VECKANS TOPPNYHETER
VECKANS MEST DELADE

Intervju: Ångest, död och rock n’ roll! – The Vice gör musik att både ligga till och lida till

Rocknytt hade nyligen den stora förmånen att träffa Stockholmsbaserade ”The Vice” för en uppsluppen och trevlig pratstund på Pub Anchor i Stockholm. Det blev ett samtal om allt från kommande skivan, Per Gessle, blodkanoner och folkilskna järvar. Trevlig läsning!

Beskriv er själva kortfattat, vilka är männen bakom musiken?


Rickard heter jag och är sångare och gitarrist. Har spelat i The Vice i sex år. Musik har jag spelat sedan tolvårsåldern, först gitarr och senare sång. En jävla rock’n roll nisse från Norrbotten helt enkelt!
Jag heter Petter och spelar trummor. Jag är den sista som gick med i The Vice. Jag blev nerringd för att de behövde en trummis och har varit med sedan starten. Jag har tidigare spelat mycket Black metal och punk. I The Vice är vi ju lite mer rock orienterade.
Charlie heter jag och är Petters lillebror. Jag spelar bas och flyttade ner till Stockholm 2011.

Beskriv The Vice med en mening!

The Vice är riktigt, riktigt jävla mörk rock’n roll! Vi brukar säga ångest, död och rock’n roll!

Berätta lite om era influenser!

Rickard: I halvgrova ordalag brukar vi beskriva det som att vi inspireras av allt från svart metal till rock’n roll, det är de två stora inriktningarna. Personligen inspireras jag av mycket norsk black metal, men även av Hellacopters, Backyard Babies och liknande band, samt gamla Misfits. Vi inspirereras också av allt möjligt som kanske inte nödvändigtvis märks så mycket, Type O Nevative är ett sådant exempel där vi lånat inspiration till basljud.
Charlie: Rickard lyssnar ju också en del på Brit-pop och tidig punk vilket hörs i gitarrsoundet som är brittisk, lite vilt, ljust och larmigt. Det är lite utmärkande för The Vice att vi håller gitarrsoundet förhållandevis rent för genren. Det känns också som att det senaste året när Rickard började sjunga, har vi blivit säkrare i vårt sound överlag (På debutplattan som släpptes 2016 hade The Vice en annan sångare, reds anmärkning).
Rickard: Jag brukar säga att bra musik ska man kunna ligga till och lida till. Det är den perfekta kombinationen av rock och ångest.

Hur långt har ni hunnit i processen med nya plattan?

Rickard: Vi är i slutfasen av skrivandet och har kontaktat studio från och med vecka två nästa år. Releasedatum och bolag är inte klart än.

Hur låter det nya materialet jämfört med det ni släppt tidigare?

Rickard: Vi har försökt utveckla låtskrivandet. Vi har inte medvetet sagt att vi ska bli t ex hårdare eller sleazigare utan det har bara rullat på. I grova drag har det blivit ett mörkare sound. Vi har skrivit på ett annat sätt. Istället för att bara stapla riff har vi reflekterat mer över vilken känsla vi vill förmedla i en låt. De senaste två åren har vi börjat hitta vårt sound på allvar, vilket har tagit en jävla tid. Vi har blivit bättre på att repa och jamma fram saker. Alla i bandet bidrar med idéer och vi har haft ”skrivarstugor”. Vi förstår varandra bättre nu när det gäller hur vi vill föra fram saker.
Petter: Vi är mer medvetna om saker vilket bidrar till att det blir mer struktur i låtarna. Jag vet ju mer hur Rickard och Charlie fungerar musikaliskt nu, och vad de vill få fram i låtarna.
Charlie: Det är ju också därför det är så svårt att ta in någon annan i bandet som befinner sig på ett helt annat plan än vad vi gör.
Petter: Ja, det är jättesvårt att ta in nya medlemmar när man är så inne i sin box som vi är.
Charlie: Ja, vi har ju vuxit upp tillsammans och då måste det kännas okej för den vi tar in också.

