VECKANS TOPPNYHETER
VECKANS MEST DELADE
FLER ARTIKLAR
def leppard484

Inför Sweden Rock 2015: Intervju med Def Leppard

159 Shares

def-leppard484
Med 23 dagar kvar till Sweden Rock Festival fortsätter vi med serien ”Inför Sweden Rock 2015”. Nästa band ut är ett av festivalens stora dragplåster, Def Leppard. Rocknytts Johan Hagberg fick chansen att ställa några frågor till Joe Elliott (sång).

Det är inte varje dag som Joe Elliott i Def Leppard ringer upp mig, men i söndags (3/5) hände det och nedan följer det mesta av det vi pratade om. Def Leppard bildades i Sheffield, England 1977 och enligt Wikipedia har de till dags dato sålt runt 65 miljoner plattor. I början på juni är det dags för bandet att återigen äntra scenen i Norje och årets Sweden Rock Festival. Vad jag och denne engelske gentleman diskuterade under de 20 minuter vi hade på oss tänkte jag delge er här och nu.


För det första så ser jag fram emot att se Def Leppard på årets festival och jag är lite nyfiken på er setlist. Kommer det att bli ett hitbetonat set eller finns det plats för några överraskningar?
– Publiken kan förvänta sig cirka 90% hits. Det handlar om en festivalspelning och vi vet av erfarenhet att det är hitsen som människor förväntar sig på festivaler. Vi kommer i och för sig att spela låtar från både “Euphoria” och “High’n Dry” så där har vi kanske de överraskningar vi kan bjuda på. Vi ska komma ihåg att “High’n Dry” var mer eller mindre en flopp i Europa när det begav sig. Hade vi spelat på en klubb eller något annat mindre ställe så hade det varit en helt annan sak. Då vet vi nämligen att publiken är där för endast Def Leppard.

Jag säger att det enda band som lyckas komma undan med att spela hela sin nya platta på en festival är Rush och här håller Joe med.
– Rush är ett band som kör tre timmar även på festival och de kompromissar inte utan kör sin grej vilket är fantastiskt.

Förra året spelade ni i USA tillsammans med Kiss och min undran är om Kiss var headline under denna turné? Dessutom så undrar jag om det fanns några planer på att plocka över spektaklet till Europa?
– Vi gjorde en så kallad “co headline” turné där vi spelade 1 timme och 25 minuter var. Att Kiss fick spela efter oss varje kväll var egentligen en ren självklarhet eftersom Kiss show ser betydligt bättre ut när det mörknat. Det här var aldrig några problem för oss för vi är bästa vänner med medlemmarna i Kiss. Gene Simmons har jag känt sen 1992 och Eric Singer lärde jag känna året innan så vi har känt varandra länge. Vi hade fantastiskt kul också och det hände ibland att vi var uppe på scen med Kiss i full Kiss-mundering och dessutom så presenterade jag ett tiotal spelningar med det klassiska “You Wanted The Best……..”. Några planer på Europa eller Sydamerika för den delen fanns aldrig. Live Nation trodde att det skulle funka endast i USA.

Har du några speciella minnen från tidigare spelningar på Sweden Rock?
– Det är ett fantastiskt ställe att spela på och Sverige har alltid varit det land i Europa förutom England som tagit emot Def Leppard bäst. Jag minns fortfarande spelningen vi gjorde i Stockholm 1988 på vår “Hysteria”-turné. Den var fantastisk. Det är alltid en bra publik när vi spelar i Sverige.

