Foto: Effie Trikili

Gathering Of Kings – Tredje gången gillt

Gathering Of Kings är aktuella med tredje plattan “Enigmatic” samt festivalspelningar på bland annat Skogsröjet och Time To Rock. Rocknytts Peter Johansson träffade låtskrivaren, gitarristen och producenten Victor Olsson och sångaren och låtskrivaren Alexander Frisborg.

Superlativen har haglat över Gathering Of Kings (GOK) alltsedan släppet av deras första skiva ”First Mission” (2019). Samma år gjorde bandet sin debutspelning inför ca 10 000 på Sweden Rock Festival samt succé på den svenska försäljningslistan för fysiska album där skivan placerade sig i toppen. “Ett svenskt Phenomena” är väl det närmaste man kan kalla detta projekt som skapats av Ron och Nina Dahlgren (Rocknytt). Nu är GOK aktuella med tredje plattan “Enigmatic” samt festivalspelningar på bland annat Skogsröjet och Time To Rock. Rocknytts Peter Johansson träffade låtskrivaren, gitarristen och producenten Victor Olsson och sångaren och låtskrivaren Alexander Frisborg på en solig uteservering i centrala Göteborg för att prata om nya skivan och mycket annat.

Hej Victor och Alexander och välkomna till Rocknytt! Ni är aktuella med ”Enigmatic”, Gathering Of Kings tredje album som släpps 29/7. De två första albumen blev båda kritikerrosade och älskade av en internationell Melodic rock publik. Hur går era tankar inför ert tredje släpp?

Victor: Vi vill nå ut till fler. Första skivan ”First Mission” var ett släpp till kompisar mer eller mindre. Nu blev det så pass mycket större än vad någon räknat med och pandemin satte stopp för all promotion och spelningar kring andra plattan ”Discovery”. Vi hade tänkt släppa skivan i Japan men det blev inte något med det på grund av covidsituationen, så jag känner att andra plattan rann ut i sanden. Den här gången har vi tagit in ett externt Pr bolag som kommer generera mer. Ron och Nina gjorde ett kanonjobb med att promota de första två skivorna framförallt i Sverige, men för att nå ut behöver man lite större muskler. Det blir en mer medveten satsning. Första skivan var ju mest en kul grej.

Alex: Vi var ju inte beredda på det gensvaret vi fick på Sweden Rock.

Victor: Nej, det var ju där det föddes lite. Vi skulle bara göra en skiva och så fick vi Sweden rock spelningen och tänkte grymt då gör vi detta och sedan går vi vidare med våra liv. Efter det pratade man med så många människor som sade ni är det bästa som har hänt och därefter blev det ju rätt så sköj *skratt*

Victor skriver musiken till GOK, men ni skriver ju också en del tillsammans. Hur går ni till väga när ni skriver och vad inspireras ni av?

Victor: På den här skivan så blev det tyvärr inte att vi jobbade så mycket tillsammans eftersom Alex fick sitt andra barn nyligen och jag fick mitt första barn. Vi hade några sessions där vi skrev på varsitt håll. Annars brukar vi träffas helt förutsättningslöst. Jag kommer oftast med melodier och så nynnar jag till Alex och så säger han ”där sade du något ord”, när jag bara sjunger någon blajengelska. Så kan det starta ibland.

Alex: Som sångare känner man ibland att det där känns gött att sjunga och det kvittar om det är ett riktigt ord, man kan göra det till ett ord senare så blir det rätt liksom.

Victor: Jag har ju demat en del själv och sjungit in på låtsasengelska och då blir det vissa uttryck som känns gött att sjunga, jag försöker tänka lite som en sångare. Det måste kunna gå att sjunga och uttala så det inte blir för styltigt. Det handlar om att hitta en balans mellan vad som låter bra och vad som fungerar att sjunga. ”Firefly” var ju en låt där Alex kom med en färdig text som fungerade direkt ihop med musik som jag skrivit. Den släpps för övrigt som singel imorgon (8/7).

Alex: Det händer att jag skriver dikter som jag sedan gör en låt av. Jag är mycket mer musiker än lyriker. Jag tänker alltid på musiken, hur låter det här, blir det här snyggt, låter det bra, mycket mer än är det här rätt ord. Finns det här ordet på riktigt *skratt*

Victor: Ja, du har ju hittat på en del ord ibland. Det är kul.

Hur skiljer sig ”Enigmatic” från era tidigare skivor ”First Mission” och ”Discovery”?

