VECKANS TOPPNYHETER
VECKANS MEST DELADE
SKOGSROJET-2012 Sister3-effie-trikili

SISTER: Det är i USA vi säljer mest plattor trots att vi aldrig satt vår fot där

SKOGSROJET-2012 Sister3-effie-trikili

Den svenska Punk-Metal akten SISTER har med sitt debut-album HATED skördat framgångar ute i Europa. Men faktum är att det är i USA som bandet sålt flest plattor, och detta trots att de aldrig satt sin fot på amerikansk mark. Rocknytt träffade nämnda kvartett i somras på SKOGSRÖJET för en kort intervju.

RON: Mycket har hänt sedan vi sågs senast! Berätta!


KARI: Vi har turnerat i Europa och kört lite festivaler som SONISPHERE och BANG YOUR HEAD.

JAMIE: Vi har även kört en turnésväng med U.D.O. och HARDCORE SUPERSTAR vilket var grymt fett.

KARI: Båda dessa gig blev riktigt bra då vi fick oerhört bra respons

SVEN: Hur tyckte ni spelningen här på Skogsröjet gick?

JAMIE: Vi tyckte att det gick grymt bra. Riktigt bra drag på publiken blev det.

KARI: Att vara tillbaka på en liten scen kändes riktigt kul då atmosfären blir åt det mer intimare hållet vilket har sin speciella tjusning.

JAMIE: Hellre att man spelar på en mindre scen som sista band ut, istället för en stor scen tidigt på dagen. Visserligen så spelade vi på en stor scen på SONISPHERE, men i och med att denna tillställning överlag blev till ett riktigt fett kalas så var publiken i full gång redan tidigt på dagen vilket var grymt kul.

RON: Om inte jag minns helt fel så spelade ni på samma scen som SLAYER och METALLICA?

KARI Stämmer bra. Det var ingen dålig känsla att ha METALLICAS rigg bakom sig, den känslan kan man vänja sig vid.

SVEN: I vilket land känner ni att SISTER har bäst respons?

JAMIE: Det är helt klart Tyskland, men även Italien känner vi att responsen varit oerhört fin.
Det är lite roligt att påpeka att vi under de senaste två åren har spelat mer i Tyskland än vad vi gjort här hemma i Sverige.

KARI: Tyskland är det land där vi tveklöst går som bäst.

RIKKI: Men det sjuka är att vi har sålt mer plattor i USA än vad vi gjort i hela Europa men vi har aldrig varit där.

SVEN: Det kanske är dags att erövra snart.

SISTER-004---Skogsrojet2012-christian-larssonRIKKI: Det känns som att det snart är dags att åka över dit. Det känns som att det är blir nästa naturliga steg att ta.

SVEN: Alla pratar om att Sydamerika är det nya Japan för Sleaze och Black-Metal!

RIKKI: Det kan nog stämma.

KARI: Då passar vi nog in väldigt bra där borta då vi spelar en blandning utav dessa två stilar.

RIKKI: Det är faktiskt många som har hört utav sig därifrån, som skrivit till oss och vill ha oss dit, så det kanske blir nästa naturliga steg att ta.

SVEN: CRASH DIET har fått ett rejält uppsving där nere!

RIKKI: De genomförde väl ett riktigt stort gig där för inte så länge sedan.

SVEN: När jag lyssnar på er så tycker jag att ert grund-sound lämnar en klar och tydlig bild om vad ni pysslar med, samtidigt som jag finner många möjliga öppningar till att prova nya vägar. Ni skulle kunna lägga in industriella inslag bara för att ta ett exempel, och detta utan att förlora er grund – sound. Är detta något ni medvetet jobbat fram eller har det bara kommit utav sig självt?

JAMIE: Inte direkt! Vi har tagit allt vi gillar och bakat ihop det hela och sedan har det blivit som det blivit helt enkelt, så det har nog kommit fram mer ur det undermedvetna.

RIKKI: Vi lyssnar på så olika saker.

KARI: Sedan är vi alltid öppna för nya saker vilket gör att vi aldrig kommer att kunna förutspå hur nästa platta kommer att låta.

KENNETH: Man kan väl säga att bandet är ifrån Jönköping även om ni kommer från olika delar utav landet. Snart drar JÖNKÖPINGSFESTEN igång och det är fullt med bandbokningar där jag konstaterar att ni inte finns med. Vad beror detta på?

JAMIE: Vi vet inte riktigt då vi inte ens har blivit kontaktade.

