VECKANS TOPPNYHETER

Rocknytt söker nya medarbetare

Brinner du för rockmusik och gillar att skriva eller fotografera?

Vi söker nu fler medarbetare.
JOBB
VECKANS MEST DELADE
jameschristian-foto-effie-trikili484

Intervju med James Christian (House Of Lords)

jameschristian-foto-effie-trikili484
Frontiers heter ett skivbolag som nischat sig som bolaget där de bästa melodiösa hårdrocksbanden huserar. Ett av banden som levererar på platta efter platta är House Of Lords vars sångare James Christian tog sig tid för att tala med mig en stund i telefon.


Hallå där James. Jag tycker vi startar direkt med att du berättar lite om ditt inträde i House Of Lords?
– Jag personligen försökte jaga skivkontrakt genom att sjunga på barer. Det gick väl sådär så när House Of Lords bildades i Kalifornien 1987 ville jag definitivt vara med.


Er första självbetitlade platta (1988) är en riktig rackarrökare inom genren AOR och enligt mig en av de bästa debuter som släppts någonsin. Gene Simmons hjälpte bandet i början och jag undrar i vilken omfattning samt om du har någon kontakt med Gene idag?
– Gene Simmons var den person som satte ihop bandet, men han hade ingen inverkan på musiken. Han skrev aldrig något material. Han var dock tydlig med vad han ville med House Of Lords och med facit i hand så är jag nöjd. Jag vill säga att jag tittar aldrig tillbaka utan jag lever hela tiden i nuet. Kontakten med Gene är idag obefintlig. Senast vi träffades är några år sedan nu.

House Of Lords tre första plattor är idag klassiker inom genren AOR. Om du jämför det ni gjort från “World Upside Down” (2004) och framåt så undrar jag om ni har någon platta där som kommer att stå sig som klassiker inom framtiden?
– Handen på hjärtat så tror jag definitivt att både “World Upside Down” och “Cartesian Dreams” kommer att nå den statusen i framtiden. Låtarna är såpass starka.

Hur många plattor har House Of Lords sålt genom åren?
– Åh herregud. Jag har faktiskt ingen aning så där har Wikipedia bättre koll än mig. Jag har för mig att både “House Of Lords” och “Sahara” sålt guld. De första tre albumen var det RCA som pushade på oss och det var ett megabolag då. Den kom grungen och då gick försäljningen ner för melodiös hårdrock överlag.

Jag kikar på Wikipedia och jag hittar ingen försäljningsinfo. Däremot så står det att debuten “peakar” på plats 78 på Billboardlistan medans “Sahara” som bäst når plats nummer 121. Bandet har spelat några gånger i Sverige de senaste åren och 2009 såg jag er på Rockland i Sala. Det var en väldigt vital spelning och min undran är om det är samma medlemmar i bandet fortfarande?
– Det är det. Jimi Bell på gitarr, Jeff Kent på keyboards, B.J. Zampa på trummor, Chris McCarvill på bas och så James Christian på sång. Vi kommer för övrigt tillbaka till Rockland i Sala i september 2015. En fantastiskt gemytlig lokal.

Om vi diskuterar musikindustrin 2015 jämfört med hur det såg ut 1988 så undrar jag vilken som är den största skillnaden?
– När det begav sig 1988 så var det skivbolagen som skötte rubbet. De hade hand om turnerandet, inspelningarna och även imagen. Idag är det lite annorlunda då vårt skivbolag Frontiers Records inte har något att göra med våra turneér. Samtidigt är Frontiersdet överlägset bästa bolaget just nu för band som spelar melodisk rock och melodiös hårdrock. Det är definitivt den mästa maskinen just nu och det finns en hel del fantastiska band på detta bolag. Skulle bolaget släppa en samlingsplatta med de bästa akterna just nu så skulle det bli den bästa samlingsplattan någonsin. Jag vill även passa på att nämna de fantastiska människor som jobbar för detta bolag. Det är aldrig några problem.

Spotify är just nu en streamingtjänst där man som lyssnare kan få tillgång till massor med musik för en billig penning. Hur ser du som artist på Spotify och liknande musiktjänster?
– Jag vet faktiskt inte så mycket om Spotify. Däremot vet jag att det sker nedladdning av musik runt om i världen. Jag har dock inte lagt ner så mycket tankar kring detta förutom att det är bra att vår musik sprids. Vi ska tex åka till Japan och spela live för första gången på många år. Där kommer vi att spela på en festival som brukar besökas av 20-25.000 människor. Dessutom så kommer tidningen Burn göra ett reportage om bandet. Nedladdning är inte bara negativt utan det gör att fler personer lyssnar på vår musik.

Hur ser framtiden ut för House Of Lords?
– Framtiden ser väldigt ljus ut. Vi ska som sagt spela live i Japan samtidigt som nya plattan “Indestructible” har fått väldigt goda recensioner överlag. Vi ser med tillförsikt fram mot det som väntar oss.

Till sist så undrar jag vilken som är James Christians favoritlåt med House Of Lords?
– En av de stora favoriterna är “Demons Down” och ska jag välja en ballad så blir det “Remember My Name”.

Med detta så tackar jag James Christian för denna pratstund och önskar lycka till i framtiden.
– Tack så jättemycket. Du får se till att presentera dig när vi spelar i Sala så kan vi fortsätta prata där.

FÖLJ ROCKNYTT 2022 – Den bästa spellistan på Spotify för dig som vill upptäcka ny musik. Här får du det senaste inom Rock, Hårdrock, AOR och Metal. Spellistan har över 4000 följare och uppdateras flera gånger i veckan!

Rocknytt söker nya medarbetare

Brinner du för rockmusik och gillar att skriva eller fotografera?

Vi söker nu fler medarbetare.
JOBB
RELATERADE ARTIKLAR
SENASTE NYHETERNA
VECKANS TOPPVIDEOS
ALLA NYHETER
Rocknytt
Ron Dahlgren

Ron Dahlgren

CHEFREDAKTÖR

Nina Dahlgren

Nina Dahlgren

ANNONSANSVARIG

Mange Byström

Mange Byström

WEBB/SOCIALA MEDIER

Tipsa oss om nyheter