VECKANS TOPPNYHETER
VECKANS MEST DELADE
FLER ARTIKLAR

Inför Skogsröjet 2019: Intervju med Man Machine Industry

395 Shares

Årets upplaga av Skogsröjet närmar sig med stormsteg och vi laddar upp med intervjuer med banden som spelar. Nästa band ut är Man Machine Industry där Rocknytts Ron Dahlgren fick ställa några frågor till bandets ledare, sångare och gitarrist, Jhonny Bergman.

Johnny Bergman står som låtskrivare, producent och frontman för detta maskineri han valt att kalla MAN.MACHINE.INDUSTRY. Bergman väljer att kalla MMI:s sound ”Heavy Metal med en industriell touch” istället för Industrimetal då han anser att rötterna i musiken har närmare till band som Judas Priest och klassisk heavy metal än till Manson och dylikt även om band som Rammstein och Rob Zombie ofta nämns i recensioner om bandet.


Om jag inte har helt fel så blir väl det här er första spelning på Skogsröjet. Hur känns det att äntligen få spela där?
– Stämmer bra det. För oss betyder denna bokning väldigt mycket. Bokningen markerar nämligen att vi då fått äran att uppträda på alla de “riktiga” hårdrock/metalfestivalerna i Sverige.
För tio år sedan uppträdde vi på Sweden Rock Festival (NEMIS) (så det är dags för dem att boka oss igen, haha) följt av Sabaton Open Air som vi knäckt två gånger, House Of Metal och Gefle Metal Festival har avverkats och nu, äntligen, Skogsröjet.

Hur tänker ni runt er setlist?
– Setlisten för Skogsröjet blir något extra då vi tänkt presentera en sprillans ny låt. Låten heter “At The Sound Of Violence” och beräknas släppas som singel någon gång under hösten.
I övrigt blir det material från 2010 till idag, tunga låtar, snabba låtar, melodiösa låtar, hårda låtar.

Vilka band missar du själv inte på festivalen?
– Oj, För min del är line upen enormt bra tycker jag. Många av mina gamla favoritband finns på plats. Demon, Venom, Uriah Heep, Accept är några jag absolut skall se. Sen vill jag kolla in lite nytt som t.ex Gathering Of Kings.

Ni jobbar på en ny platta. Vad kan du berätta om den?
– I vanliga fall så brukar jag skriva så gott som 100 % av materialet till våra album. Denna gång tog jag hjälp av producenten Erik Mårtensson (Eclipse, W.E.T, Nordic Union) och vi skrev hela fem låtar tillsammans med fokus på sångmelodierna. Jag har alltid spelat in vissa delar av våra album hos Erik i hans studio men detta var första gången vi arbetade på ett flertal låtar i sin helhet.
Jag vet inte hur mycket folk kommer att märka av det men jag är otroligt nöjd med det vi kommit fram till och han är ett geni som bara sprutar idéer i studion. Väldigt kul och spännande. Låten vi premiärspelar på Skogsröjet är en av låtarna han var med och skrev.

Vilken är er största styrka som band?
– Styrkan i oss är som ett liveband. Även om jag själv älskar att sitta i studion så är det som liveband vi blåser skallen av folk och de blir ofta något häpna över vår energi och karisma i vårt framträdande. Även folk som inte uppskattar musiken stannar oftast kvar för att se oss live.

Vad vill ni testa framöver?
– Jag skulle gärna vilja skriva lite mer med Erik framöver. Vi får väl se om han har tid i sitt pressade schema för något mer till plattan efter denna.

Om du får välja helt fritt utan att ta hänsyn till ekonomiska aspekter, vem eller vilka skulle du vilja samarbeta med?
– Andy Sneap som producent, inget snack om saken. Han har lyft gamla band som Accept, Saxon, Judas Priest och thrashrävar som Testament till att bli nya spännande akter till att leverera utomordentliga album på senare år. Älskar även det han gjort i sitt band HELL. Båda deras album är helt fantastiska på alla sätt.

Har ni haft någon riktig mardrömsspelning?
– Haha, Faktiskt ett som jag aldrig lär glömma. Vi var co-headline tillsammans med Skitarg på en rockkryssning över Östersjön, Rockbitch Boat Halloween party. Vi lirade runt midnatt, mitt ute på öppet hav och det gungade något fördjävligt. Jag blev SÅ sjösjuk mitt under spelningen men lyckades ta mig igenom settet. Efteråt låg jag på golvet i logen och mådde SÅ illa, låg där i över en timme innan jag kunde ta mej till hytten och försöka sova. Aldrig mer, never again, no thanks. Hahaha.

