LIVERECENSIONER 2023
INTERVJUER 2023
Foto: Lukáš Urbaník Photography
Dagar
Timmar
Minuter
Sekunder

Inför Sweden Rock 2022: Intervju med Freedom Call

Årets upplaga av Sweden Rock Festival närmar sig med stormsteg och vi laddar upp med intervjuer med banden som spelar. Nästa band ut är Freedom Call där Rocknytts Mattias Högström fått ställa några frågor till bandets basist, Francesco Ferraro.

Ett av power metal-vågens största namn, vars tre första album från 1999-2002 blev omedelbara genreklassiker och producerade fanfavoriter som “Freedom call”, “Metal invasion” och “Land of the light”. De närmast följande, mer experimentella släppen fick ett blandat mottagande, men “Beyond” (2014) blev ännu en stor framgång och sedan dess har Freedom Call befäst sin position som tillhörande power metals elitserie, senast med nionde studioalbumet “M.E.T.A.L.” (2019).


Hej och välkomna till Sweden Rock.

Hej Mattias och tack för den här intervjun. Det är ett rent nöje för mig att svara på frågorna.

Annons:

Festivalen blev av välkända skäl inställd både 2020 och 2021. Vad har ni gjort under tiden som världen var nedstängd på grund av covidpandemin?

Eh, jag tror det är en rätt vanlig fråga att få i dessa tider. Jag kan säga att Freedom Call som band har väntat och väntat och försökt komma tillbaka till scenerna så fort som möjligt. Vi har hållit oss sysselsatta med andra saker men så fort det funnits en möjlighet att kliva upp på en scen har vi tagit den och gjort en spelning. Vi är så glada över att det blir en festivalsommar igen.

Har du några speciella minnen från tidigare besök på Sweden Rock?

Freedom Call har spelat på Sweden Rock en gång och det var 2002. Jag var inte med då men de andra grabbarna har sagt att det var fantastiskt och jag har sett en hel del videor från den spelningen. De har berättat att publiken, festivalpersonalen och scenerna var grymma…
Det blir som sagt min debut på Sweden Rock och om ni vill kan jag återkomma med ett bättre svar direkt efter årets festival.

Vilken av era låtar tycker du bäst om att spela live och varför?

Även om jag verkligen tycker om att spela “Metal Invasion” så slår inget när vi spelar “Land of Light” Man blir så glad av att se alla människor i publiken sjunga med och stå och hoppa trots att det är i slutet av konserten.

Vad kan publiken förvänta sig av er spelning?

Ett kraftfull Happy Power Metalparty. Det är ju Freedom Calls kännetecken. Glädje. Ren glädje!

Är det något av de andra banden på årets festival du verkligen skulle vilja se?

Jag skulle vilja se Guns ‘n Roses och Volbeat då det är band jag verkligen vill se men inte har fått chansen att göra det än.

Är det något nytt album med Freedom Call på gång?

Jag svarar så här. Nu när livemusik kommer tillbaka som det var innan de här ökända mörka åren så kommer det inte att dröja länge innan en ny skiva med Freedom Call ser dagens ljus.

Om vi struntar i de ekonomiska aspekterna. Vilken artist eller band skulle du gärna vilja samarbeta med?

Ouff, det här är svårt. Jag tror inte att jag någonsin tänk på det. Det finns alldeles för många band, musiker och folk jag skulle vilja samarbeta med så jag kan inte ens komma på ett enda namn att svara här.

När ni har lämnat scenen på Sweden Rock vad hoppas du att publiken tar med sig från er spelning?

Freedom Calls merchandise och skivor?  Ah ah ah, ok nej om jag ska vara allvarlig så vill jag att de ska ha uppskattat våra låtar och framförande. Jag hoppas att varje gång de sedan hör en låt med Freedom call så tänker de tillbaka på hur bra och roligt det var på festivalen när vi spelade.

Tack för att du tog dig tid att svara på frågorna. Vi ses på festivalen!

Tack Mattias. Vi ses på festivalen!

Freedom Call spelar onsdag den 8 juni kl. 16.00 på Rock Stage.

Sweden Rock Festival äger rum i Norje, utanför Sölvesborg mellan den 8-11 juni. Klara band är Guns N’ Roses, Volbeat, In Flames, Nightwish, Mercyful Fate, Megadeth, Within Temptation, Accept, Saxon, Social Distortion, Dropkick Murphys, The Hellacopters, Opeth, Night Ranger, D-A-D, 10CC, Honeymoon Suite, Lee Aaron, Kingdom Come, Ten Years After, Saga, Praying Mantis, Walter Trout, Devin Townsend, Clawfinger, Hardcore Superstar, Raubtier, Amaranthe, Sonata Arctica, Kvelertak, Michael Monroe, Evergrey, Alestorm, Sodom, Nashville Pussy, Bombus, Witchcraft, Eluveitie, Orange Goblin, Freedom Call, Kadavar, Hällas, Victory, Rage, Ross The Boss, Eclipse, Satan Takes A Holiday, Bonafide, Grave, The Halo Effect, Belphegor, Nationalteaterns Rockorkester, Nestor, Eleine, VA Rocks, Månegarm, Narnia, Bomber, Magic Pie, Nile, Tiamat, Dirty Honey, Eric Gales och många fler.

RELATERADE ARTIKLAR
POPULÄRA LIVERECENSIONER
ALLA NYHETER
Rocknytt
Ron Dahlgren

Ron Dahlgren

CHEFREDAKTÖRNina Dahlgren

Nina Dahlgren

ANNONSANSVARIGMange Byström

Mange Byström

WEBB/SOCIALA MEDIERTipsa oss om nyheterROCKNYTT_LOGGA_2022

SÖK PÅ ROCKNYTT