Nestor på NestorFest 2023. Foto: Mattias Ericsson

Nestor – What Next?

NestorFest har blåst nytt liv i Falköpings Folkets Park. I år heter konceptet ”Synth vs hårdrock”.

Grabbarna från Ghost town, Falköping, har de senaste två åren lagt världen för sina fötter via fullängdsdebuten ”Kids In A Ghost Town” och idogt turnérande.

NestorFest hölls första gången ifjol, och genom det har också Falköpings Folkets Park fått nytt liv. I år är evenemanget betydligt större genom konceptet ”Synth vs hårdrock” med fler uppträdande band under två dagar. Peter Johansson träffade initiativtagarna i Nestor som berättade att det redan finns idéer till nästa år!

Finns det planer på att expandera ytterligare, eller räcker det nu?

Johnny: Det finns planer på att vi ska göra något nytt nästa år, men om det blir större vet vi inte riktigt än. Vi hoppas att folk vill att vi fortsätter.

Mattias: Vi ska utveckla konceptet till nästa år, men i vilken riktning är i nuläget oklart.

Marcus: Vi har fått mycket respons på att vi har kört i en folkpark. Vi skulle kunna expandera, men då skulle vi kanske inte kunna vara kvar här och då tappar vi hela folkparkskonceptet som visat sig vara väldigt uppskattat.

Synth vs hårdrock var ju på allvar i mitten på åttiotalet och som grundskoleelev var du i princip tvungen att välja. Några lyssnade i smyg på antingen det ena eller det andra. Hur var det för er? Var ni trots allt något av smygsynthare?

Mattias: Jag började som synthare med Howard Jones och Thompson Twins men sedan spillde det över på hårdrock som jag sedan har varit trogen i alla år.

Marcus: Jag var smygsynthare. Bra musik är bra oavsett genre, men det fanns definitivt ett förbud mot att byta genre så jag hade det tufft under åttiotalet eftersom jag gillade båda genrerna.

Ni kan blicka tillbaka på två år av stora framgångar där ni fått möjlighet att framträda på stora internationella festivaler, öppna för barndomsidoler som KISS samt en egen headlineturné. Hur toppar ni det? Vilka mål har Nestor framöver?

Johnny: Vi har alltid målet att hitta nästa roliga grej. Både att spela på så stora scener som möjligt och att få dela den resan med andra människor. Det är väldigt roligt att spela i sammanhang där folk inte nödvändigtvis är hårdrockare. Vi har spelat på festivaler med Benjamin Ingrosso och Miss Li och så ser de oss och kanske gillar det. Att bli ett household name är ett mål.

Ni har gjort upp med ert förflutna via ”Kids In A Ghost Town”, skivan ni inte kunde göra 1989 som handlar om att växa upp i en småstad med stora ambitioner. Finns det något av ett tema även på kommande skivan?

Johnny: Det folk vill ha är fler Nestor låtar, många längtar efter det. Den nya skivan blir åt samma håll med samma sound. Överraskningar kommer det bli, men vi vill inte göra något över folks huvuden som att byta stil.

Marcus: Nu har folk fått lära känna Falköping så nu är det dags att lära känna folk i stan. Lite som i en TV serie där man först kommer till stan, för att därefter lära känna människorna där lite på djupet.

Under våren har ni genomfört något av en kulturgärning via er talangjakt NestorNext. Hur kom ni fram till den idén?

Mattias: Vi växte upp med musiktävlingar. Parken här i Falköping tog ju inte in lokala band. Vi kunde spela här på Valborgsmässoafton och i Skövde och Mariestad och då var det oftast musiktävlingar. Idol och liknande program har fokus på en person och inte en grupp. Därför ville vi erbjuda en tävling som fokuserar på band.

Marcus: Det handlar också om att träffa andra band och få bli inspirerad och influerad och knyta kontakter både på band och individnivå. Arenan för originalmusik har ju varit död.

Vill ni rekommendera något till Rocknytts läsare, förutom att lyssna på Nestor. Det kan vara musik, en film, en bok, ett lifehack eller något helt annat!

Johnny: Jag har varit på Dramaten ett par gånger i år. Det kan man också ta inspiration ifrån, det är något annat än att gå på Wacken till exempel. Man behöver bredda sig.

Marcus: Jag har återupptäckt historia. Vi är lite dåliga på vår historia och att veta något om var vi kommer ifrån. Människor idag lever mest i nuet. Det finns en P4 dokumentär som heter ”En timme av ditt liv” som är väldigt intressant. Man kan förstå saker bättre genom att förstå historien.

Mattias: Upplev saker, både musik, teater och film är min rekommendation till unga och gamla.

Under hösten kommer Nestor att fokusera på att skapa sitt nästa studioalbum som släpps under 2024. Absolut något att se fram emot för alla fans och med lite tur kanske en ny singel ser dagens ljus om en inte alltför avlägsen framtid!

FÖLJ ROCKNYTT 2023 – Den bästa spellistan på Spotify för dig som vill upptäcka ny musik. Här får du det senaste inom Rock, Hårdrock, AOR och Metal. Spellistan har över 4000 följare och uppdateras flera gånger i veckan!

VECKANS TOPPNYHETER
VECKANS TOPPVIDEOS
RELATERADE NYHETER
SENASTE NYTT
Rocknytt

Tipsa oss om nyheterROCKNYTT_LOGGA_2022

SÖK PÅ ROCKNYTT

Mange Byström

Mange Byström

WEBB/SOCIALA MEDIER