ALLA NYHETER
CD
BÖCKER

Cloudscape – New Era (6.0)

cloudscape-new-era-cd

Band: Cloudscape
Titel: New Era
Genre: Progressive Metal
Skivbolag: Roastinghouse Records
Producent: Micko Twedberg
Releasedatum: 2012-07-31
Betyg: 6/10

 

Så var det äntligen dags för Sveriges egna proggmetalhjältar att släppa ett nytt album igen, som jag väntat! Det tar dock inte många minuter innan glädjen byts ut mot en redig mängd frågetecken och en tappad haka istället. Men efter ett par lyssningar kan jag istället summera alla frågor till en enda och då blir det, var det här allt?


Det kan vara så att jag inte lyssnat på Cloudscape på såpass länge att jag för mitt inre byggt upp en fantasibild om hur bra de egentligen är. Eller så är det så att norrmännen i Pagan’s Mind och Circus Maximus helt enkelt lagt ribban för högt med sina senaste alster och sprungit om och förbi Cloudscape å det grövsta. Skillnaden mellan Sverige och Norge känns större än på länge och det framstår tydligare än någonsin att vi spelar i två helt olika musikaliska ligor.

Det här betyder inte på något vis att det är en dålig skiva, men samtidigt ska jag verkligen inte sticka under stolen med att jag hade tankarna inställt på något större, något bättre och något mer fantasifullt. Nu tuffar Cloudscape på i sina gamla spår och det kanske inte är det smartaste av karriärdragen när konkurrenterna/kollegorna istället blickar framåt.

Annons:

Men som sagt var, det är inte en dålig skiva. I den futuristiskt kryddade ‘Seen it All Before’ visar Cloudscape med både pondus och muskler var skåpet ska stå. Detsamma gäller i den stenhårda ‘Your Desire’ vars snygga ös till och med lockar till headbanging! I blygsamma ‘Into the Storm’ har vi så nära en pophit vi kan komma med Cloudscape. Frågan är om de någonsin poppat till det såhär? 

Men som ni ser, det är bara tre av skivans tolv låtar. Så höjdpunkter finns det, men de är färre än väntat och till exempel ‘Voyager 9’ är rena styggelsen.

Ni som är nyfikna på hur Mike Andersson (FullForce) sköter sig, ja vad ska jag säga till er? Jag hade förväntat mig att Mike skulle sjunga häcken av sig och SOM han gör det! Karln är fortfarande en av Sveriges mest intressanta sångare att lyssna på och han tar sig an varenda stavelse som om det vore hans sista. Ja, detsamma gäller väl nästan hela bandet, det är ingen som underpresterar på sitt instrument men tillsammans klickar det bara inte riktigt denna gång.

Betyget på skivan kan framstå som lågt, men det är en synnerligen stark sexa de får och det måste alla ha klart för sig.

Bästa låt: Seen it All Before

Låtlista:

01. Silver Ending
02. Share Your Energy
03. Kingdom of Sand
04. Pull the Brake
05. Seen It All Before
06. Your Desire
07. Voyager 9
08. Simplicity
09. Before Your Eyes
10. Violet Eve
11. Into the Unknown
12. Heroes

BETYGSSKALAN

5.0 – Mästerverk! Fullkomligt perfekt. Inte ett enda svagt spår! Finns ingenting att klaga på.
4.5 – Stark fyra. Utmärkt! Snudd på perfekt men det lilla extra saknas för att rankas som mästerverk.
4.0 – Stabil fyra. Mycket bra! Har någonting extra!
3.5 – Stark trea. Riktigt bra!
3.0 – Stabil trea. Tämligen bra. Lite spretig men ändå god musikunderhållning.
2.5 – Medelmåttig men lyssningsbart.
2.0 – Hyfsad! De sämre låtarna är tyvärr betydligt fler än de bra. Lämnar mycket att önska.
1.5 – Ganska dålig.
1.0 – Väldigt dålig. I stort sett bortkastad tid.
0.5 – Urusel! Plågsam upplevelse!

Ron Dahlgren

Ron Dahlgren

Chefredaktör och grundare av Rocknytt
RELATERADE ARTIKLAR
FILM
LIVE

Warning: Undefined array key "pt-cv-view-type" in /home/rocknytt/public_html/wp-content/plugins/content-views-query-and-display-post-page/includes/block_view.php on line 111
Fel: Vy 01024a207i kanske inte finns
Rocknytt
Ron Dahlgren

Ron Dahlgren

CHEFREDAKTÖRNina Dahlgren

Nina Dahlgren

ANNONSANSVARIGMange Byström

Mange Byström

WEBB/SOCIALA MEDIERTipsa oss om nyheterROCKNYTT_LOGGA_2022

SÖK PÅ ROCKNYTT