VECKANS TOPPNYHETER
VECKANS MEST DELADE

Velvet Insane – Glam rock monster i glitter och platå

Jämtlands glamrock-stoltheter Velvet Insane är aktuella med nya skivan ”High Heeled Monster” i dagarna. Albumet har hittills fått övervägande positiv kritik, bland annat utnämnde Classic Rock Magazine skivan till en av månadens bästa nya släpp.

Peter Johansson ringde upp bandets gitarrist och låtskrivare Jesper Lindgren som berättade om nya skivan och om alla samarbeten bandet på olika sätt är inblandade i.


”High Heeled Monster” låter i mina öron som en naturlig uppföljare till ert förra album ”Rock’n Roll Glitter Suit”. Vad var visionen med nya skivan?

Vi ville ta det ett steg vidare. Det skulle inte vara några frågetecken kring att det är glam vi håller på med. Vi började arbeta med Tomas Skogsberg (Entombed, Hellacopters, Backyard Babies) i februari förra året och det har varit en spännande process som har gått både upp och ner. Vi är otroligt nöjda med resultatet. Vi ville göra den skiva som vi själva skulle vilja köpa. Här finns allt vi älskar, en hyllning till glamrocken och våra hjältar som vi älskar som Slade, Sweet och T-rex. Det har varit roligt, kreativt och fantastiskt att jobba med Tomas. Sulo, Federico och Henke – ”the duke of honk” – från Diamond Dogs som vi samarbetade med på förra plattan har också varit med samt våra medmusiker Erik, Sebastian, Erik, Anna och
Björn. Det har varit ett fantastiskt team.

Annons:

Tomas Skogsberg har producerat och Sulo är fortsatt er låtskrivarpartner. Hur mycket har ni låtit de styra och ställa?

Sulo har skrivit tillsammans med oss och spelat in en del akustiska demos under förproduktionen. Tomas är stark i sin vision. Vi har gjort allt i samråd med honom. När vi har velat dra åt någon annat håll har han satt tillbaka oss på banan med ”All The Young Dudes”. Han har hållt koll på oss småpojkar för han vet exakt vad han söker. Man förstår varför han i vissa sammanhang kallas för Sveriges Rick Rubin.

När jag intervjuade Sulo inför inspelningarna av er förra platta ”Rock’n Roll Glitter Suit” sade han att han skulle piska er i studion till att svänga som 1973, vilket jag tycker han lyckades med. När du tänker på den perioden, vilket legendariskt rockband från den eran skulle du vilja återuppstod?

Jag skulle vilja att Slade i originalsättning med Noddy Holder återuppstod. Jag skulle vilja se New York Dolls på en skitig klubb 1973. Jag skulle vilja att Bowie återförenades med Mick Ronson och The spiders from mars. Jag skulle heller inte tacka nej till att se KISS i originalsättning 1975. Slade var ett sinnessjukt bra liveband. De är otroligt breda med allt från Beatles till arenahårdrock och power ballader. ”Sladest” och ”In Flame” är två av mina absoluta favoritplattor.

Velvet Insane - Glam rock monster i glitter och platå 1
Velvet Insane with Harpo Foto Tom Goren

Topp 3 glam rock plattor från 71-76 enligt dig?

”Sladest” med Slade, ”Ziggy Stardust” med Bowie och första KISS plattan. Det finns jävligt mycket bra från den perioden men de tre toppar listan.

Vilken skulle du säga är er största styrka som band?

Jag, Jonas och Ludde kompletterar varandra bra både konstnärligt och businessmässigt. Vi har samma vision och en stor gemensam drivkraft. Vi ror många samarbeten i hamn och vi älskar och brinner för det vi gör. Vi vill att saker ska hända och låter inget stå i vägen för bandet. Vi har också tagit det en nivå upp imagemässigt och med våra videos. Vi älskar att spela live och turnera och våra olika samarbeten med Dregen, Chips från Sator och Bonnie Pontén från Asta Kask och så vidare.

Er förra skiva lovordades av både press och fans och ni turnerade också en del. Vilka är de största höjdpunkterna hittills?

En av höjdpunkterna var när vi skrev och spelade in med Bruce Kulick (ex-KISS, Grand Funk Railroad), vilket var några år innan ”Rock’n’roll glitter suit”. ”Rock’n roll glitter suit” öppnade många dörrar för oss. Det var först då vi bestämde oss för att satsa på glamrocken som vi alla älskar. Innan dess var vi mycket punk och hårdrock och en del låtar var åt det proggiga hållet. Att spela in och släppa plattan var en höjdpunkt. Den tog sig in på försäljningslistor, vi fick bra recensioner och många nya fans. Den tog oss ut i världen och vi turnerade i Skandinavien, England och Spanien, vi spelade både akustiskt och med fullt band.

