VECKANS TOPPNYHETER
VECKANS MEST DELADE
cloudscape01annickanilsson484

Cloudscape om att uppnå satta målsättningar trots krav på att överträffa sig själva

cloudscape01annickanilsson484

Helsingborgs trogna bidragare till den progressiva metalscenen släppte den åttonde januari sitt femte album “Voice Of Reason” via Dead End Exit. Skivan innehåller nio spår av modern metal men i klassisk Clouscape-anda med lite nya influenser adderade. Bandet består av ett samspelt och nöjt gäng grabbar som ser ljust på framtiden. Rocknytt fick chansen att snacka med bandets frontman och sångare Mike Andersson som på ett öppet och trevligt sätt ger oss senaste inblicken i Cloudscape och dess förehavanden.

Hej Mike, hur känns det med nytt år och nytt Cloudscape-album?


-Tjena Mårten. Det känns kanon helt klart. Ett underbart sätt att få inleda ett nytt år på.

Berätta vad som hänt sedan förra albumet “New Era”?
-Det har hänt väldigt mycket. Naturligtvis har det bakom kulisserna jobbats med nya plattan ganska direkt efter releasen av “New Era” men vi har även gjort en massa gigs samt en Europaturné tillsammans med danska Royal Hunt under vintern/våren 2014 vilket var en jäkligt lyckad turné där vi spelade i 17 städer runt om i Europa.

Hur skulle du jämföra och beskriva nya skivan med er backkatalog?
-“Voice of Reason” tycker jag personligen tar ett steg längre med nya infallsvinklar i vår musik, men samtidigt väcker vi liv i “det gamla” såsom Cloudscape lät under begynnelsen. Så, kort och gott känns nya plattan jäkligt fräsch på alla sätt. Nytänkande men vi bibehåller även vi stilen som vi etablerat oss i.

Har det varit som ett hockeyslutspel fram till nu där ni nästan allihop sparat skägget till finalen (läs albumsläpp)? Har det varit en tuff resa?
-När vi skriver låtar inför en ny platta så vill man ju överträffa sig själv och det är såvitt jag vet ett naturligt fenomen. En tuff resa tycker jag inte att det har varit, men liksom för alla band så upplever man ju under resans gång både medvind samt motgångar. Branschen är ju inte vad den en gång var på både gott och ont. Nu är “Voice of Reason” släppt och vi hoppas på att våra fans, gamla som nya, kommer att gilla den och fortsätta supporta Cloudscape. För vår del kommer vi att följa upp denna releasen med gigs och eventuellt en musikvideo lite längre fram i år samt “eventuellt” få plattan släppt på vinyl vilket är ett media som ökar kraftigt numera. I övrigt kommer vi under 2016 att påbörja komponerandet av vår sjätte platta.

Vad har varit enklast och svårast när ni skapat denna platta?
-Jag tycker ärligt talat att allting varit lätt. Inspirationen har flödat och låtarna har känts självklara direkt. Vi har levt upp till målsättningarna vi satte upp för denna platta i sin helhet och vi känner oss förbannat nöjda!

Nya plattan känns överlag betydligt jämnare i kvalité än förra. Vad beror det på tror du?
-Vi var såklart jäkligt taggade under komponerandet av “New Era” också och det är en platta vi är nöjda med. Men, vad som skiljer “New Era” åt med våra övriga plattor är att vi testade ett nytt sound i produktionen, ett lite mer organiskt sound då vi kände att vi ville testa ett lite naknare sound. Däremot såsom låtarna blev inför “Voice of Reason” så ville vi hitta tillbaka till ett fetare sound igen fast ändå kanske lite modernare. Anders “Theo” Theander har mixat plattan och han jobbade med plattan under en lång period då han ville testa olika typer av mixar där vi i bandet delade våra tankar och omdömen innan vi slutligen hittade ett sound som vi ville ha. Jag tycker Theo har gjort ett grymt jobb som vanligt och han har fingertoppskänsla för att mixa och i synnerhet melodisk metal.

Vad är ni mest nöjda med på “Voice Of Reason”? Blev den som planerat?
-Den blev absolut som vi planerat och lite till. Det är svårt att säga vad vi är mest nöjda med då vi är nöjda med samtliga låtar. Personligen är jag nöjd med allas insatser på plattan samt Theo Theanders outstanding mix/mastring och Mattias Noréns grymma jobb med artwork och omslag.

Ni har ju alltid haft en progressiv ådra men den har aldrig låtits ta för mycket plats på bekostnad av melodierna. Är det en svår balansgång?
-Det är en naturlig balansgång för oss. Ibland “proggar vi till det” och ibland kör vi rakt på rock’n’roll. Melodierna är det som vi tycker är viktigast. Mina bandkollegor är eminenta musiker på alla plan, men vi sätter prio på bra låtar före att “briljera” som instrumentalister.

