VECKANS TOPPNYHETER
VECKANS MEST DELADE
klar-infor-swedenrock2014

Inför Sweden Rock 2014: Intervju med PAUL DI’ANNO VS BLAZE BAYLEY

klar-infor-swedenrock2014
De forna Iron Maiden-sångarna Paul Di’Anno och Blaze Bayley har slagit skallarna ihop för att gemensamt erbjuda publiken ett heavy metal-pakét av rang.

Paul Di’Anno sjöng frontade Iron Maiden 1978 – 1981 och sjöng på bandets två första plattor, den självbetitlade debuten och uppföljaren ”Killers” medan Blaze Bayley sjöng i Iron Maiden under 1994 – 1999 på ”X Factor” och ”Virtual XI”. Tillsammans uppträder de på Sweden Rock Festival 4 juni och därför passade Rocknytts reporter Jesper Bergkvist på att ta på pulsen på de två rocklegendarerna.


Eftersom att ni turnérar tillsammans som”Paul Di’Anno V.S. Blaze Bayley” så är det ganska uppenbart att den gemensamma faktorn är att ni båda har varit frontmän i Iron Maiden. Vad kan vi förvänta oss från era setlists, kommer ni fokusera på erat solomaterial, Maiden-klassikerna eller kommer ni att blanda låtar?

BLAZE: Jag gillar att dra av alla mina Maidenlåtar på såna här turnéer. ”Judgment of heaven” är en låt som jag aldrig körde live med Maiden så den är alltid med i min setlist under den här sortens spelningar, det är även ”The Clansman”. När jag turnérar på egen hand är det främst låtarna från min senaste skiva ”Soundtracks of my Life” som framförs.

Annons:

PAUL:Mitt set är en blandning av mina egna låtar och maiden-låtar. För tillfället är det lite för mycket Iron Maiden men då fansen har föreslagit att vi borde spela fler av mina låtar så kommer vi att plocka bort lite av Maidenmaterialet.

Vems idé var det att ni skulle turnéra tillsammans och hur väl kände ni varandra innan ni började diskutera det här?

BLAZE: Jag kände Paul långt innan vi började turnéra tillsamans. Jag tror att det var Pauls idé.Jag tycker verkligen om de här spelningarna. Det är väldigt kul och det är ett välkommet avbrott på mina långa soloturnéer.

PAUL: Jag och Blaze har turnérat Ryssland, Australien, Nya Zealand och Europa tillsammans och även gjort ett gäng dubbelspelningar på festivaler. Jag är inte helt hundra på vems idé det var, men jag tror att det var min manager Lea Hart som föreslog det. 

Ni har turnérat mycket i Sverige och nyligen har ni haft ett norskt kompband med er. Hur kommer det sig att ni valdes just dessa killar?

BLAZE: De är väldigt bra musiker och väldigt kul att jobba med. Det är skönt att arbeta med olika musiker och det gör att låtarna känns fräscha.

PAUL: Jag har spelat tillsammans med mina norska grabbar under en längre tid och dessutom är vi bra vänner, de kommer vara perfekta för Sweden Rock! Och vi får absolut inte glömma bort den viktigaste killen i vårat crew, min gamle vän Michael “Den Svenska Rosa Vikingen” som alltid lyckas göra mig glad och på bra humör.

Blaze, för en tid sedan så släppte du samlingsalbumet “Soundtracks of my Life” som mestadels bestod av låtar från din solokarriär, men den innehöll även en omarbetad version av”The Clansman”. Av alla de låtarna som du spelade in under din tid i Iron Maiden, hur kommer det sig att just ”The Clansman” hamnade på albumet?

BLAZE: Sättet som jag sjuger ”The Clansman” på nu är väldigt annorlunda mot hur jag sjöng den för 16 år sedan då vi spelade in Virtual XI. Dessutom betyder texten mer för mig nu för tiden. Jag är självständig och fri från stora skivbolag och managers. Min fru är min manager och jag producerar mina album på egen hand.Jag är en undergroundartist och ett okänt namn för den stora massan. ”The Clansman” har blivit en del av mig och texten känns personlig när jag sjunger den för fansen.

När ni turnérar tillsammans, kommer ni uppträda med den ena sångaren efter den andra, kommer ni köra låtarna tillsammans, kommer ni ha ett gemensamt kompband eller vad för struktur kan publiken förvänta sig att se?

BLAZE: Oavsett vad Paul säger så är det okej för mig, men jag föredrar att få göra mitt set först så att jag kan spendera mer tid med mina fans, signera och ta bilder tillsammans med dem och tacka dem för allt det underbara stöd som de ger mig. Jag är lyckligt lottad som får vara professionell metalsångare och det är fansen som gjort det möjligt för mig.

PAUL: Mina norska grabbar kommer spela för oss bägge, jävla förrädare haha! Men de är bra killar som spelar både mina och Blazes låtar med övertygelse.

Och sist men inte minst, vad förväntar ni er från publiken på Sweden Rock Festival?

BLAZE: För det första förväntar jag mig att det kommer riktigt mycket skandinaver dit, för det andra så förväntar jag mig att de är helt vansinnigt headbangande as och galna jävlar. Och för det tredje så oavsett vad som händer kommer jag ha väldigt kul, kram på er alla!

PAUL: Jag förväntar mig aldrig något förutom att jag kommer göra det jag gör som bäst den dagen och hoppas att publiken gillar det. Jag har alltid haft en stark fanbase i Sverige så jag hoppas att allt går bra den dagen. Heavy fucking metal, horns up motherfuckers!

{youtube}BX3wCI6Ehv8{/youtube}

FÖLJ ROCKNYTT 2023 – Den bästa spellistan på Spotify för dig som vill upptäcka ny musik. Här får du det senaste inom Rock, Hårdrock, AOR och Metal. Spellistan har över 4000 följare och uppdateras flera gånger i veckan!

RELATERADE ARTIKLAR
SENASTE NYHETERNA
VECKANS TOPPVIDEOS
ALLA NYHETER
Rocknytt
Ron Dahlgren

Ron Dahlgren

CHEFREDAKTÖRNina Dahlgren

Nina Dahlgren

ANNONSANSVARIGMange Byström

Mange Byström

WEBB/SOCIALA MEDIERTipsa oss om nyheterROCKNYTT_LOGGA_2022

SÖK PÅ ROCKNYTT