VECKANS TOPPNYHETER
VECKANS MEST DELADE

Angry By Nature – Om att ge idioterna på kontoret ett långfinger som enda avskedsbrev!

Göteborgsbandet Angry By Nature släpper en ny singel med tillhörande video till låten “Minuteman” idag, så vad passar då bättre än att känna bandet på pulsen. Peter Johansson ställde några frågor till bandets ena gitarrist Linus.

Välkomna till Rocknytt, Angry By Nature! Ge oss lite bakgrund: Hur bildades bandet och var kommer namnet ifrån?

Vi bildades av mig (Linus), Frallan, och Zigge i askan av bandet Black Sunday 2017. Jag själv var rätt nyligen hemkommen från två år i utlandet, och var sugen på att ge mig tillbaka in i musiken. Vi hade alla tre en hel del frustrationer, samtidigt som vi delade ett gemensamt fokus på liveupplevelsen från våra tidigare erfarenheter och var alla ute efter en rätt tung men svängig typ av metal. Vi hade också alla spelat tillsammans förr, så allt flöt på rätt bra. Namnet kommer lite från de frustrationer vi delade, och det började som ett place-holder namn, men det har passat så bra till vår musik att det fått bli permanent!

Berätta lite om era influenser!

Det är ganska brett med det, ska du veta! Vi har en faktion i bandet som är mer inne i den melodiösa metallen och dödsmetallen Sverige gjort sig känd med på senare år, en faktion är långt mer åt Rammstein och Till Lindemann hållet, en annan hyllar Metallica över allt annat, och en sista lägger till en härlig touch av alternativ metal/rock a lá System of a Down, osv – till och med lite Kid Rock och annat konstigt! Jag tror det är svårt att påstå att det inte finns lite Five Finger Death Punch och Pantera dolt någonstans i baletten också!

Så, som du förstår så är det rätt spretigt, men musiken som det leder fram till i sig har ett väldigt tydligt sound och låtarna gifter sig väl med varandra, om du frågar mig. Det är väldigt mycket attityd och tunggung i låtarna, precis som ett naturligt förbaskat band ska ha!

Ni har hittills släppt sex singlar sedan början av 2020, varav den senaste “Diamond Jewel” kom i somras. Jag förutsätter att det kommer mera musik inom kort? Planerar ni att släppa en fullängdsplatta eller en EP den närmaste framtiden?

Faktum är att det kommer en till video den 20/9 i år! Singel nummer åtta; Minuteman, inspelad på HMS Småland i Maritiman i Göteborg (vi har faktiskt släppt en lite mer okänd lyric video till Fairytale, som kommer få nytt liv i ytterligare en video under hösten). Får jag säga det själv så är det den bästa videon vi gjort än så länge, och då väntar vi fortfarande på editeringen av ytterligare två videos.

Planerna är preppade för att släppa en fullängdare, men lite med livet och försening av en del art, vinylproduktion och videoeditering har gjort att det dragit ut lite på tiden. Förhoppningen är fortfarande att hinna få ut den år, då hela plattan varit färdigproducerad musikaliskt sedan 2021. Det blir 10 låtar på den, där de gamla vi släppte 2020 kommer få sig en overhaul på leadgitarrerna med vår eminenta leadgitarrist Chris Highlander. Detta är dock tydligt; Growl ‘n’ Roll kommer att komma ut antingen i år eller början på nästa år.

Hur går ni tillväga när ni skriver låtar?

Det är en rätt intressant process, och det är mycket stötande och blötande för att få en låt från en låtidé till färdig produkt. Många gånger går vi över varenda detalj i arret, vare sig det är struktur, lead eller enskilda instrument. Det brukar dock börja med att en av oss strängbändare spelar in en låtidé som vi sedan börjar jobba på med sång och arr. För nästa platta (som vi självklart redan börjat skriva på) så har vi mest lagt alla dessa på hög för att kunna foka helt på att få allt klart med denna första. Men, vi är musiker och låtskrivare, så det är svårt att helt sluta skriva.

Hur tänker ni kring er setlist vid livespelningar?

Det är viktigt för oss att ha en setlist som är rapp och utan alltför mycket onödiga pauser eller väntan. Vårt jobb är att underhålla publiken och hålla ett gott tempo, så vi brukar börja med två av våra starkaste och rappaste nummer, varefter vi mixar lite gammalt och lite nytt. Många av våra låtar är ju långa och dynamiska, så det är viktigt att inte lägga för många låtar med lugna partier efter varandra, utan varva med publikfrierier.

Sen ska det aldrig underskattas att vi har en Leadsångare som är riktigt skarp på att hajpa upp publiken. Ibland fattar jag inte hur han kommer på hälften av grejerna han säger, men på något sätt lyckas det alltid dra med publiken och hajpa upp dem inför nästa nummer. Själv brukar jag skratta minst lika mycket som publiken!

