VECKANS TOPPNYHETER
VECKANS MEST DELADE
DanHylander-Orkester

Inför Sweden Rock 2015: Intervju med Dan Hylander och Orkester

 DanHylander-Orkester

Med 8 dagar kvar till Sweden Rock Festival fortsätter vi med serien ”Inför Sweden Rock 2015”. Nästa band ut är Dan Hylander och Orkester. Rocknytts Lisa Willman har fått en pratstund med Dan.

Dan Hylander kommer alltid att vara starkt förknippad med sitt och Py Bäckmans gemensamma kompband Raj Montana Band. Det självbetitlade debutalbumet kom 1978 och följdes av Döende Oskuld 1980. Flera av bandets skivor har sålt guld och platina, och innehåller hits som Farväl till Katalonien, Svart kaffe, Höst och Skuggor i skymningen. 1983 fick bandet en Rockbjörn, och året därpå fick Dan själv motta priset för bästa manliga artist.
Raj Montana sattes på paus mellan 1984 och 1997, då de gjorde en reunionturné. Under tiden hade Dan släppt flera soloskivor, och medverkat på ANC-galan 1985 tillsammans med den svenska rockeliten. Han har även producerat och skrivit musik åt en mängd svenska artister, exempelvis Totta Näslund, Tomas Ledin och Sven-Ingvars.
Dans senaste projekt Orkester är hans första band på över 20 år. Sedan starten 2009 har de hunnit med omfattande turnéer, och 2011 släpptes albumet Den försenade mannen. Albumet nådde en fjärdeplats på försäljningslistan, vilket är Dans största framgång sedan 1986.


Hej Dan! Vad kul det ska bli att se dig spela på Sweden Rock Festival!
Ja det ska bli jättekul! Det är ju en väldigt speciell festival. Det är extra roligt eftersom min familj kommer från Asarum, som inte ligger särskilt långt från Norje.

Desto längre är det till Riberalta i Bolivia, dit du flyttade med din familj 2007. Hur tycker du att livet i Amazonas har påverkat dig som musiker, och din syn på branschen?
Jag bor fortfarande där tidvis men funderar på att flytta hem hit till Sverige, av praktiska skäl. Det blir en hel del spelningar här och det är jätteroligt, men kanske inte så smidigt när man bor så långt bort. Fördelarna med att bo i Riberalta är att det är ett bra klimat att öva i, och att man får arbetsro. Det känns lättare att gå ner till arbetsrummet där, för det är inte lika mycket som distraherar.

När man bor utomlands får man lite perspektiv på musikbranschen. Om jag är hemma i Sverige börjar jag lätt reta upp mig på saker. Hela musikbranschen har blivit ett skämt. Ta till exempel Spotify, som alla tycker är så bra. Problemet är att ingen vet hur otroligt lite betalt vi artister får för att finnas med där. Det finns inga artister som blir rika av Spotify, medan skivbolagen och Spotifys ägare får desto mer. Det är en lika stor blåsning som Napster för oss artister. Skivbolagen har blivit rena bilhandlarna. En ren guldgrävarbransch. Någon rättvisa måste det finnas kan man tycka, men det handlar bara om att tjäna pengar.

Har det inte någon positiv effekt att musiken kan spridas på ett annat sätt idag?
Nej, det tycker jag nog inte. Det innebär inte automatiskt att man får sälja fler skivor

Genom din blogg Samlad Värk kunde man följa när du skrev och spelade in ditt senaste album Den försenade mannen, som kom ut 2011 och var ditt första i eget namn sedan 1990. Trodde du att skivan skulle bli så framgångsrik som den blev?
Nej, det gjorde jag nog inte. Det är klart att man alltid har förväntningar och tycker att det man gör är bra, annars hade jag ju inte gett ut den. Sedan är det ju så att när jag lyssnar på den något år senare skulle jag vilja ändra allting…

Vi turnerade mycket med albumet. Det är så man får göra idag, och det visade sig fungera. Vi fick ganska dålig mediauppbackning men skivan gick i alla fall väldigt bra på radio och det är jag glad för.
Det är ett helvete att göra plattor idag. Försäljningen har sjunkit så det är mycket svårare att få det att gå ihop. Man kan inte räkna med att ens gå jämt upp. Det är ett större risktagande helt enkelt. Man får ha bra samarbete och göra deals med studios och musiker för att det ska funka. Jag gjorde i alla fall min skiva och det gick bra.
Vi jobbade mycket med sociala medier, vilket var roligt och ger bra kontroll. Man får en marknadsföring som är korrekt och som man vill att den ska vara, även om det är svårt att nå ut till alla.

