VECKANS TOPPNYHETER

Rocknytt söker nya medarbetare

Brinner du för rockmusik och gillar att skriva eller fotografera?

Vi söker nu fler medarbetare.
JOBB
VECKANS MEST DELADE
pyramaze484press

Pyramaze: Vi har redan börjat med nytt material

9 Shares

pyramaze484press
Detta danska band släppte i maj sitt fjärde album “Disciples Of The Sun” via det svenska bolaget Inner Wound Recordings och har fått lovord från en ganska enig mediakår. En nyhet sedan förra skivan “Immortal” är att en norrman vid namn Terje har tagit över sången efter Matt Barlow som valde att återvända till Iced Earth. Rocknytt har fått en pratsund med demon-producenten och gitarristen Jacob Hansen som delger oss bland annat om framtidsplaner och fördelar med att ha producenten i bandet.


Det har varit tyst om er ett tag. Så plötsligt dyker ett nytt album upp. Vad har ni gjort sedan “Immortal”?

– För det första så lämnade Matt Barlow för att återförenas med Iced Earth efter “Immortal” och bandet spelade några shower med Urban Breed som ny sångare, bland annat support för Volbeat på deras danska turné. Men kort efter allt detta bestämde sig Michael Kammeyer (bandets grundare och gitarrist) att slänga in handduken och lämnade resten av bandet i ett chocktillstånd då Michael var den ansvarige genom åren. Detta betydde att både en ny låtskrivare och gitarrist behövde hittas och de kontaktade mig eftersom jag varit med dem sedan allra första början som producent och mixare. De frågade mig om jag kände någon som kunde vara intresserad och jag sa att jag skulle tänka på saken. Efter lite funderande kände jag att det kunde vara intressant att gå med i bandet med vilket jag arbetat så nära under flera år och jag skrev till dem och sa att jag kunde erbjuda mina tjänster om de var intresserade och lyckligtvis var de det. Det här var sent 2011 och vi började omedelbart skriva nya låtar, men Urban Breed hörde av sig och sa att han inte kunde fullfölja sina åtaganden som vår sångare och vi började leta efter en ny kille. Det fann vi i Terje Harøy som jag arbetat med i hans andra band Crossnail.

Det här är ert fjärde album med er tredje sångare. Hur kommer det sig? Hur jämför ni Terje med era tidigare sångare?

– Vi önskar att det var annorlunda. Jag var inte en del av bandet när beslutet om att ta med Matt Barlow i bandet efter Lance King, men jag vet att det var en dröm som gick i uppfyllelse för Michael Kammeyer som länge varit ett Iced Earth-fan. Jag tror att de kände att de inte kunde fortsätta med Lance efter “Legend Of Time And Bone Carver” eftersom det fanns personliga problem mellan honom och några av medlemmarna. Fast jag känner inte till detaljerna. Vi snackas vid fortfarade dock och jag snackar med Lance till och från på vänskaplig nivå. Detsamma gäller Matt och Urban.
Terje har en väldigt fyllig röst. Hans bakgrund är rotad i rock och jag tror man kan höra det. Han är inte någon genomsnittlig gällsjungande sångare och vi letade efter någon med mycket tyngd i sin röst. Jag anser att Terje är det perfekta valet för de nya låtarna och stilen.

Hur fann ni den här killen?

-Som jag sa tidigare så möttes vi under mixningen av hans första album med det norska bandet Teodor Tuff som senare bytte namn till Crossnail. Jag gillade verkligen hans röst och han var ju så ung! Jag minns att jag tänkte att det var en grabb som var väldigt trevlig och lättsam och som har en fantastisk röst. Han var den förste jag kontaktade när vi började leta sångare och turligt nog sa han ja.
Jag tycker att nya skivan är ett stort framsteg jämfört med de andra, som att ni har mognat en hel del. Vilken var er ambition när ni började skriva låtar för det här albumet?

-Det roliga är att vi inte talade om vad vi ville göra beträffande stil och låtar. Vi började bara skriva individuellt, Toke, Jonah och jag och vad som dök upp var denna nya och energiska stil som själklart hade Pyramaze-stämpeln över sig men samtidigt utvecklats till något nytt. Ett Pyramaze version 2.0 så att säga. Så ja, jag är glad att du också hör det. Det är inte som att vi ville göra en annorlunda version av Pyramaze. Det blev naturligt att det gick den vägen, huvudsakligen för att det var tre nya låtskrivare involverae och Michael som brukade skriva allt tidigare var borta.

