VECKANS TOPPNYHETER

Rocknytt söker nya medarbetare

Brinner du för rockmusik och gillar att skriva eller fotografera?

Vi söker nu fler medarbetare.
JOBB
VECKANS MEST DELADE
scandirock-logo484

Nu lanseras Scandirock Network

scandirock-logo484
När musikbranschen blöder öppet och det bara blir svårare och svårare att sälja så väl som musik till konsertbiljetter krävs det att någon tar ett krafttag. Någon som kan fånga upp och förena kvalitet under ett och samma tak.

Skandinavisk, melodisk rock är en term, eller snarare en kvalitetsstämpel ända sedan 80-talet. Nu lanseras den också som en egen hemsida http://www.scandirocknetwork.com


Rocknytt tar ett snack med grundare och pådrivaren i det hela projektet, Lover Under Covers Mikael Carlsson.

Mikael, kan du berätta lite mer om vad som fick dig att dra igång det här projektet?
– Som så många andra mindre band så lägger vi en hel del tid på nätet med att dela länkar på olika sociala medier och sidor. Allt för att försöka få ut sin musik till så många som möjligt. I takt med att tekniken har utvecklats och har gjort det möjligt för i princip vem som helst att spela in ett par låtar hemma i vardagsrummet så har nätet översvämmats av mer eller mindre seriösa band i alla tänkbara varianter. I värsta fall dessutom helt talanglöst och intetsägande. Detta har gjort det väldigt svårt för fansen att hitta bra musik och för banden att nå ut med bra, kvalitativ musik.

– En dag när jag satt framför datorn och delade länkar såg jag att Micke Larsson (gitarr) i Coldspell och Pelle Saether (sång) i Grand Design satt och gjorde precis samma sak. Jag visste ju själv att responsen man får på en delad länk är väldigt liten i förhållande i arbetsinsatsen och då slog det mig att det här måste kunna gå att göra effektivare på något sätt.

– Micke kände jag lite sedan tidigare eftersom deras trummis, Perra Johansson, spelar med mig i Lover Under Cover. Jag kontaktade honom och vi bollade tankar och idéer ett tag. Därefter var det tillbaka till ritbordet till jag fått ihop ett koncept som jag hoppades få med mig ett antal band inom samma genre. Här följde en tid med facebookmeddelanden och telefonsamtal där jag förklarade min idé. Till min stora glädje så var alla som jag kontaktade mycket positivt inställda till vad jag hade att komma med.

Har du handplockat banden och kommer det finnas plats för fler?
– Det kan man kanske säga. Att banden ligger i samma genre som vad jag förknippar med Scandirock är självklart. Sen måste det vara riktigt bra band för att vi ska kunna stå för vad kvalitetsstämpeln Scandirock Network innebär. Förutom mitt eget band Lover Under Cover så var det första tillfrågade bandet Coldspell. Under resans gång så har jag lärt känna dem ganska bra och dom uppfyllde alla punkter som behövdes för Scandirock, Ett skitbra band, skitbra musiker och framför all bra killar att ha att göra med. Vi har blivit som en liten familj eftersom vi delar samma trummis som sagt.

– Micke Erlandsson som är sångare i Lover Under Cover har lagt sång på ett par låtar med ett grymt AOR band från Helsingborg som heter Sapphire Eyes. Kaptenen på den skutan heter Niclas Olsson så jag kontaktade honom och drog hela historien för honom också. Niclas visad sig förutom att vara en grymt begåvad musiker också vara en sjukt trevlig prick att ha att göra med. Klockrent kan man säga. Niclas har tidigare haft ett band som heter Alyson Avenue och på den tiden så var Anette Olsson sångerska. Samma Anette som senare gick vidare och gjorde succé i Nightwish. Hon kör numera ett soloprojekt så hon passade också in i de kriterier som vi satt upp för SRN. Fantastisk röst och visst behövs det kvinnor i SRN.

– Vår trummis Perra har också spelat med Grand Design när deras trummis haft förhinder så att fråga Pelle och grabbarna om dom var intresserade var inget svårt val. Med sitt Def Leppard influerade sound så passar dom in helt perfekt i SRN. Jättetrevliga killar och ett fruktansvärt bra band.

– Trummisen i Grand Design Magnus Ulfstedt spelar även bas med en annan liten orkester vid namn Eclipse. scandirock01En bättre lämpad kandidat än Eclipse är svårt att tänka sig. När firma Erik Mårtensson och kompani drar igång så är det melodiös hårdrock av absolut världsklass vi pratar om. Har ni inte lyssnat på nya plattan ”Armageddonizer” har ni missat någonting.

– När Lover Under Cover och Coldspell spelade på Väsby Rock Festival förra sommaren skulle även Nubian Rose uppträtt. Detta förhindrades av att bandets sångerska Sofia Lilja Åkerlund gick i väntans tider och vid tidpunkten för festivalen så var det väldigt nära kan man säga. Jag var nyfiken på bandet så jag kollade upp dom på nätet och hittade en fantastisk sångerska med enorm karisma uppbackade av ett snortight band med Christer Åkerlund i spetsen. Jag var ju bara tvungen att ta kontakt och höra mig för om intresset fanns. Det fanns det som tur var.