Tänk er att ni nu har 90 sekunders reklamspot på TV4! Förklara för tittarna så koncist som möjligt: Varför ska man lyssna på Angry By Nature?

Har du en dålig dag? Vill du bara gå in till idioterna på kontoret och ge dem ett långfinger som enda avskedsbrev? Är du också frustrerad över hur de som styr alltid är i varandras ficka, och att de du kan lite på minst är de som har handen på den röda knappen? Känner du också att det enda man kan göra är att skratta åt misären med andra som känner som du? Att röja likt det inte finns någon morgondag? Då vet du redan vad Angry By Natures musik innebär.

Om ni tittar in i spåkulan, hur ser framtiden ut? Vad har ni för mål med bandet?

Ja, vi är ju musiker, så vår största förhoppning är ju såklart att man någon gång skulle kunna ett liv där man bara kan syssla med musik. Det är ju ofta en lång väg med svårförutsägbara kurvor, så vi brukar fokusera på närmre och mer småskaliga mål. Just nu är det att få ut Growl ‘n’ Roll-plattan, börja sälja den och turnera mer. Lite längre fram ligger nästa platta – och jag kan säga att även där har vi några riktiga guldklimpar vi inte kan vänta på att få dela med er! När väl Growl ‘n’ Roll är ute kan det inte vara helt omöjligt att vi hoppar in och släpper någon singel till ganska kort efter…

Rent allmänt så gillar vi konceptet att släppa mycket singlar i denna digitala tid. Det är väldigt lätt att hamna i skymundan om man bara pushar ut en platta utan att tänka igenom sin strategi ordentligt. Kolla bara på hur mycket musik som släpps varje dag idag, och hur lite av den som du faktiskt någonsin kommer att lyssna på.

Om ni fick sätta ihop ett turnépaket helt efter eget tycke och välja vilka band ni skulle spela tillsammans med, vilka skulle det bli?

I någon form av utopi skulle man ju verkligen vilja turnera med Rammstein eller Metallica, eller kanske Slipknot – det är svårt att underskatta hur mycket människor som faktiskt blir exponerade till ens musik under de förutsättningarna. Mer realistisk så hade det varit fantastiskt att turnera med ett band som Amon Amarth, Halo Effect, Avatar, Sabaton eller liknande. De är ju stora band, så klart, så det är väl svårt att vara mer än ett första öppningsband i en sån konstellation, men jag tror det kan finnas mycket overlap bland folk som gillar den typen av musik de akterna levererar som kan komma att tycka om vad vi gör. Även om jag inte är ett stort fan så hade nog, i ärlighetens namn, Five Finger vara ett rätt bra val med av den anledningen…

Om du bara fick vakna till en och samma skiva varje morgon, vilken skulle du då välja?

Easy. Nightfall in Middle-Earth av Blind Guardian. Ja, det är jag som är den melodiösa veklingen i bandet! Det bara finns något i den plattan som är magiskt och hur den relaterar till Tolkien’s mästerverk är inget mindre än ett mästerverk i sig, och Olbrich’s arrangemang och kompositioner bara höjer det till höjder de flesta band bara kan önska de kunde nå. Annars kan jag varmt rekommendera Amon Amarths Versus the World och Halo Effects första som bra “vakna upp” plattor!

Till sist: Finns det något ni vill rekommendera till våra läsare, förutom så klart att lyssna på er? Det kan t ex vara ett band, en film, en bok eller varför inte ett lifehack!

Ät gul snö – det kan vara öl!

FÖLJ ROCKNYTT 2023 – Den bästa spellistan på Spotify för dig som vill upptäcka ny musik. Här får du det senaste inom Rock, Hårdrock, AOR och Metal. Spellistan har över 4000 följare och uppdateras flera gånger i veckan!

RELATERADE ARTIKLAR
Glorious Bankrobbers Back On The Road

Glorious Bankrobbers – Back on the road

Redan 1983 bildades Glorious Bankrobbers i Sollentuna och redan omgående blev de ett omtalat och energiskt band med sin korsning av rock n roll, hård skramlig rock och attityd.

SENASTE NYHETERNA
VECKANS TOPPVIDEOS
ALLA NYHETER
Rocknytt
Ron Dahlgren

Ron Dahlgren

CHEFREDAKTÖRNina Dahlgren

Nina Dahlgren

ANNONSANSVARIGMange Byström

Mange Byström

WEBB/SOCIALA MEDIERTipsa oss om nyheterROCKNYTT_LOGGA_2022

SÖK PÅ ROCKNYTT