KARI: De kanske ser oss som stadens svarta får då vi hela tiden söker oss utanför nämnda stad och även landets gränser. SKOGSROJET-2012 Sister2-effie-trikiliDet finns många band i Jönköping som blivit kvar som blir väl omhändertagna utav lokalpressen och årligen blir uppbokade på Jönköpingsfesten, men vi har som sagt aldrig fått en förfrågan om att ställa upp. Ärligt talat har vi aldrig sökt om att få spela där, men saken är den att Jönköping har ett väldigt speciellt klimat när det gäller musikscenen då det inte handlar om hur bra banden låter utan att det handlar mer om att fjäska och visa sin vördnad för det lokala musikklimatet. Gör du detta så blir du omnämnd i lokalpressen och blir uppbokad på spelningar.

KENNETH: Hur är det med att kunna leva på musiken?

JAMIE: Det är lika med noll.

KARI: Här i Sverige är det nästintill omöjligt att skaffa sig ett levebröd inom musiken. Vissa band har lyckats med denna bedrift, men då är det endast så att de har till brödfödan samt att man oftast får söka sig utomlands om man ska ha en någorlunda rimlig chans att kunna leva på sitt skapande.

JAMIE: Här i Sverige är det inte ens värt att försöka sig på att ha musiken som levebröd.

KARI: Man säljer inga plattor idag. Det kom fram en snubbe efter en spelning och sa att vi var ett utav hans favoritband och att han kanske skulle köpa en skiva med oss inom en snar framtid. Undrar hur många YouTube – nerladdningar han har gjort bara på oss.

RIKKI: Men det känns som att vi befinner oss i sett mellanläge men att det om tio år kommer att se annorlunda ut.

JAMIE: Visst rullar det in pengar på kontot, men dessa försvinner så ganska på direkten till räkningar och bandutgifter vilket självklart gör att det blir en omöjlighet att leva på det vi gör.

RIKKI: Vi går mer plus än minus vilket är åt rätt håll i alla fall.SKOGSROJET-2012 Sister7

SVEN: Men hur går det i Japan. Lyckas man där så brukar det betala sig ganska bra?

RIKKI: Jag tror nog att vi skulle fungera i Japan, och det kanske blir nästa naturliga steg. Men jag får lite samma känsla i USA då även dessa försöker sticka ut lite mer än vad vi gör här vilket jag tror blir till den största anledningen att vi sålt mer plattor i USA är vad vi gjort i Europa.

RON: METAL BLADE verkar ju ha en förkärlek till svenska band när det gäller lansering

RIKKI: Det är sjukt mycket svenska band som ligger signade hos dessa.

RON: Men att ni är så pass anonyma här hemma i Sverige måste väl bero mycket på att METALT BLADE inte har något avtal med SPOTIFY?KARI: visst är det så, och detta är någonting som vi inte kan styra över. Men det är bara att hoppas att det även här hemma blir till det bättre.

JAMIE: Fast vi har ju ingen direkt kontroll i de övriga länderna, så vi har svårt att se exakt vart vi betalar oss bäst.

RIKKI: Den största anledningen till detta är ju att vi har förmånen att ha ett världsomfattande kontrakt vilket i sig gör att försäljningssiffrorna pytsas ut lite mer utspritt vilket självfallet gör att det blir svårt att få en helhetsbild på exakt viket land vi går bäst i.

SVEN: Vad händer härnäst!

JAMIE: Nästa bokade spelning blir till hösten på CLOSE-UP båten med bland annat CRASH DIET, 69 EYES och många andra coola band vilket ska blir riktigt kul. Sedan blir det att låsa in oss i replokalen ett tag för att börja jobba på den så viktiga uppföljaren. Vi skulle egentligen kunna turnera mer på denna platta, men vi känner att vi gjort större delen utav Europa och spelat på ett gäng större festivaler, och därför känns det som att det är rätt läge att börja smida på nästa släpp helt enkelt. Men det blir även en liten sväng till Italien för tre gig i början på December som vi verkligen ser fram emot.

FÖLJ ROCKNYTT 2022 – Den bästa spellistan på Spotify för dig som vill upptäcka ny musik. Här får du det senaste inom Rock, Hårdrock, AOR och Metal. Spellistan har över 4000 följare och uppdateras flera gånger i veckan!

Rocknytt söker nya medarbetare

Brinner du för rockmusik och gillar att skriva eller fotografera?

Vi söker nu fler medarbetare.
JOBB
RELATERADE ARTIKLAR
SENASTE NYHETERNA
VECKANS TOPPVIDEOS
ALLA NYHETER
Rocknytt
Ron Dahlgren

Ron Dahlgren

CHEFREDAKTÖR

Nina Dahlgren

Nina Dahlgren

ANNONSANSVARIG

Mange Byström

Mange Byström

WEBB/SOCIALA MEDIER

Tipsa oss om nyheter

Share via
Copy link