Blev det som ni hoppades? Vad är största förbättringen på DOTS?

-Å ja, verkligen. Jag tror alla var lite oroliga över det och jag tror de äldre medlemmarna var rädda att idéerna vi hade inte var starka nog. Men när vi började spela in grejerna i studion så var det med ett stort leende. Vi kunde höra hur låtarna sakta gick från idéer till att bli sina egna enheter. Det var en fantastisk känsla och vi var alla del i denna underbara kreativa upplevelse.
Jag tror inte jag kan precisera bara en sak som förbättrades. Jag tror att många av förbättringarna som gjordes från “Immortal” till “Disciples Of The Sun” kom naturligt. Något av det har att göra med en ny sångare och därför som ett nytt sound uppstod.

Kommer Pyramaze vara mer aktiva som band i framtiden beträffande gig, nytt album och liknande?

-Vi hoppas verkligen det. Vi spelade just vår första show med den nya lineupen och även om allihop var lite rostiga i början tycker jag att det gick väldigt bra och visar en ljus framtid för denna lineup. Tveklöst behöver vi arbeta hårt för att bli ett tajt band vilket vi kommer bli, men vi planerar redan fler shower i framtiden och vi har redan börjat atbeta på nytt material. Så ja, det är ett väldigt livaktigt nytt Pyramaze ni har där ha ha.

Ni signade med svenska bolaget Inner Wound Recordings. Vad var anledningen till att väja dem? Var det många bolag som var intresserade att ge ut det här albumet?

– Det här var något som Michael förhandlade om innan han lämnade bandet, så återigen, jag är lite ovetande om detaljerna. Men vad vi upplevt så här långt har det varit en överväldigande uppbackning från dem så vi är väldigt, väldigt nöjda. Jag var ovetandes om namnet Inner Wound tills jag började gå tillbaka till där bandet gjorde uppehåll 2010 tror jag det var. Men som jag sa, det går bra så här långt. Vi hade ett antal intresserade bolag men det var en kamp att komma någon vart eftersom de flesta bolagen inte var alltför glada över 6-7 års total tystnad och vem kan klandra dem? Jag menar, en hel ny generation hårdrockslyssnare har växt upp på sju år. Det är galet!

Äntligen tycker jag att ni fått till ett albumomslag som är nästan lika vackert som musiken. Berätta lite om det, vem som gjort det och så vidare.

-Tack så mycket. Det gjordes av en rysk konstnär vid namn Alex för Mayhem Design. Han är suverän grafisk konstnär och han har varit väldigt hjälpsam med en massa saker. Jag lärde känna honom genom en gemensam rysk vän i bandet Stardown och han sa åt mig att få tag på honom och han svek oss inte. Vi gav honom enbart titeln och en kort beskrivning av vad vi ville ha på omslaget och han återkom med något som vi alla kände kände var coolt. Hela häftet är väldigt, väldigt trevligt tycker jag.

Du är en mycket hyllad och välkänd producent. Vad tror du det har för fördelar att ha albumproducenten i bandet?

– Tja, tack ha ha. Jag kan inte tala för de andra grabbarna men för mig måste det vara till stor hjälp. Jag menar, jag har så stor erfarenhet av att arbeta med band att jag genast kan säga vad vi bör göra och vad vi bör undvika. Efter att albumet spelats in fann vi styrkan i de enskilda medlemmarna och de hade uppgifter och speciella saker att göra. Till exempel Morten tar hand om Facebook och många av de andra onlinegrejerna eftersom hans jobb är att vara datorsnille. Och uppenbart har jag mycket med producerandet och inspelningen av albumet liksom leverera utrustning till killarna. Jag menar, det kommer naturligt och jag tror ingen lider eller känner att jag tar åt mig äran i deras ställe. Terje är frontman och Toke, Morten och Jonah har varit med i bandet i evinnerliga tider så jag ställer mig i bakgrunden, är gitarristen när jag inte producerar och härskar över allt ha ha.

Finns det några bonusspår för någon speciell utgåva inspelat? Om ja, var kan vi finna den?

– Nej, det har desvärre inte blivit inspelat något extramaterial.

Hur och vem är mest ansvarig för låtskrivandet i bandet och övar ni som band eller byter ni filer med varandra?