Om vi tittar lite på musikindustrin så finns det numer en musiktjänst vid namn Spotify. Ni har tre plattor (“Slang”, “Viva Hysteria” och “Mirror Ball”) utlagda på Spotify. Vad tycker Joe Elliott om dessa nya musiktjänster på internet?
– I teorin så är Spotify en briljant idé. I praktiken är den ett rent hån mot artisterna. Om vi ser på Lady Gaga så har hon blivit spelad typ 18 miljoner gånger och fått 125 dollar för besväret. Det är inte okej. Samtidigt så är det ett faktum att de tre plattor med oss som ligger ute på Spotify är våra egna. Hur skivbolaget gör i framtiden med övriga katalogen vet jag inte. Däremot vet jag att bolagen numer tänker enbart på sig själva och inte artisten. Det sitter människor på bolagen som kallar sig för A&R-managers och de ska in och peta i hur vi ska låta. Sanningen är den att dessa personer är misslyckade musiker och deras jobb enligt mig är att se till så att personer som du Johan får chansen att intervjua mig. De ska inte in och peta i vårat låtskrivande.

Jag stöter på problem med bolag som inte vill promota sina band genom att skicka mig musiken så jag kan recensera. Det känns som de motarbetar sina egna artister. Om vi ändå är inne och pratar skivbolag så är nästa fråga given. När kommer Def Leppards nya album?
– Tyvärr kommer du att stöta på dessa problem även i framtiden. Därför så kommer vi att släppa kommande plattan själva utan “hjälp” av något bolag. Det enda vi får från bolagen är en deadline när plattan ska vara klar och vaga löften om annat. Vi är inte giriga utan vi anser att vi förtjänar bättre med tanke på det jobb vi lägger ner. Nya plattan kommer att dyka upp i oktober och vi har spelat in 14 låtar (tror jag). Hur många låtar som blir med på plattan kan jag inte svara på idag utan det viktigaste är att vi i slutändan har en produkt med bra låtar. Plattan kommer att innehålla en del olika stilar musikaliskt och ett arbetsnamn som titel på plattan är “Def Leppard”.

Def Leppard har släppt en hel del musik genom åren, men vilken låt är Joe Elliotts favorit bland samtliga era inspelningar?
– Oj den är inte lätt den frågan. Ser man till vilken låt som ger oss mest respons live så skulle jag svara “Pour Some Sugar On Me”. Den mest ambitiösa låt vi spelat in är “Gods Of War”, men måste jag svara så är “Animal” den bästa låt Def Leppard gjort enligt mig. Det bara föll på plats när vi spelade in den och hela “Hysteria” är en platta som vi är stolta över.

Jag tackar dig för din tid Joe och jag önskar lycka till på årets Sweden Rock Festival.
– Jag tackar dig också och jag vill passa på att hälsa till alla våra fans i Sverige att det är en ära varje gång Sweden Rock vill ha oss tillbaka.

Def Leppard spelar torsdag 4 juni 22:30 – 00:15 på Sweden Stage

Sweden Rock Festival äger rum i Sölvesborg och det är 3-6 juni som ska markeras i kalendern. Klara band är bl.a Def Leppard, Judas Priest, Mötley Crüe, Toto, Slash, Ace Frehley, Backyard Babies, Five Finger Death Punch, The Darkness, Ghost, Behemoth, Airbourne, Opeth, Meshuggah, Extreme, Hammerfall, D-A-D, Children Of Bodom, Gojira, Dokken, Michael Monroe, Manfred Mann’s Earth Band, Molly Hatchet, Fish, Mustasch och Lucifer’s Friend.

Mer info och biljetter: www.swedenrock.com

 

 

FÖLJ ROCKNYTT 2022 – Den bästa spellistan på Spotify för dig som vill upptäcka ny musik. Här får du det senaste inom Rock, Hårdrock, AOR och Metal. Spellistan har över 4000 följare och uppdateras flera gånger i veckan!

RELATERADE ARTIKLAR
SENASTE NYHETERNA
VECKANS TOPPVIDEOS
ALLA NYHETER
Rocknytt
Ron Dahlgren

Ron Dahlgren

CHEFREDAKTÖR

Nina Dahlgren

Nina Dahlgren

ANNONSANSVARIG

Mange Byström

Mange Byström

WEBB/SOCIALA MEDIER

Tipsa oss om nyheter