– Att vi dessutom blir uppbackade av det underbara gänget i Väsby Rock Festival är en ren och skär bonus. När jag pratade med Madde Svärd och Micke Rosengren så insåg vi att både Scandirock Network och Väsby Rock Festival delar samma passion för melodiös svensk hårdrock. Fem av sju band i SRN har dessutom uppträtt på Väsby Rock Festival: Lover Under Cover, Grand Design och Coldspell förra året. I år kommer vi att få se Eclipse och Nubian Rose på scen i Upplands Väsby.

– Fler band? Ja det är inte omöjligt men i det här fallet så går kvalitet före kvantitet. Ett par band till går säkert bra men blir det för många inblandade så blir det bara en enda stor grå massa av alltihopa. Banden som är med i Scandirock Network ska kunna känna att det är vi tillsammans som styr kosan framåt i vår strävan att sprida Scandirock Network vidare ut i världen.

Du har varit med ända sedan 80-talet, kan du berätta vad som utmärker just den skandinaviska melodiska rocken och hur har det kunnat bli en egen genre?
– Ja du… På 80-talet var allting mycket enklare. Det fanns syntare och hårdrockare och så var det bra med det. Sen har det kommit mängder med genrer och under genrer och jag klarar i alla fall inte av att hålla koll på allihop. Men jag skulle nog vilja beskriva ”scandirock” som mycket melodiös men ändå med en hårdhet och ett bett som du kanske inte hittar på samma sätt utanför Skandinavien. Självklart finns det undantag men rent generellt så känns det nog så. Vi är duktiga på melodier i Sverige. Sedan så finns det många riktigt bra band som kommer från just Sverige inom den melodiösa hårdrocken men jag tror inte att det är någon inom rikets gränser som säger att ”vi spelar Scandirock”. Det är nog ett namn som utländska musikjournalister har myntat för att just kunna sätta en stämpel både musikaliskt och på geografisk placering.

Vad har du för förhoppningar med Scandirocks hemsida?
– Att under en gemensam plattform som fansen lätt kan hitta kunna få visa upp vilka fantastiskt bra band vi har här i Sverige och framför allt att de inblandade banden ska kunna hitta ut till nya fans i hela världen. En sak som slog mig när jag funderade på ett namn till portalen var just det här med scandirock. Det är en etablerad benämning av melodiös hårdrock från Sverige i första hand, men om du googlar på Scandirock så får du inte upp ett skit. På sin höjd ett par recensioner av plattor samt ett företag som tillverkar stenbaserat papper som används som byggnadsmaterial. Namnet scandirock är känt inom musikvärlden men ingen har tidigare gjort anspråk på det. Från och med nu så finns det en portal som du kan söka dig till och där kan du hitta Svenska Scandirock band som är riktigt bra.

Och slutligen, vilka är dina fem bästa ”scandirock”-skivor?
– Oj… Inte helt lätt. Alla banden i Scandirock Network har släppt grymma plattor men jag får väl dra mig lite utanför boxen här.

TREAT ”The pleasure principle” Kommer så väl ihåg när man satt och lyssnade på Rockbox på radion i mitten på 80 talet och bandade allt som sändes. Första gången jag hörde Treats låt ”Lovestroke” är ren scandirock magi.

SALUTE fick en CD-R platta av Micke Erlandsson som sa: ”Lyssna på den här!”. De fem första låtarna är den starkaste öppning jag hört på en melodiös rockplatta på hur många år som helst. Min första tanke var: ”Vem i helsike måste jag ligga med för att få vara med på ett hörn här?”. Det var så som jag fick reda på vem Martin Kronlund var. Och nu har vi ett band ihop, jippie!

EUROPE ”The final countdown” Det vore väl ett generalfel att inte ha med Scandirockens flaggskepp nummer ett. En platta som sålt miljoner och åter miljoner exemplar går inte att förringa. Rock the night!

H.E.A.T “Tearing down the walls” Upplands Väsby levererar på nytt. Ett praktexempel på att återväxten inom scandirocken är god. Lyssna bara på ”Mannequin Show”. Ruskigt bra och vilken scenpersonlighet vi har i Erik Grönvall.

ECLIPSE ”Armagedonizer” Ett band som redan med förra plattan var riktigt bra och här tar dom ett steg upp i dom övre divisionerna. En melodiös käftsmäll som heter duga. “I don’t wanna say I’m sorry”, Erik Mårtensson och kompani levererar.

FÖLJ ROCKNYTT 2022 – Den bästa spellistan på Spotify för dig som vill upptäcka ny musik. Här får du det senaste inom Rock, Hårdrock, AOR och Metal. Spellistan har över 4000 följare och uppdateras flera gånger i veckan!

Rocknytt söker nya medarbetare

Brinner du för rockmusik och gillar att skriva eller fotografera?

Vi söker nu fler medarbetare.
JOBB
RELATERADE ARTIKLAR
SENASTE NYHETERNA
VECKANS TOPPVIDEOS
ALLA NYHETER
Rocknytt
Ron Dahlgren

Ron Dahlgren

CHEFREDAKTÖR

Nina Dahlgren

Nina Dahlgren

ANNONSANSVARIG

Mange Byström

Mange Byström

WEBB/SOCIALA MEDIER

Tipsa oss om nyheter

Copy link