VECKANS TOPPNYHETER
VECKANS MEST DELADE
sabaton thord pettersson rocknytt484

Inför Sweden Rock 2016: Intervju med Sabaton

[media-credit name=”Foto: Thord Pettersson” align=”alignnone” width=”484″]sabaton thord pettersson rocknytt484[/media-credit]

Med 48 dagar kvar till Sweden Rock Festival, fortsätter vi med serien ”Inför Sweden Rock 2016”. Dalarnas stolthet Sabaton behöver väl knappast någon närmare presentation. I år gör dom bara två spelningar hemma i Sverige, varav den ena är på Sweden Rock Festival. Bandets basist Pär Sundström tog sig tid att svara på några frågor om detta.


Jättekul att ni kommer till Sweden Rock i sommar, men allvarligt, hur hinner ni med? Först Sweden Rock Festival, sedan Download Festival i Paris, spelningar i bla Finland, Spanien, Italien, Canada, Danmark, Tyskland, och sedan er egen Sabaton Open Air i Falun i augusti. Ingen risk att ni tröttnar på turnérandet?

Annons:

Klart det är kul, vi har ju inte varit på Sweden Rock på flera år. Att vi kommit och spelat nationalsången och nån mer låt känns aldrig som ett riktigt gig. Sen har vi varit som besökare och njutit av mängder av konserter där. Personligen var jag på Sweden Rock första gången 1999 och sedan var jag där 11 år i rad.

Idag spelar vi lite mer än då så nu har vi inte riktigt tid att åka dit varje år även om vi gärna hade varit på en sådan bra festival. Vi hade en relativt lugn höst så när vi åkte iväg på en europaturne i Februari och Mars kändes det väldigt inspirerande inför stundande inspelning. Hittills visar vi inga symptom på att tröttna på att turnera, det är ju det vi gör som musiker.

Dessutom skall ni ju öppna upp som special guests för Iron Maiden i Finland och Slovakien i sommar. Hur känns det?

Det är toppen. Vi har ju turnerat med Iron Maiden förut och det har gått bra. Iron Maiden har alltid varit en inspiration för samtliga i bandet och fortsätter att vara. Det är ett band man gärna kan kika på ifall man vill se exempel på ett band som gjorde detta för rätt anledning.

Senast ni var på Sweden Rock Festival 2012 så fick ni ju öppna upp nationaldagsfirandet med Du Gamla, Du Fria. Vad har ni för ess i rockärmen åt oss i publiken den här gången? Törs vi hoppas på några låtar från den kommande plattan?

Nog har vi några ess i rockärmen med oss när vi åker söderut ifrån Dalarna. Vi har ju då gjort klart en ny skiva och vid det laget så skall vi ha möjlighet att låta publiken i Norje få höra något som ingen annan hört.

Finns det något mer ni kan avslöja om den kommande skivan?

Just nu spelar vi in den. Hittills har inspelningen gått fantastiskt och vi har ingen anledning att se att det skall ändras nu när vi går in i andra skedet. Det som återstår nu är mixning och sång så bara Jocke håller sig undan från att bli förkyld så skall detta inte vara några som helst problem. Vi är jättenöjda med hur det är redan nu och jag känner mig redan bekväm med skivan. Det är lite ovanligt.

Första gången ni var med på Sweden Rock var 2005. I år återkommer ni som headline lördagen den 11/6.  Det är också den enda svenska spelningen i år förutom Sabaton Open Air. Vad har ni för relation till Sweden Rock, och hur tycker ni att festivalen har utvecklats genom åren?

Vi har haft en bra relation till Sweden Rock över alla år. Vi började som fans och sedan fick vi en chans att spela på minsta scenen och tog vara på den. Där började det och idag så står vi som headline på festival stage. Det kändes rätt att göra och även om jag inte tycker om att vara så pass exklusiv så känns det bra att vi gör de två bästa rockfestivalerna i Sverige som enda stopp i sommar.

Fast Sabaton Open Air är självklart bättre, eller? Finns det för- och nackdelar med dessa två festivaler om man jämför?

Det är såklart total skillnad. I Falun finns nästan uteslutande Sabaton-fans som sett allt och kan allt. Där lär vi tänka till och göra något som dom blir nöjda med och det är alltid svårt. Det är också ganska stressande att vara arrangör och spela samtidigt. Man tänker på så många småsaker. På Sweden Rock så tar vi till en helt annan show. Vi bygger en setlist utefter att erbjuda de flesta festivalbesökare en upplevelse som dom är nöjda med utan att nörda in oss för mycket. På så vis tror jag att Sweden Rock kommer vara mer avslappnat för bandet.

Er spelning på Sabaton Open Air förra året filmades ju, och blev till en av skivorna på DVD/Blu-ray-boxen Heroes On Tour från i våras. Några filmprojekt på gång inför sommarens festivaler?

Eftersom vi nyligen släppt en DVD/bluray så ser jag ingen anledning att skynda ut en till. Våra fans uppskattar live släppen och nog kommer vi göra fler sådana i framtiden men just nu har vi ingen specifik plan.

Vilka band skulle ni själva vilja kolla på på Sweden Rock om tiden räcker till?

Queen och Twisted Sister vore såklart prio att se. Spelar ingen roll att jag sett Twisted Sister flera gånger förut, vore korkat att inte se det. Queen har jag aldrig sett!

Tack för att vi fick ställa några frågor. Vi ser fram emot att se er på SRF i juni!

Vi ses!

SABATON SPELAR PÅ FESTIVAL STAGE, LÖRDAG 11 JUNI, 22:30

Sweden Rock Festival äger rum i Sölvesborg och det är 8-11 juni som ska markeras i kalendern. Klara band är bl.a Queen + Adam Lambert, Twisted Sister, Sabaton, The Hallacopters, Slayer, Avantasia, King Diamond, Megadeth, Anthrax, Foreigner, Michael Schenker Fest, Dirkschneider, Symphony X, Sixx:A.M., Shinedown, Halestorm, Glenn Hughes, Lita Ford, Graham Bonnet, Blind Guardian, Gamma Ray, Steve Vai, The Hooters, Soilwork, Amaranthe, Lordi, King Kobra, The Winery Dogs, Mayhem, Dan Reed Network, Graveyard, The Struts och många många fler.

Mer info och biljetter: www.swedenrock.com

 

 

RELATERADE ARTIKLAR
SENASTE NYHETERNA
VECKANS TOPPVIDEOS
ALLA NYHETER
Rocknytt
Ron Dahlgren

Ron Dahlgren

CHEFREDAKTÖR

Nina Dahlgren

Nina Dahlgren

ANNONSANSVARIG

Mange Byström

Mange Byström

WEBB/SOCIALA MEDIER

Tipsa oss om nyheter

ROCKNYTT_LOGGA_2022

SÖK PÅ ROCKNYTT