Vad föredrar ni: egna mindre spelningar eller större festivalgig?

Petter: När det är passande band att spela med så kan det vara väldigt roligt. Då får publiken något som är helgjutet. Vi har ju spelat med allt från rock till rena corpse paint band. Då har vi alltid fått något nytt fan från endera lägren så att säga. En egen spelning genererar ju mer pengar så klart.
Rickard: Det hade varit kul att spela med något annat band som, precis som vi, är lite mer ”crossover”. Några gånger har vi spelat ihop med ett par andra band och jag gillar det konceptet. Självklart vill vi ju såklart spela på Wembley en dag, problemet är att hitta band att spela tillsammans med, jag menar vilket annat band låter som oss? Det brukar ju sluta med något band som antingen är super sleaziga eller som har corpse paint. Jag gillar nog både och.
Petter: Problemet med festivaler är ju om något band går över tiden vilket påverkar efterföljande band som måste kapa låtar i sitt set.
Charlie: I England spelade vi näst sist, och alla band innan oss hade dragit över tiden, då fick vi kompensera för det innan headlinern började sitt set. Dilemmat är att en del arrangörer inte vill boka oss för att vi antingen är för hårda eller för mjuka. Samtidigt finns just nu en trend där många turnépaket och festivaler sätts ihop med olika typer av musik, vilket vi tycker är positivt.

Intervju: Ångest, död och rock n' roll! - The Vice gör musik att både ligga till och lida till 6

Hur ser era olika roller ut i bandet? Vem är t ex diplomaten i bandet, vem håller ordning på de andra, vem skapar kaos, vem är latast etc?

Petter: Rickard är definitivt den mest administrativa av oss.
Rickard: Det grafiska med merch och skivomslag är mycket Petters avdelning, men också i viss mån min. Charlie är väl den som är mest diplomatisk av oss.
Charlie: Ja, det har blivit så att jag får hålla koll på de här två, men det är mycket lättare nu när vi bara är tre. Det blir inte så mycket kaos utan vi är extremt effektiva nuförtiden.
Rickard: Nä, vi är nog ganska lika gällande vår syn på saker och ting.

Hur ser närmaste framtiden ut?

Petter: Just nu är vi inne i skrivandeprocessen och det är viktigt att vi har en ny skiva att promota innan vi repar in ett nytt liveset. Vi spelar in nya plattan i januari/februari och därefter spelar vi på Harry B James i mars. Det blir startskottet för spelningar framöver.
Rickard: I vår kommer vi också att spela i Finland. Inga datum spikade men någon gång i april. Vi ska också se till att få ut en singel och spela in en ny video inom kort.
Charlie: Det kanske blir några ströspelningar i Tjeckien och England där vi har bra kontakter. Om det blir en större turné är svårt att sia om, men om det händer skulle jag tro att det kan bli aktuellt först till hösten.

Samarbeten? Vilka är era drömpartners när det gäller t ex producenter, låtskrivare, musiker?

Rickard: Jag vet inte om det skulle passa oss överhuvudtaget men det hade varit jävligt kul att samarbeta med band som Danzig, Korn eller Slipknot.
Petter: Trent Reznor (Nine inch nails) känns spontant nära till hands.
Charlie: Ja, sättet att sjunga, att ”tweaka” sången åt det sättet som Trent Reznor gör känns ju nära till hands när det gäller The Vice.
Rickard: Det hade ju varit jättekul att testa att skriva en låt med till exempel Per Gessle, fast i ett helt annat syfte än att det skulle vara för The Vice, det hade nog bara känts konstigt.
Petter: Vi har ju faktiskt lyckats tvinga oss till ett väldigt bra samarbete med producenten Andreas Baumann (House of Shakira, Talisman, Europe, Candlemass, Crashdïet, Chris Cornell m. fl) gällande våra tidigare produktioner. Han är riktigt bra för han låter oss spela fel.

Vad säger ni nej till?

Rickard: Musiktävlingar säger vi nej till, inte av princip direkt, men det känns helt enkelt inte rätt.

