VECKANS TOPPNYHETER
VECKANS MEST DELADE
FLER ARTIKLAR
miketramp01video484

Intervju med Mike Tramp

2 Shares

miketramp01video484
Han har sålt massor med plattor under det för hårdrocken så fantastiska 80-talet. Han har spelat för utsålda hus med White Lion över hela världen. Vad pysslar Mike Tramp med idag? Jag ringde upp Mike och fick en pratstund där vi hann diskutera en del kring hans karriär som varit och även den som kommer.

Hej Mike. Jag funderar om vi ska ta detta på svenska kanske?
– Ha ha ha, det blir nog inget vidare. Jag förstår svenska men när det gäller min musik pratar jag gärna engelska.

Det är okej. Jag skojade bara. Du har ett nytt album ute i slutet av augusti vars titel är “Nomad”. Vad är dina förväntningar kring detta album?
– Ja du. Jag måste vara realistisk så mina förväntningar är inte så stora. De senaste fyra åren har jag turnerat världen runt så jag har en väldigt bra insikt i hur musikscenen fungerar 2015. Sitter man innanför de fyra väggarna och spelar in en platta så är det fortfarande samma som det var på 80-talet, men det är när man kommer utanför dessa fyra väggar som man ser hur mycket det har förändrats. Var är musikaffärerna? Nu säljer jag plattorna direkt på plats på de ställen jag uppträder. Jag hoppas musikindustrin ska förändras till det bättre, men allt förändras i en rasande takt. Det är inte bara musikindustrin utan titta på världen. Den förändras hela tiden. Det enda som inte förändras är det som jag gör innanför de fyra väggarna när jag spelar in ny musik.

Förra året släppte du plattan “Museum” vilket jag tyckte var ett fantastiskt album. Rent musikaliskt så låter nya plattan “Nomad” väldigt likt förra årets “Museum”. Var det meningen att det skulle bli så eller blev det bara så?
– De tre senaste plattorna “Cobblestone Street”, “Museum” och “Nomad” kallar jag för min albumtrilogi. Detta är hur Mike Tramp vill låta just nu och för att göra en lång historia kort så skedde detta helt naturligt.
Hur skriver du musik?
– På samma sätt som jag alltid gjort. Det kommer nog aldrig att förändras. Det som ändras är vilka ämnen låtarna ska handla om och det beror också på hur det ser ut i världen. Jag spelade ungefär 150 spelningar under 2014 och sitter jag och spelar på min elgitarr mellan spelningarna så kan det gå fort. Jag kan skriva fyra låtar på två timmar och på en vecka så kan jag ha ett album klart.

I människors tanke kommer du alltid att vara förknippad med White Lion. Är det bra eller dåligt tycker du?
– Jag känner att jag vill leva i nuet och White Lion är något jag lagt bakom mig. Naturligtvis kommer jag alltid att förknippas med White Lion, men Mike Tramp 2015 spelar musik för sig själv och för att göra människor nöjda och glada. Som jag låter på de senaste plattorna är hur jag låter just nu och det är detta jag bidrar med just nu. Jag kommer inte att ändra mig och det som jag tycker är synd är det faktum att man ska dela upp musik i olika kategorier. Är en låt bra så är det bra musik oavsett genre.

Förra året skickade jag några frågor till dig via mail och då pratade vi om Vito Bratta bland annat. Du var väldigt klar då i ditt svar kring en återförening med White Lion så jag ska inte älta det igen. Däremot undrar jag om det funnits/finns planer på att återförena ditt andra band Freak Of Nature?
– Svaret angående White Lion skulle bli detsamma och angående Freak Of Nature så kommer det inte att bli någon återförening där heller. Jag går ofta ut och säger detta angående återföreningar. Jag förstår inte att vissa band återförenas. Om vi tar Kiss så låter Paul Stanley skit och varför inte lägga ner när det inte funkar längre. Det är just på grund av band som Kiss som jag inte vill återförena mina gamla band. Orsaken är enkel. Jag kan helt enkelt inte sjunga White Lions låtar nu som jag gjorde 1987 eftersom min röst förändrats så mycket. Jag kan inte ställa mig på en scen och framträda i två timmar för jag har helt enkelt inte fysiken att göra det. Minnen av mina band har fansen genom att plattorna finns i deras skivsamlingar. Visst tjänade vi massor med pengar när det begav sig, men jag är tvungen att inse att jag blir äldre och inte längre kan göra det jag gjorde då. Samtidigt är jag fruktansvärt stolt över den musik jag skriver idag så det är också en orsak till att inte återförena något av banden.En av mina frågor ville en vän att jag skulle ställa. Hon såg dig spela akustiskt och tyckte att det spelade ingen roll ifall du spelade “Tell Me”, “Wait” eller “El Salvador” för det lät lika. I hennes öron var det samma melodi. Så därför är frågan om detta är något som händer när du spelar akustiskt eller har du en annan syn på det?
– Spelar jag akustiskt så är det två saker jag har med mig. Det är min röst och min gitarr. Variationen blir naturligtvis lidande med endast de två elementen, men jag tycker hon har fel även om hon gärna får ha den åsikten. Min åsikt i frågan är att du gärna får sparka denna kvinna i baken samtidigt som du skickar iväg henne på en konsert med AC/DC. Då lär hon höra hur allt låter lika.

Jag ska hälsa henne det, ha ha ha. Hur ser framtiden ut för Mike Tramp?
– “Nomad” släpptes i slutet av augusti och under hösten kommer jag att turnera i Europa med fullt band. Jag kommer att fortsätta turnera även under 2016 där jag kommer att spela på massor med platser och träffa massor med människor. Det blir ingen platta nästa år för jag har tänkt att låtskrivandet ska få vila ett tag.

Slutligen så undrar jag vilken som är din favoritlåt genom alla tider?
– Oj det är verkligen jättesvårt. Men ska jag plocka ut en får det bli “How Does It Feel” med Slade. Det är en helt fantastisk låt som jag önskar att jag hade skrivit.Med detta så tackar jag Mike Tramp för denna pratstund.

FÖLJ ROCKNYTT 2022 – Den bästa spellistan på Spotify för dig som vill upptäcka ny musik. Här får du det senaste inom Rock, Hårdrock, AOR och Metal. Spellistan har över 4000 följare och uppdateras flera gånger i veckan!

RELATERADE ARTIKLAR
SENASTE NYHETERNA
VECKANS TOPPVIDEOS
ALLA NYHETER
Rocknytt
Ron Dahlgren

Ron Dahlgren

CHEFREDAKTÖR

Nina Dahlgren

Nina Dahlgren

ANNONSANSVARIG

Mange Byström

Mange Byström

WEBB/SOCIALA MEDIER

Tipsa oss om nyheter