Victor: Nu är det Mikael T Planefeldt som spelar bas. På ”Discovery” spelade jag bas, förutom på två låtar som Nalle Påhlsson (som också spelar bas på hela ”First Mission”) spelade på. Keyboards spelar jag inte alls på nya skivan utan det är Joel Selsfors (Creye) förutom på ”Feed You My Love” där Peter Grönwall (One More Time) gästar på keyboards. Vi tyckte att det var kul att få med ett tydligare bandsound på den här skivan. Jag spelar inte alls lika mycket på den här skivan. Vi har ju gitarristen Magnus Mild som också spelar. Han spelar också några solon, det sved att ge ut dem *skratt* Nä, skämt åsido, Magnus är en grym gitarrist och det känns roligare att få med fler på tåget.

Alex: Skulle du säga att du är mer producent och låtskrivare nu än gitarrist?

Victor: Ja, men det har jag väl alltid varit. Jag ser mig inte som en ”gitarrist gitarrist”, jag är ju ingen ”hired gun” som bara går in och flashar av ett solo. Om jag tycker en keyboard låter skitball så kan jag tänka skit i gitarren. Det är väl en styrka man har som låtskrivare.

Alex: Så har ingen leadgitarrist sagt någonsin *skratt*

Victor: haha, skit i gitarren! Nä, men jag ser det som en styrka att kunna sätta låten i första rummet. Det har man ju märkt många gånger där man varit med i band när man kommer med en mix och någon säger ”min virveltrumma låter inte som jag vill”. Ska vi gå tillbaka och mixa om alltihop då? Ingen kommer bry sig. Tänk helhet istället, ”the song is the boss”.

Gathering Of Kings – Tredje gången gillt 1

På låten ”Feed You My Love” samarbetar ni med Nanne, Maria och Peter från One More Time, ett band man inte direkt förknippar med hårdrock utan snarare pop. Hur kommer det sig?

Victor: Vi har pratat om att vi vill få in en kvinna, duetter är roligt. Nannes namn dök upp. Plec känner ju henne då de samarbetat på Arvingarnas mellolåt ”I Do” så han skickade frågan till henne. Hon var sugen och nämnde också att One More Time skulle göra comeback och föreslog att vi kunde göra något ihop även med Maria och Peter. Peter är också en inbiten hårdrocksfantast. Nanne och Peter åker ju till Sweden rock varje år. Maria hade jag inte så stor koll på innan, men blev jätteimpad. Hon sjunger också i ett progmetalband så alla har de ju någon slags hårdrocksådra. ”Feed You My Love” är ju väldigt popig så jag tänkte att den passar nog, och det blev ju skitbra.

Har det diskuterats ytterligare samarbeten med artister/musiker som verkar utanför hårdrockens domäner?

Alex: Historiskt har det gjort det.

Victor: Ja, framförallt efter första skivan, då var det väldigt många namn som snurrade runt, men då var det fortfarande bara ett projekt. Nu när vi spelar live mer och det är ett band får det inte bygga för mycket på det konceptet. Då blir det svårt att få ihop. Vi har så många otroligt duktiga sångare i bandet ändå som förtjänar att få sina låtar. Likadant med bandet, vi har ju två gitarrister nu. Men jag utesluter inte gäster såklart.

Vilka är era personliga favoriter på nya skivan?

Victor: Jag använder ju Winamp, om du minns det gamla programmet, där jag har min mp3 samling. Där märker man ju vilka låtar man återkommer till. Jag lyssnar ofta på ”Lionheart”.

Vilka är era största styrkor som musikaliska kreatörer om ni får säga det själva?

Victor: Dels att jag inte bara är gitarrist, jag började som trummis så jag har det rytmiska tänket och samtidigt ackord och meloditänket. Jag kan spela flera instrument i studion. Det tror jag är en styrka.

Alex: GOK’s egen Nicke Andersson helt enkelt.

Victor: Vi spelar AOR som kan vara ganska inrutat och med specifika regler. Jag är från början ingen inbiten AOR fan. Jag började lyssna på garagerock, jag har haft en post grunge period, därefter prog metal och sjuttiotalsrock. Jag har plockat in allt det. Hade jag bara lyssnat på TOTO i tjugo år hade det nog blivit rätt trista låtar.

Alex: Då hade det nog blivit att man försökt kopiera vissa saker.

Victor: Ja, precis. Att man har en ganska bred repertoar vad gäller spelmässigt kunnande och influenser gör att man kan plocka fram olika grejer. Det tror jag är en styrka. Om alla i bandet lyssnar på Iron Maiden så låter man förmodligen som ett ganska dåligt Maiden tributeband. Att ge sig in i en genre utan ett egentligen känna till den, att vara lite naiv, då får du en annan vinkel.