Så om melodifestivalen ringer blir det blankt nej?

Rickard: Vi har fått några erbjudanden men vi har tackat nej.
Petter: Ja, och vi säger också nej till idiotdealar i stil med ”Du får köpa biljetter av mig och spela här, men du får sälja dem själv”. Det är skadligt för branchen och taskigt mot banden, för de har ändå inga pengar. Vi har accepterat några sådana ruttna dealar tidigare men tagit lärdom av det. Det är inte bra för någon helt enkelt.
Rickard: Vi säger nej när fokuset handlar om något annat än musiken, t ex att spela för att rädda fjällräven. Jag älskar fjällrävar men då handlar det om något annat än musik. Det är ett rent allmänt ställningstagande, man ska spela för musikens skull och publiken ska komma för musikens skull.

Vad tror ni The Vice befinner sig om tio år?

Petter: Sex fot ner!
Charlie: Förhoppningsvis sker det där samarbetet med Trent Reznor.
Rickard: Det kanske låter konstigt men personligen hoppas jag på att få spela på Wembley. Betydligt risigare band än vi har lirat där så varför inte? Det finns inga ursäkter för att säga att man inte skulle vilja bli störst i världen om tio år och jag spelar ju hellre för femtiotusen än för femtusen. Utveckla musiken är naturligtvis allra viktigast, att tänka sig vilka roliga låtar vi skulle kunna skriva om tio år! Så länge vi gör vår grej så går ju saker framåt. Uppåt och större!
Charlie: Samtidigt är det ju väldigt intressant att tänka på hur den här musiken kommer att låta om tio år. Bara sedan vi släppte vår debut för två år sedan har det ju hänt hur mycket som helst.
Petter: Ja för att inte tala om hur vi skulle kunna bygga ut scenshowen. Där har vi ju en vattentät idé. Många band kör ju med extrema grejer, Rammstein har extrema mängder eld och Watain har blodkanoner med härsket blod. Vi tänkte ha folkilskna järvar under scenen som kunde slita hälsenorna av folk!
Charlie: Ja, eller spela under vatten, typ Marianergraven.
Rickard: Ja, skämt åsido, bara att tänka på nästa skiva i nuläget är ju en helt bisarr tanke, så det är ju omöjligt att sia om vad som skulle ske tio år från nu, men spännande för alla inblandade tror jag.

Nämn en känd person, död eller levande, du skulle vilja träffa över en öl!

Rickard: Axl Rose, vi är födda på samma dag och han verkar vara lite dum i huvudet precis som jag så jag tar honom!
Petter: Bruce Dickinson hade varit kul och intressant att snacka med om magi, alkemi och annat.
Charlie: Jag tar Peter Steele (Type o Negative) för att få reda på hur bra han tänkte om sig själv egentligen. På ett mänskligare plan hade jag velat prata med Ville Vallo (HIM) som jag tycker hade en del vettiga värderingar.

The Vice är: Rickard – Sång och gitarr, Charlie – Bas, Petter – trummor. Det självbetitlade debutalbumet samt tidigare släppta singlar och EP’s finns att lyssna på via bl.a. Spotify!

FÖLJ ROCKNYTT 2022 – Den bästa spellistan på Spotify för dig som vill upptäcka ny musik. Här får du det senaste inom Rock, Hårdrock, AOR och Metal. Spellistan har över 4000 följare och uppdateras flera gånger i veckan!

Rocknytt söker nya medarbetare

Brinner du för rockmusik och gillar att skriva eller fotografera?

Vi söker nu fler medarbetare.
JOBB
RELATERADE ARTIKLAR
SENASTE NYHETERNA
VECKANS TOPPVIDEOS
ALLA NYHETER
Rocknytt
Ron Dahlgren

Ron Dahlgren

CHEFREDAKTÖR

Nina Dahlgren

Nina Dahlgren

ANNONSANSVARIG

Mange Byström

Mange Byström

WEBB/SOCIALA MEDIER

Tipsa oss om nyheter

Share via
Copy link