En annan höjdpunkt var när vi spelade med Jesper Binzer (D-A-D) i småländska Gemla och när vi spelade med Tears som är ett av sveriges mest klassiska glamband. Vi fick också ett fint samarbete med Harpo. Vi hade faktiskt premiär på vår gemensamma turné igår. Det blev en otrolig respons och vi fick möjlighet att spela hans gamla klassiska glamrockstänkare som man är uppvuxen med.

Hur går ni tillväga för att välja låtar till ert liveset?

Vi har några från första plattan som vi måste köra, det finns några som är självklara från Rock’n roll glitter suit som fansen älskar. Vi har testat lite nytt material från nya plattan nu i sommar för att se vad som funkar. Det är svårt, man tror man har valt vad folk vill höra och ändå står de med en lista på låtar de vill höra. Det känns som att vi väljer med omsorg, några låtar är självklara och en del väljer vi för att överraska både oss själva och fansen.

Hur ska en bra låt vara?

Ett fantastiskt sväng, en bra text, men framförallt en bra melodi och en fantastisk refräng. En av mina favoriter från ”High Heeled Monster” är ”Gemmy” som har svänget, pianosolot, en grym melodi och den är lätt tillgänglig och passar alla. Jag älskar också vår Slaughter and the dogs cover ”Saturday night ’till Sunday morning” som vi gör med Dregen, Chips och Bonnie. Det var en ära att få med dem. Det är en ganska okänd låt som vi har glamifierat. Det är roligt att få visa upp den från deras diskografi. Originalet är kanske sju minuter lång och vår vision var att lyssna igenom deras diskografi, vi hittade den låten, visade den för Tomas Skogsberg, jobbade hårt med den och spelade in den i vår tappning.

Ni är kända för era samarbeten, bland annat öltillverkning som ”RIff by Dregen”, välgörenhetsprojektet ”Save The Noize”, ”Carr Jam-21” och nu senast med den gamla hitmakaren Harpo. Vad kan vi se fram emot för samarbeten framöver?

Det kommer en ny öl och vi kommer göra ett strikt limiterat återsläpp av vår ”Carr Jam-21” EP i november där det finns en ny låt med Mats Levén (Prins Svart, Therion, Candlemass m fl) på sång. Vi kommer fortsätta samarbeta med Harpo, det kommer komma ny musik och i mitt fall blir det nya ölsorter, bland annat i samarbete med Dregen.

Var ser man Velvet Insane härnäst?

På fredag har vi releasefest i Jämtland på hemmaplan, vi spelar också på en stor raggarträff där och därefter väntar en releasefest på Pub Anchor i Stockholm den fjortonde september. Vi ska också turnera med Harpo och kommer bland annat till Skara, Göteborg och Örnsköldsvik och så ska vi ut och lira en hel del själva under hösten och våren. Man kommer kunna se oss lite överallt från norr till söder.

Slutligen: Vill du rekommendera något till Rocknytts läsare?

Att testa Riff by Dregen öl. Den finns både som lager, IPA, APA och alkoholfri. Den är släppt i lite olika länder, bland annat i hela Europa och Japan. Det kommer komma lite nya sorter här framöver och de kommer släppas i fler länder. Jag och Dregen skapade detta under pandemin som nu har nått över hela världen, vilket jag är väldigt stolt över. Håll koll på Dregens sociala medier framöver.

Velvet Insane släpper sitt tredje album ”High Heeled Monster” fredag 25 augusti och spelar live runt om i landet under hösten och våren, såväl själva som tillsammans med Harpo.

Velvet Insane - Glam rock monster i glitter och platå 2
Velvet Insane Valand, Foto: Peter Johansson

Velvet Insane är:
Jonas Eriksson – Sång
Ludvig Andersson – Bas
Jesper Lindgren – Gitarr

Medverkande på ”High Heeled Monster” är:
Henrik Widén – Piano
Erik Hellqvist – Sax
Sebastian Persson – Sax
Federico De Costa – Trummor
Erik Edlund – Trummor (på Act Together och Sweet As It Can Be)
Dregen – Sång
Chips Kiesbye – Sång
Bonni Pontén – Sång
Thomas Skogsberg – Synth
Anna Ulin – Kör
Björn Höglund – Kör

FÖLJ ROCKNYTT 2023 – Den bästa spellistan på Spotify för dig som vill upptäcka ny musik. Här får du det senaste inom Rock, Hårdrock, AOR och Metal. Spellistan har över 4000 följare och uppdateras flera gånger i veckan!

RELATERADE ARTIKLAR
SENASTE NYHETERNA
VECKANS TOPPVIDEOS
ALLA NYHETER
Rocknytt
Ron Dahlgren

Ron Dahlgren

CHEFREDAKTÖRNina Dahlgren

Nina Dahlgren

ANNONSANSVARIGMange Byström

Mange Byström

WEBB/SOCIALA MEDIERTipsa oss om nyheterROCKNYTT_LOGGA_2022

SÖK PÅ ROCKNYTT