Inför Skogsröjet 2019: Intervju med Man Machine Industry 1

Era tidiga plattor är bortplockade från Spotify. Varför?
– Det var mitt beslut att ta ned dem. Jag kände att mycket av det gamla materialet inte höll måttet med det vi gör idag. Både låtmässigt och ljudmässigt låter MMI väldigt annorlunda idag mot hur vi gjorde 2010. T.ex blir vi mindre och mindre ”industrimetal”. Något som var ganska ledande förr. Idag låter vi mer heavy metal med en dos av melodiösare thrash.
Vi bestämde oss för att istället göra en ”best of” platta där våra mest streamade låtar samt publikens livefavoriter skulle spelas in i versioner som ligger närmare hur vi låter idag. Nyversioner av publikens favoriter, helt enkelt. Albumet heter ”Reborn” och släpptes för ganska exakt ett år sedan i samband med vårt gig på Sabaton Open Air.

Vinyl, CD eller streaming?
– Det blir köp av vinyler. För det mesta begagnat på loppisar osv. Streaming blir det mycket av också då jag ofta sitter och jobbar med administrativa jobb i mitt företag och uppdaterar hemsidor, designar tröjor, annonser och dyl. Då streamas det mest.

Vilken var den första skiva du köpte för egna pengar?
– Minns det mycket väl och har kvar båda albumen. MANOWAR ”Battle Hymn” och OZZY OSBOURNE ”Diary Of A Madman”. Jag köpte dem när de kom 1982. De är fortfarande album jag lyssnar på och älskar än idag. Odödliga!

Vilken är den senaste plattan du köpte?
– Jag köpte just den nya vinylboxen ”In Nomine Satanas” som innehåller Venom’s fem första vinyler samt en backpatch, ett flertal posters m.m. Överlag den snyggaste boxen jag sett och ägt. Helt klart.

Vilken skiva av vilket band skulle du själv helst vilja se framföras i sin helhet live?
– Jag är ett stort fan av Megadeth och innan Dave Mustain blir för gammal och för stel, han har ju någon ledsjukdom som blir värre och värre… och strupcancer på det (Get well soon Dave), skulle jag vilja se en turné där de fokuserar på de fyra första albumen som är mina thrashfavoriter. Jag älskar Dave’s sätt att skriva energiska men ändå melodiösa riff.

Slutligen skulle jag vilja veta vilken som är din favoritlåt med MMI?
– Att framföra LIVE, då är det helt klart ”Lean Back Relax And Watch The World Burn” då den har en härlig tyngd i sej som mixar ett tungt Rammstein-aktigt driv med ett Kashmir-aktigt Led Zeppelin gung. Jag går alltid igång på den låten. Tyngden och sångmelodierna triggar mig mycket i den låten och jag är ganska säker på att det skiner igenom när man ser mig framföra den. Att lyssna på, just nu, då är det helt klart kommande singeln ”At The Sound Of Violence” som vi debuterar på Skogsröjet den 2a Augusti kl 15.40!

MAN MACHINE INDUSTRY SPELAR PÅ SV MUSIK STAGE, FREDAG 2 AUGUSTI, 15:40

Skogsröjet äger rum i Rejmyre, utanför Norrköping mellan den 2-3 augusti. Klara band är Avantasia, Accept, Airbourne, The Darkness, Uriah Heep, Venom, Glenn Hughes, Demon, Gamma Ray, Primal Fear, Helix, Backyard Babies, Amaranthe, Mustasch, Gathering Of Kings, Wayward Sons, Nashville Pussy, Man Machine Industry, Liv Sin, Self Deception, Kardinal Sin, Vokonis, Sarea och Midnattsskri.

FÖLJ ROCKNYTT 2022 – Den bästa spellistan på Spotify för dig som vill upptäcka ny musik. Här får du det senaste inom Rock, Hårdrock, AOR och Metal. Spellistan har över 4000 följare och uppdateras flera gånger i veckan!

Ron Dahlgren

Ron Dahlgren

Chefredaktör och grundare av Rocknytt
RELATERADE ARTIKLAR
SENASTE NYHETERNA
VECKANS TOPPVIDEOS
ALLA NYHETER
Rocknytt
Ron Dahlgren

Ron Dahlgren

CHEFREDAKTÖR

Nina Dahlgren

Nina Dahlgren

ANNONSANSVARIG

Mange Byström

Mange Byström

WEBB/SOCIALA MEDIER

Tipsa oss om nyheter