VECKANS TOPPNYHETER
VECKANS MEST DELADE
epica-band-2014

Inför Sweden Rock 2016: Intervju med Epica

epica-band-2014Vi fortsätter med intervju-serien ”Inför Sweden Rock 2016”. Nästa band ut är Epica. Rocknytts Kjell Ögren fick chansen att ställa några frågor till bandets sångare och gitarrist Mark Jansen.

 Holländska Epica är känt för sin intensiva blandning av episk symfonisk metal och goth metal. Bandet kör en klassisk beauty and the beast-kontrast mellan Simone Simons operaskolade mezzosopran och Mark Jansens death metal-grunts. I sommar kommer dom tillbaka till Sweden Rock Festival.


 Hej, och välkomna till Sweden Rock i juni! Det här är ju inte första gången ni spelar på SRF. Sist var väl 2010, eller hur? Har ni några speciella minnen från den spelningen?

Annons:

– Ja, kan nog ha varit 2010, eller åtminstone där någonstans. Jag minns att förra festivalen var väldigt välorganiserad, med fantastisk publik och sist men inte minst väldigt bra band i övrigt. Jag minns att jag såg Anvil. Då jag nyss hade sett deras film så var det kul att se dem spela.  Sedan kollade jag också på Opeth, kanonband.

Om man kollar på ert turnéprogram just nu så verkar ni ha extremt mycket på gång. Ni har ju turnérat i USA, Canada och Australien under våren och nu senast även i Kina! Berätta lite om era spelningar i Kina. Är kineserna stora fans av episk symfonisk metal?

– Jag var verkligen imponerad av den kinesiska publiken. Den första gången vi var i Kina för några år sedan var publiken full av västerlänningar som arbetade eller studerade i Kina. Den här gången däremot var det mer kineser i publiken än andra. Jag vill tolka det som att metal är på väg framåt även i Kina. Dom var också jätteentusiastiska när vi spelade.  Jag vill gärna dit igen så snart jag kan.

Lite senare under året fortsätter ni sedan med mera shower i Europa, inklusive några större festivaler. Tröttnar ni aldrig på att vara ute på vägarna?

– Jo, jag måste erkänna att ibland känns det svårt att lämna hemmet, familjen och husdjuren för att ge sig ut på ännu en turné, men så fort jag kommer ut på vägen känns det nästan alltid väldigt bra. Det är fantastiskt att få se så många olika platser, möta så mycket människor och utforska nya omgivningar.

Jag har förstått att ni också håller på att spela in en ny skiva. Kan du berätta lite mer? När kommer skivan att släppas, och kommer vi kanske rent av att få höra några nya låtar på SRF?

– Det är lite för tidigt att spela några nya låtar ännu. Albumet kommer ut i oktober i år, och visst känns det väldigt frestande att spela något redan nu. Jag skulle egentligen inte ha något emot det, men det är fortfarande så många som inte har hört låtarna från vår senaste platta The Quantum Enigma live än.

Vad mer kan fansen se fram emot när ni spelar på Sweden Rock? Vad kan ni berätta om showen?

– Epica är kända för spelningar med hög energi med från alla album. Det är vad folk kan förvänta sig, och endast 100% engagemang från vår sida är gott nog. Jag kan knappt vänta till vi spelar i Sverige igen. Vi har en relativt liten men väldigt passionerad skara av fans i Sverige och det är alltid ett väldigt stort nöje för oss att spela för dessa fantastiska människor. Förhoppningsvis kanske vi också kan få några nya fans genom denna spelning.

Till sist, vad är era egna förväntningar inför festivalen? Vilka band planerar du själv att kolla på?

– Jag skulle gärna vilja se mina vänner i Avantasia, men jag är ganska säker på att det inte blir så då vi har ett fullbokat schema och därför inte kan stanna så länge på SRF. Vad det gäller mina förväntningar så vill vi ge dem som kommer för att se oss en fantastisk upplevelse. När vi ser nöjda ansikten i publiken vet vi att målet är uppfyllt.

 

EPICA SPELAR PÅ LEMMY STAGE, FREDAG 10 JUNI, 12.00

Sweden Rock Festival äger rum i Sölvesborg och det är 8-11 juni som ska markeras i kalendern. Klara band är bl.a Queen + Adam Lambert, Twisted Sister, Sabaton, The Hallacopters, Slayer, Avantasia, King Diamond, Megadeth, Anthrax, Foreigner, Michael Schenker Fest, Dirkschneider, Symphony X, Sixx:A.M., Shinedown, Halestorm, Glenn Hughes, Lita Ford, Graham Bonnet, Blind Guardian, Gamma Ray, Steve Vai, The Hooters, Soilwork, Amaranthe, Lordi, King Kobra, The Winery Dogs, Mayhem, Dan Reed Network, Graveyard, The Struts och många många fler.

Mer info och biljetter: www.swedenrock.com

RELATERADE ARTIKLAR
SENASTE NYHETERNA
VECKANS TOPPVIDEOS
ALLA NYHETER
Rocknytt
Ron Dahlgren

Ron Dahlgren

CHEFREDAKTÖR

Nina Dahlgren

Nina Dahlgren

ANNONSANSVARIG

Mange Byström

Mange Byström

WEBB/SOCIALA MEDIER

Tipsa oss om nyheter

ROCKNYTT_LOGGA_2022

SÖK PÅ ROCKNYTT