Alex: Du och jag har lite samma musikaliska bakgrund, lite samma favvisband. Jag lyssnar på allt från opera till Håkan Hellström och Black metal.

Victor: Alex är också extremt lätt att jobba med. Han har ingen personlig prestige. Jag kan ju be honom förställa rösten på olika sätt och då kan många sångare tycka ”Jamen, jag sjunger på mitt sätt”. Alex är mer ”Ok, vi provar”. Det tycker jag är en styrka han har.

Alex: Jag har alltid sett min röst som ett instrument som jag kan modellera med. Jag vill ju testa vad jag kan göra. Det händer att jag försöker growla och andra saker jag aldrig tidigare gjort. Just för att se vad kan jag göra, vad pallar min röst med. Det tycker jag är roligt. Som vi sade förut, det är låten som är i centrum. Låten ska bli så bra som den kan och då kanske inte jag alltid vet bäst utan då måste jag lyssna på dig och andra.

Victor: Ja, du har den insikten. Jag vet inte heller alltid bäst men eftersom idéer ofta kommer från mitt håll så vill man alltid prova saker innan man kommer i mål.

Alex: I övrigt så är jag ganska dålig på att skriva färdigt låtar. Jag är bra på att skriva riff och små bitar av låtar. Därför är det så himla skönt att jobba med Victor som kan göra färdigt låtar *skratt*

Victor: När vi sitter tillsammans så är det ofta Alex som kastar textidéer på mig och jag ”naaeej, det tror jag inte” och han bara ”det då, det ordet!” och jag ”nää” *skratt* Så det är ju ganska otacksamt för dig. Alex är väldigt bra på att hantera det, jag är nog mycket sämre på det. Men när vi väl hittar något tillsammans, det är då det blir gött.

Gathering Of Kings Foto: Effie Trikili

Finns det ett speciellt ögonblick i era liv där ni bestämde er för att bli musiker, eller är det snarare något som vuxit fram successivt?

Alex: Jag har alltid hållt på med musik. Farsan spelade så jag har följt med ända sedan jag var bebis. Han spelade reggae men sedan blev det mer blues och lite rock. Jag har varit med på spelningar under hela uppväxten. Jag har själv hållt på med alla typer av sång och instrument så det har jag alltid gjort vid sidan av mitt övriga liv. Det är inget jag valt att börja med utan det har alltid varit så. Jag kan inte tänka mig hur det skulle vara att inte hålla på med musik.

Victor: Jag var mer eller mindre ointresserad av musik i min barndom. Det var först när jag fyllde tretton när jag tittade på ”Sen kväll med Luuk” på TV och Hellacopters spelade ”Toys And Flavours”. Det här är så bra, jag måste hålla på med musik. Jag har alltid suttit och trummat med fingrarna och min kusin hade börjat spela trummor. Det tyckte jag var lite kul, man kanske kunde få någon tjej, men jag var inte intresserad av musik utan märkte att jag hade ganska lätt för det där med det rytmiska. Jag gick med i kulturskolan och började lira Rage Against The Machine låtar och drog ihop ett coverband där vi körde Green Day låtar. På den vägen är det. Jag har egentligen aldrig haft någon annan ambition än att hålla på med musik. Det är det jag är bra på, jag kan inte se mig själv syssla med något annat.

Om ni endast får välja tre var, vilka musiker och /eller band har inspirerat er mest och betytt mest för er?

Victor: Nicke Andersson i Hellacopters, Richie Blackmoore i Deep Purple och Rainbow. Yngwie Malmsteen är ju ett ganska tråkigt svar, men jag tror att man blev så impad av honom just för att han var svensk också. Man trodde inte att svenskar kunde lira så och dessutom var han bara nitton bast när han spelade in sin första platta. Som hårdrocksgitarrist har nog alla haft en Yngwieperiod, även om han nuförtiden är någon slags Donald Trump, fast i musikvärlden. Han lever i någon slags förvillelse att han fortfarande är relevant och bra. Han är en fullblodsnarcissist vilket är tragiskt att se, men han är fortfarande en ikon. De senaste åren har Steven Wilson (Porcupine Tree) betytt mycket för mig. Han är sångare och gitarrist och vågar verkligen sätta helheten i fokus när han mixar och producerar. Han är med i många olika projekt som låter väldigt olika samtidigt som det är jättebra. Han är fantastisk. Han är egentligen ingen sångare men lyckas ändå förmedla något med sin röst. Lite som Tobias Forge i Ghost vilket inte heller är någon sångare av klassiska hårdrocksmått, men som ändå lyckas förmedla något personligt.

