rätt för USA då er musikaliska stil påminner mycket om det som spelas på amerikansk radio.


Mattias:
Absolut! Vi har genom åren lyssnat mycket på den amerikanska radiorocken och givetvis influerats av den. Så i USA känns det som att det kommer att funka riktigt bra framöver. Musiken låter bekant för dem, men med lite stänk av Norrland i det hela. Många kommer nog säkert att i vissa låtar och partier undra vad i hela friden detta är för någonting (skrattar). Undrar om de dricker hemkört där?
 

Det ska väl vara nere i södern i någon ”Redneck-håla” i så fall. Annars så är det nog mest bärs och bourbon som gäller.


Mattias:
Exakt (skrattar).
 

När jag gör research på nätet så slog det mig att ni i stort sett aldrig blir bevakade av nätmedia. Ärlig talat så tror jag vi är den enda sajten som skriver om er och då är ni ett av Sveriges mest framgångsrika band internationellt sett. Vad tror du detta kan bero på?


Mattias:
Jag har faktiskt inte tänkt på det. Det kan bero på att det är som du säger, att vi aldrig nämns i nätmedia. Jag har inget bra svar att ge dig på den frågan, utan kan bara konstatera att nätmedia inte skriver om oss helt enkelt.
 

Kan det bero på att det finns många konservativa rockers som anser att ni inte hör hemma på en renodlad rocksida?


Mattias:
Visst är det så. Man har hört många gånger att TAKIDA inte är riktig heavy metal. Men vi har aldrig utgett oss för att vara ett metalband utan mer ett renodlat rockband. Men det är som du säger, att det finns många konservativa här i Sverige som har synpunkter på vad begreppet rock innehåller. Jag tycker att det talar sitt tydliga språk om man går tillbaka till när det begav sig och då tycker jag att vi på alla hörn och kanter är ett rockband.
 

Finns det några detaljer att avslöja angående den kommande plattan som ni börjat jobba på?


Mattias:
Vi var ju över till USA för att spela in en låt till den kommande samlingsplattan, och då spelade vi in allt analogt vilket resulterade i att det blev ganska mycket mera gitarrbaserat än vad det varit tidigare. För en gitarrist så är detta alltid någonting inspirerande och tillfredsställande.

Men även de övriga i bandet, fick när vi kom hem och smält det hela, oerhört mycket mersmak för att jobba och tänka på detta sätt så jag misstänker ganska stort att vi även kommer att vilja jobba på ett liknande sätt inför inspelningen av den kommande fullängdsskivan.

{youtube}-QRh-nTV4r0{/youtube}

Är det klart med vem som kommer att producera plattan?


Mattias:
Nej! Det har vi heller inte spikat ännu. Det var väldigt roligt att jobba med DAVID BENDETH som vi jobbade med nu när vi var över i USA. Han har gjort mycket skoj i sin karriär då han har jobbat med allt från BREAKING BENJAMIN till JOE COCKER.

Sedan är han oerhört social. En dag blev vi färdiga i studion lite tidigare än planerat. Så åkte vi och sjösatte hans båt för att sedan bli hembjudna till honom för lite grill och bärs. Så han var oerhört trevlig – inte bara att arbeta med utan även privat, så det finns nog en liten chans att vi kommer att jobba med honom på den kommande inspelningen.
 

Han kanske skulle gilla hemkört då jag får bilden av att han är en spontan lirare!


Mattias:
Det är nog inte omöjligt att han skulle finna en kärlek till hemkört (skrattar).
 

Men lycka till nu med samlingsplattan, kommande turnén och framtida inspelningar.


Mattias:
Tack Sven! Vi syns därute!

 

FÖLJ ROCKNYTT 2022 – Den bästa spellistan på Spotify för dig som vill upptäcka ny musik. Här får du det senaste inom Rock, Hårdrock, AOR och Metal. Spellistan har över 4000 följare och uppdateras flera gånger i veckan!

RELATERADE ARTIKLAR
SENASTE NYHETERNA
VECKANS TOPPVIDEOS
ALLA NYHETER
Rocknytt
Ron Dahlgren

Ron Dahlgren

CHEFREDAKTÖR

Nina Dahlgren

Nina Dahlgren

ANNONSANSVARIG

Mange Byström

Mange Byström

WEBB/SOCIALA MEDIER

Tipsa oss om nyheter