VECKANS TOPPNYHETER
VECKANS MEST DELADE
toto-logo484

Inför Sweden Rock 2015: Intervju med TOTO

toto-logo484

Med 50 dagar kvar till Sweden Rock Festival fortsätter vi med serien ”Inför Sweden Rock 2015”. Nästa band ut i denna serie är TOTO. Rocknytts Johan Hagberg fick chansen att ställa några frågor till Steve Lukather (gitarr, sång).

De är ett av AOR-genrens stora band och i Sverige räknas de som superlegender. Redan på debuten “Toto” (1978) var de unga musikerna garvade sessionrävar och låtarna var nästan osannolikt välspelade – samt givetvis ytterst radiovänliga. Sverige tog genast Toto till sitt hjärta och 1982 kom världsgenombrottet med albumet “IV” och hitsen “Rosanna” och “Africa”. Att svenska kritiker sågade Toto hårdare än kanske något annat band i världen bekymrade inte publiken. 1988 års “The seventh one” sålde över 100 000 exemplar – enbart i Sverige. Med sin grundmurade legendstatus i Sverige är det verkligen på tiden att Toto kommer till SRF, och nu kommer de alltså till slut: den oförtröttlige gitarristen Steve Lukather, sångaren Joseph Williams och det övriga gänget.


Jag vill börja med att hälsa Toto välkomna tillbaka till Sverige och er premiärspelning på Sweden Rock. Ni har spelat under namnet Toto i snart 40 år och jag funderar lite kring era förberedelser inför en spelning. Förbereder ni er annorlunda inför en festivalspelning jämfört med en “vanlig” spelning?
– Hej Johan. Jag är glad över att du vill prata med mig och jag kan säga att vi är VÄLDIGT glada att få spela på Sweden Rock. Vi har förstått att vi är ett litet “wild card” på denna festival, men jag kan lova dig att vi är i toppform inför denna spelning. En del “sanna” hårdrockare” kommer garanterat att utbrista “Toto, What the fuck”, ha ha ha. MEN vi är så mycket mer än våra radiohits och vi kommer troligtvis inte att spela en enda ballad. Det svenska folket har alltid varit våra vänner och vi har alltid gjort bra ifrån oss i Sverige. Tanken är att vi ska leverera ett starkt set med gamla och nya låtar på Sweden Rock. 

Jag kan aldrig förklara hur hedrade vi är att få spela på SRF. Jag älskar att spela på dessa stora festivaler för det ger mig en chans att få träffa gamla vänner och kollegor från andra band. Sweden Rock är dessutom en av de mest kända festivalerna. Det ska dessutom bli trevligt att få träffa gamla vänner. Rick Allen (Def Leppard) bodde jag granne med i tio år, Phil Collen (Def Leppard) medverkar på mina två senaste soloplattor, Slash är en kär gammal vän, Tommy Lee…….jag skulle kunna fortsätta och fortsätta.

{youtube}BrnQORhbCWE{/youtube}

Nya plattan “Toto XIV” släpptes den 20 mars i Europa. Vad är era förväntningar kring den?
– Recensionerna och responsen har varit fantastisk och första radiolåten “Orphan” var nummer ett i Sverige på Itunes den första timmen och det betyder att människor köper den. Tyvärr är det inte 1984 längre när man sålde miljoner plattor, men för oss är det samtidigt spännande eftersom vi varit inaktiva ett tag när det gäller att släppa album. Pratar vi musiken på plattan så är det det bästa vi kan prestera år 2015 och vi kämpade stenhårt från och till under de tio månader plattan framställdes. Joe (Joseph Williams) är tillbaka i bandet och han sjunger bättre än någonsin samtidigt som vi äntligen har en stark frontman igen. Steve Porcaro är tillbaka liksom vår originalbasist David Hungate. Vi är ett väldigt starkt liveband 2015 så vi är redo.

Toto startade 1977 och om du plockar fram kristallkulan och kikar i den. Hur länge tror du Toto kommer att fortsätta släppa plattor och spela live?
– Vem vet? När vi startade Toto så var The Beatles endast 15 år gamla som band och de hade slutat sju år tidigare. Då 1977 fanns det ingen klassisk rock utan det var rock i rätt tid. Jag är väldigt glad och förvånad, men också oerhört tacksam att vi var med om detta. Det har varit en jäkla resa på både gott och ont.

Om vi återgår till Sweden Rock Festival så undrar jag vad publiken kan förvänta sig? Blir det en setlist med bara hits eller kommer ni att bjuda på någon överraskning?
– Naturligtvis måste vi spela en hel del av våra stora hits, MEN vi vill visa publiken också att vi är mer än vår radiorock. Jag hoppas det hela kommer att bli en positiv överraskning för de som inte riktigt vet vilka vi är. Vi kommer att vara oss själva minus popballaderna som det ser ut. Och vår setlist sitter vi fortfarande och filar på.

{youtube}ibxxkNRumN4{/youtube}

Ni har spelat tusentals spelningar genom alla år. Har du några speciella minnen från era turneér?
– Inte som jag kan låta gå ut i skrift, (skratt). Jag har gjort detta i 40 år nu och jag vet inte var tiden tog vägen. Det har varit fantastiskt. Jag har så många trevliga minnen, men även några tragiska där Jeff Porcaros död är det mest tråkiga. Och att se Mike vara så dålig just nu är så ledsamt (Mike Porcaro avled den 15 mars). Att vår musik levt så länge som den gjort är en fantastisk överraskning och vi tar musiken seriöst även om vi inte tar oss själva så seriöst. Vi skrattar åt oss själva, tro mig.

Till sist skulle jag vilja att Steve Lukather delger vilken som är hans favoritlåt med Toto?
– Oj det är en svår fråga. Alla hits har varit otroligt bra för oss men min favoritlåt finns på senaste plattan. Den heter “Great Expectations” och den summerar bandet Toto.

Tack så mycket för din tid Steve och jag önskar Toto lycka till.
– Vi ser fram emot att träffa dig, de som jobbar med festivalen samt alla band som ska spela på festivalen. Vi ses där.

TOTO spelar torsdag 4 juni 19:00-20:30 på Festival Stage.

Sweden Rock Festival äger rum i Sölvesborg och det är 3-6 juni som ska markeras i kalendern. Klara band är bl.a Def Leppard, Judas Priest, Mötley Crüe, Toto, Slash, Ace Frehley, Backyard Babies, Five Finger Death Punch, The Darkness, Ghost, Airbourne, Opeth, Meshuggah, Extreme, Hammerfall, D-A-D, Children Of Bodom, Gojira, Dokken, Michael Monroe, Manfred Mann’s Earth Band, Molly Hatchet och Lucifer’s Friend.

Mer info och biljetter: www.swedenrock.com

 

RELATERADE ARTIKLAR
SENASTE NYHETERNA
VECKANS TOPPVIDEOS
ALLA NYHETER
Rocknytt
Ron Dahlgren

Ron Dahlgren

CHEFREDAKTÖR

Nina Dahlgren

Nina Dahlgren

ANNONSANSVARIG

Mange Byström

Mange Byström

WEBB/SOCIALA MEDIER

Tipsa oss om nyheter

Copy link