Du har skrivit att det blev några låtar över efter att inspelningen var klar. Kommer det någon uppföljare under den närmaste tiden, eller har du några andra projekt på gång?
Jag, Mikael Rickfors och Mats Ronander jobbar på ett projekt som ligger i startgroparna inför nästa år. Vi turnerade under förra sommaren tillsammans med Nationalteatern, och släppte en singel (Från midnatt fram till gryningen) som faktiskt gick bra. Det ska vi gå vidare med. Vi har jävligt kul ihop och har känt varandra länge. Eventuellt kommer vi att plocka in en fjärde person i bandet också, men jag säger inga namn!
Sen har det varit på tapeten att göra en re-union med Raj Montana Band, men det är beroende av hur Roxette turnerar eftersom två av våra gamla bandmedlemmar spelar med dom nu.
Jag har också fått intresseanmälningar att göra en ny, egen platta med låtar som jag har skrivit åt andra artister, men det är lite problematiskt. Det kan vara svårt att se låtarna på ett nytt sätt, och få dom att låta nya och fräscha, när de redan låter som jag har tänkt. Det gäller också att välja rätt musiker för ett sådant projekt. Gärna en annan generation av musiker som kan ge nya infallsvinklar och ett nytt sound.

Eventuellt har jag även ett projekt med Tomas Ledin på gång. Bollen rullar så får vi se vart den tar vägen. Vad det blir är inte klart, men någonting kommer jag att spela in i höst.

Den försenade mannen spelades in tillsammans med ditt senaste bandprojekt Orkester, som du har turnérat med sedan 2009. Hur satte du samman bandet?
Janne (Bark) hade satt ihop ett band, och jag höll på att starta ett med några andra. Vi slog helt enkelt ihop våra band och bidrog med några olika musiker var. Jannike (Stenlund, elfiol) tog jag med, hon var med i ett förband till oss på en spelning och kom med i bandet av en slump. Jag har alltid velat ha med en elfiol, och hade bestämt att det nya bandet skulle vara strängbaserat. Tomas (Pettersson) på keyboarden kom faktiskt bara med från Janne för att vi ska kunna spela gamla låtar.
Johan (Hängsel) på trummor har varit med hela tiden. Johannes Hansson på bas är relativt ny, han kom in under 2015. Vi har även med en till två körsångerskor. David (Carlson, gitarrist) var med i Raj Montana band. Vi gör en hel del duo-gigg också, jag och David. Det är ett bekvämare sätt att turnera, och man får se lite andra ställen än man gör med band.

Under våren kommer Janne Bark att ersättas av den legendariske Billy Cross. För 25 år sedan medverkade han på ditt album Lycklig måne. Hur känns det att återigen få spela tillsammans?
Det ska bli jättekul när det väl blir av. Vi har spelat förut och gillar varandra så då är det inte så svårt. Vi har samma referenser och vet precis var vi har varandra. Det räcker att jag nämner en viss gitarrist så vet han precis hur jag menar att vi ska spela.

Kanske kommer Billy att vara med på något av mina kommande skivprojekt under hösten. Något mer kommer vi absolut att göra tillsammans.

Du har under din långa karriär samarbetat med en uppsjö fantastiska musiker i egenskap av artist, producent och låtskrivare. Finns det någon som du ännu inte har arbetat med, men som du gärna skulle vilja?
Det finns otroligt många och är svårt att plocka ut någon. Jag tycker att man ska undvika att arbeta med förebilder för det är så lätt att bli besviken. Det är bättre att jobba med människor som man inte har lyssnat så mycket på och inte har ett så starkt förhållande till. När det gäller musiker finns det så otroligt många bra här i Sverige och det är jävligt roligt att jobba med dom.

Det är oftast det som är runt omkring och vilka som är tillgängliga just då som styr hur det blir till slut.

På Sveriges nationaldag gör du och Orkester debut på Sweden Rock Festival. Vad kan vi som publik förvänta oss av den spelningen, och vad betyder den för dig?
Det blir ett jävligt roligt gig. Lite gammalt och lite nytt. Det här är ju ett sammanhang med folk som kanske inte har hört oss så mycket. Det är jätteroligt att spela för mycket folk, och stora festivaler är alltid kul.

Stort tack Dan! Det var mycket trevligt att prata med dig. Vi ses på Sweden Rock!

Dan Hylander & Orkester spelar lördag 6 juni 15:15 – 16:00 på Rockklassiker Stage

Sweden Rock Festival äger rum i Sölvesborg och det är 3-6 juni som ska markeras i kalendern. Klara band är bl.a Def Leppard, Judas Priest, Mötley Crüe, Toto, Slash, Ace Frehley, Backyard Babies, Five Finger Death Punch, The Darkness, Ghost, Behemoth, Airbourne, Opeth, Meshuggah, Extreme, Hammerfall, D-A-D, Children Of Bodom, Gojira, Dokken, Michael Monroe, Manfred Mann’s Earth Band, Molly Hatchet, Fish, Mustasch och Lucifer’s Friend.

RELATERADE ARTIKLAR
SENASTE NYHETERNA
VECKANS TOPPVIDEOS
ALLA NYHETER
Rocknytt
Ron Dahlgren

Ron Dahlgren

CHEFREDAKTÖR

Nina Dahlgren

Nina Dahlgren

ANNONSANSVARIG

Mange Byström

Mange Byström

WEBB/SOCIALA MEDIER

Tipsa oss om nyheter

Copy link