Alex: Jag säger också Richie Blackmoore. Det är få musiker som kan beröra mig som han. Jag börjar gråta varje gång jag hör solot från ”Catch The Rainbow” från skivan ”On Stage”. Jag säger också KISS som helhet. Jag lyssnade bara på KISS från jag var åtta till tretton och inget annat. Den som tog mig ur min ganska starka Black och Power metal period som jag hade när jag var femton var Thin Lizzy och Phil Lynott. Jag upptäckte att det fanns något som inte bara var extremt, men som ändå var tufft och hårt och med så jävla välgjorda och snygga låtar.

Tänk er att ni nu har 90 sekunders reklamspot på TV4! Förklara för tittarna så koncist som möjligt: Varför ska man lyssna på er nya platta ”Enigmatic”?

Victor: Det är extremt opretentiös feelgood-hårdrock. Många tycker säkert det är skitfånigt, men om man öppnar sig för det så tror jag man kan bli ganska glad av det. Det är inga krusiduller, det är något för alla.

Alex: Den är som en godisskål med bara goda godisar. *skratt*

Victor: Precis, mycket bra svar Alex. Det är som en stor godispåse som hela familjen kan tycka är lika gott. Jag påstår aldrig att jag uppfunnit något hjul, det är bekanta ingredienser men vi försöker göra vår egen grej. Vi har många sångare, många olika uttryck och det tror jag är ganska unikt. Man kanske inte gillar de tre första låtarna men på fjärde låten kommer det en kille med en röst man uppskattar liksom. Vi är inte heller ett engångsprojekt utan det du hör på skivan är det du ser live.

Gathering Of Kings – Tredje gången gillt 2

Jag har ryktesvägen hört att ni två också har förknippats med Yachtrock projektet Karess som släppte en EP i fjol. Jag tänkte därför kolla hur mycket Yachtrock ni är:

Huey Lewis & The News eller Robert Palmer?

Victor: Huey Lewis & The News
Alex: Ja, och det är bara på grund av American Psycho *skratt*

Miami Vice eller Dödligt Vapen?

Victor: Dödligt Vapen.
Alex: Ja, Dödligt Vapen. Miami Vice har ju ingen humor och är lite mörk.

Vem vinner i en Yacht Rock Celebrity Death match: Michael McDonald. eller Kenny Loggins?

Victor: Kenny Loggins, har inte jättestor koll på Michael McDonald.
Alex: Det kvittar, känner inte till någon av dem *skratt*

Piña Colada eller Kai Piriñha?

Victor: Piña Colada.
Alex: Jag dricker inte.

Till sist: Finns det något ni vill rekommendera till Rocknytts läsare? Det kan till exempel vara ett band, en film, en bok, ett lifehack eller vad som helst.

Victor: Börja djupandas är en bra måendeövning för många. Jag tror man glömmer det. Jag hade problem med stress under många år och att göra det några gånger varje dag kan göra underverk.

Alex: Ta inte dig själv på så stort allvar, det finns mycket viktigare saker. Skratta mycket och var snäll.

Gathering Of Kings är aktuella med tredje albumet ”Enigmatic” som släpps 29 juli via RN Records. Albumet har mixats och mastrats av den prisbelönte producenten Thomas “Plec” Johansson i Skövde, med Ron Dahlgren, Nina Dahlgren och Victor Olsson som exekutiva producenter. Låtarna har skrivits och producerats av Victor Olsson. Trummor spelades in på Nordic Sound Lab i Skara av Mikko Viitala och Victor Olsson. Omslaget har precis som de två tidigare albumen målats av Markus Vesper. Den svenska popgruppen One More Time som består av de båda sångerskorna Nanne Grönvall och Maria Rådsten samt Peter Grönvall, son till ABBA:s Benny Andersson, på keyboards, medverkar på låten “Feed You My Love”.

Turnéplan:
28/7 Skogsröjet Festival, Rejmyre, Sverige (Acoustic Set)
29/7 Skogsröjet Festival, Rejmyre, Sverige (Electric Set)
5/8 Time To Rock Festival, Knislinge, Sverige
4/9 Indoor Summer, Hamburg, Tyskland
Fler datum tillkommer!

Gathering Of Kings – Tredje gången gillt 3

VECKANS TOPPNYHETER
VECKANS TOPPVIDEOS
Rocknytt

Tipsa oss om nyheterROCKNYTT_LOGGA_2022

SÖK PÅ ROCKNYTT

Mange Byström

Mange Byström

WEBB/SOCIALA MEDIER