– När vi börjar skriva är det huvudsakligen Toke, Jonah och jag som bidrar. Vi gjorde en dropboxfolder där vi alla kunde ladda upp idéer och sedan möttes Morten, Toke och jag i studion för att sätta ihop bitarna. Vi spenderade en vecka att skriva, arrangera och spela in trummor och lite gitarrer. Jonah skrev två låtar och Toke och jag skrev resten, mer eller mindre. Vi spelade in i stor utsträckning som ett band även om det var utan Jonah eftersom han inte kunde och han spelade in sin del i USA. Men vi hade varit i kontakt med honom hela tiden via skype och emails när vi arbetade på hans låtar till exempel.
Vi övar som helt band innan vi spelar shower. Utöver det kan vi öva som trio, Toke, Morten och jag och de andra har så att de kan öva hemma.

Det är stor variation på albumet, några tyngre spår och några mer powermetalinfluerade. Vad det något ni hade bestämt innan ni gjorde detta album?

– Som jag sa, vi talade faktiskt inte om riktningen. Det hände bara. Att vara tre låtskrivare istället för en leder naturligtvis till variation men våra tre väldigt olika influenser hade även inverkan på låtskrivandet. Slutligen höll vi våra sinnen öppna vilket jag tror kanske är en av de största anledningarna till att albumet blev så bra. Jag menar, vi var inte rädda att flytta gränserna och driva lite ifrån det som fans normalt uppfattar som Pyramaze-soundet. Jag anser att det är ett tecken på ett hälsosamt band, verkligen.

Berätta lite om textuella teman på albumet och vem som skriver dem.

-Texterna har skrivits av Henrik Fevre från Anubis Gate. När vi kommit så långt att vi hade låtarna klara diskuterade vi vad vi skulle göra med texterna eftersom de på de tre fösta albumen var skrivna av Michael KAmmeyer och han var bra på det. Jag kom att tänka på Henrik då han är en utmärkt låtskrivare, sångare och musiker. Det slutade med att han hjälpte oss inte bara med texterna med även arrangerade lite bakgrundssång och vokalmelodier. De textuella teman den här gången är mycket mer personliga och realistiska. Jag kan inte gå in på så mycket detaljer eftersom Henrik varit något sparsam med detaljer men som jag ser dem… Jag upplever att de är ganska mörka och några påminner mig om sådant som hänt gemensamma vänner. Det är även några politiska åsikter som jag känner passar min egen synvinkel väldigt väl

Danmark är hemvist för många höjdarband och man hör sällan något medelmåttligt band från ert land. Hur kommer det sig?

– Jag är så glad att höra det från vårt grannland, men jag är inte säker på att jag håller med ha ha. Jag tycker åtminstonde att vi försöker se till att det som kommer ut har en viss standard men det kan alltid bli bättre. Jag känner att vi är lite rädda för att verkligen ta ledningen och skapa något unikt. Det är som att vi måste vänta tills alla andra gjort det och då börjar vi göra detsamma och då är det redan försent. Det är inte alltigenom illa dock. Vi har massor av nya och talangfulla band på frammarsch så håll ett öga på oss!

Vad tror du din studio betytt för er och andra band från Danmark?

-Svår fråga för mig att svara på ha ha. Tja, för min del tror jag anledningen till att jag började med det här var att hjälpa band att få ut skapliga demos. När jag började spela musik fanns en eller två studios i Danmark som förstod sig på hårdrock, Sweet Silence och Jailhouse. Som grabb utan pengar var det omöjligt att få något som lät bra. Jag ville ändra på det. Jag ville säkerställa att det inte var utom räckhåll. Så för att svara på din fråga: jag tror att både jag och de andra hårt arbetande studiorna som fortfarande gör välljudande album med små finanser betyder allt för den danska scenen. Där! Nu fick jag sagt det.

Tack för pratstunden och lycka till med allt!

– Tack själv och tack så mycket för en massa intressanta frågor!

FÖLJ ROCKNYTT 2022 – Den bästa spellistan på Spotify för dig som vill upptäcka ny musik. Här får du det senaste inom Rock, Hårdrock, AOR och Metal. Spellistan har över 4000 följare och uppdateras flera gånger i veckan!

Rocknytt söker nya medarbetare

Brinner du för rockmusik och gillar att skriva eller fotografera?

Vi söker nu fler medarbetare.
JOBB
RELATERADE ARTIKLAR
Inga inlägg hittades.
SENASTE NYHETERNA
VECKANS TOPPVIDEOS
ALLA NYHETER
Rocknytt
Ron Dahlgren

Ron Dahlgren

CHEFREDAKTÖR

Nina Dahlgren

Nina Dahlgren

ANNONSANSVARIG

Mange Byström

Mange Byström

WEBB/SOCIALA MEDIER

Tipsa oss om nyheter

Copy link