Ni har inkluderad lite fler influenser som t.ex. den ganska raka metaldängan “All For Metal”. Hur kommer det sig? Känner ni experimentlusta eller vill ni nå en bredare publik?
-Huvudet på spiken! Vi ville testa att skriva en mer traditionell dänga för dom som föredrar “non-progmetal” samt såklart se om vi kan nå ut lite längre.

Även en 11 minuter lång mångfasetterad, snygg och progressiv låt bjuder ni på. Blev den bara så eller var tanken att ha med en lång låt?
-Den låten är skriven av vår trummis Fredrik Joakimsson och han har skapat ett riktigt epos som kändes självklar att använda som titelspår. Låten var från dag ett planerad att bli lång och atmosfärisk.

Vad är temat på lyriken i låtarna denna gång?
-Jag kör vidare på det sätt som jag trivs att skriva i, vilket innebär texter som gemene man kan relatera till på ett eller annat sätt. Jag tycker man kan på det sättet koppla sig själv till låtarna på ett starkare sätt jämfört med när det är hokus pokustexter (vilket också är coolt såklart men Patrik Svärd är bättre på den typen av lyrik).

Ni ligger på malmöbaserade Dead End Exit, hur kom det sig?
-Vi har ju ända sedan vi bildade Cloudscape 2001 haft ett tätt samarbete med RoastingHouse Music i Malmö då dom agerade som vårt management. Våra två första plattor släppte vi via tyska Metal Heaven samt Marquee/Avalon i Japan. När det licensavtalet gick ut så testade vi ett nytt bolag för tredje plattan “Global Drama” som blev väldigt kortlivat, vilket senare ledde till att vi signade för Dead End Exit Records som är en hårdrocksavdelning under RoastingHouses regi. Valet var naturligt och bolaget har fräscha idéer och kämpar bra för att få sina artister att synas. Det är ingen stor label men ett bolag som satsar på kvalité, som är nytänkande och tycker om det de gör vilket är viktigt i dagens musikbransch samt att de jobbar med Sound Pollution som distribuerar våra releaser. Eftersom vi är bekanta med ledningen i Dead End Exit samt RoastingHouse så underlättar det samarbetet och man har bättre “connection”.

Vad händer med Cloudscape under 2016? Blir det turné och festivalspelningar? I så fall, var och när? Och hur ser du på en längre framtid med bandet?
-Som jag berättade tidigare så siktar vi på att promota nya plattan live så mycket som det bara går och i skrivande stund håller vi på att sy ihop och planera 2016 när det gäller gigs. Vi är bokade till en progfestival i Alingsås den 4 juni men mer är på G som jag inte kan göra officiellt ännu. Hand i hand med gigs så kommer arbetet med nästa platta att ha sin början under 2016 också så denna gång ska det inte dröja lika länge tills nästa platta som det gjorde mellan “New Era” och “Voice of Reason”.

Du involveras med jämna mellanrum i andra projekt och band som t.ex. Magnus Karlssons Freefall, Fullforce etc. Har du något nytt på gång? Ingen ny Planet Alliance- eller Fullforce-skiva i siktet?
-Fullforce är fortfarande aktivt om än i bakgrunden för tillfället. Så en ny platta där kommer att dyka upp inom en någorlunda snar framtid. Planet Alliance var ett coolt projekt som jag gärna hade gjort igen så vem vet vad framtiden har planerat. I övrigt så får jag förfrågningar titt som tätt att gästa på andra artisters plattor och det är alltid hedrande och kul. Tidpunkten och timingen för dylika förfrågningar är dock avgörande men ett par gästspel kommer att göras under 2016.

Hur ser du på den progressiva metallen idag och hur har den förändrats med åren?
-Jag tycker inte den har förändrats så mycket faktiskt förutom att den möjligtvis blivit mer “brutal” och mindre “soft” på både gott och ont. Men det är min högst personliga åsikt och faktum är att jag inte lyssnar på så mycket nya band då det finns så mycket att välja mellan plus både familj och mina egna band tar sin tid. Men genren har definitivt blivit större nu och börjat leta sig hem till en större publik vilket är kul.

Vad har format bandet mest till vad det är idag? Kommer vi få höra er ta er an ännu fler influenser i framtiden?
-Vi influeras av livet, erfarenheter, upplevelser etc. så självklart kommer bandet fortsätta att utvecklas. Vi kör vårt race och tiden formar oss och vi hakar på. Inspiration och kärlek för musiken är det som gäller och har alltid gjort så. Alla dessa ingredienser är det som både har format oss och fortfarande formar oss.

Stort tack Mike och lycka till med allt.
-Tusen tack själv och ha en god fortsättning. RAWK!!

RELATERADE ARTIKLAR
SENASTE NYHETERNA
VECKANS TOPPVIDEOS
ALLA NYHETER
Rocknytt
Ron Dahlgren

Ron Dahlgren

CHEFREDAKTÖR

Nina Dahlgren

Nina Dahlgren

ANNONSANSVARIG

Mange Byström

Mange Byström

WEBB/SOCIALA MEDIER

Tipsa oss om nyheter

Copy link