VECKANS TOPPNYHETER
VECKANS MEST DELADE
mk-freefall

Magnus Karlsson: Målet var att jag skulle göra en kanonplatta till bilen!

mk-freefall
14 juni släpper PRIMAL FEAR-gitarristen Magnus Karlsson sitt första soloalbum på Frontiers Records. Förutom att han sjunger själv har han med sig en gedigen skara vokalister som till exempel Russell Allen från SYMPHONY X. Rocknytts Mårten Cederberg valde att ta reda på vad som händer med gamla och nya projekt samt om upplevelsen att göra denna skiva.

Sen du gick med i PRIMAL FEAR har Magnus Karlsson-skrivna och proddade skivor lyst med sin frånvaro. Hur kommer det sig?
– Nja, inte riktigt. Visst har jag tagit det en aning lugnare med producerandet i ett par år, men det beror mer på mina barn än Primal Fear. Innan hade jag tid att göra allt jag kände för. Nu får jag välja ut det roligaste för att hinna med.


Följdfrågan blir aningen självklar, men vad var det som fick dig att göra denna skiva nu?
– Tanken på ett soloprojekt har funnits rätt länge, men idén försvann nästan på grund av alla band och projekt jag hållit på med. För ett år sen gjorde jag en vers och refräng som jag själv sjöng på. Jag brukar sjunga på demos, men tyckte att det här blev riktigt bra. Jag skickade låtsnutten till Frontiers records och frågade om dom var intresserade av att göra en platta med mig som lät som detta. Det var dom och efter lite semester var jag så jäkla taggad att jag hade gjort tolv låttidéer på en vecka.

Du har en uppsjö av sångare på skivan och alla tillhör elitskiktet. Hur kom du på den idén?
– Först tänkte jag bara ha ett par gästsångare, men gästlistan blev bara längre och längre, så lång att jag kanske får göra en platta till för att få med alla.

Var det extra inspirerande att ha någon speciell sångare på albumet?
– Alla sångare jag jobbat med är väldigt inspirerande, men extra roligt var det att höra Rickard Bengtsson sjunga igen. Det var ett tag sen vi gjorde Last Tribe-plattorna.

Har du saknat att få styra ett helt album själv sedan du blev bandmedlem?
– Jag tycker om att ha kontrollen över en produktion, men även att samarbeta med andra så det känns kanon att få jobba på båda sätten.

Vad har varit roligast att jobba med på detta album?
– De flesta plattor jag gör är beställningsverk från skivbolag eller band som har önskemål på hur det ska låta. Det är jäkligt kul och en utmaning. Men den här gången har jag varit helt fri att göra låtar som jag vill och det känts riktigt gött!

Har processen med låtskriveri och inspelning varit kort eller lång? Gick den som planerat?
– Det flöt på riktigt bra. Jag räknade med att det skulle bli lite försenat med så många sångare inblandade som är ute på turné och annat. Men vi höll tidsplanen precis.

Vad är du mest nöjd med på nya skivan?
– Jag är väldigt nöjd med att få till låtar som passar så bra till alla sångarna och samtidigt att det låter väldigt mycket som jag. Jag är också grymt nöjd med mixen som är gjord av Daniel Flores.

{youtube}t-u60fsjQYU{/youtube}

Är detta en ny period som startar där vi kommer att få se fler Magnus Karlssonskrivna/proddade album eller är det Primal Fear för hela slanten?
– Det blir mycket Primal Fear, men jag har många andra projekt på gång. Jag har aldrig haft så mycket inspiration och så lite tid i mitt liv som nu, haha.

Kommer det bli några spelningar med denna skiva?
– Det hade varit grymt kul, men rätt klurigt att få med alla sångarna. Vi får se om det går att fixa.

Många med mig saknar dina tidigare band såsom Last Tribe, Starbreaker, Planet Alliance och Allen/Lande. Ingen återförening på gång?
– Last Tribe? Ja, man blev ju sugen på att dra igång Last Tribe när man fick höra Rickard sjunga! Vi håller faktiskt just nu på att diskutera om en tredje Starbreakerplatta.

Står du som ensam kompositör på skivan? Står du även för samtliga texter?
– Ja det stämmer. Skriva texter är kanske inte min favoritsyssla, men ibland känns det rätt.

Varför heter skivan Magnus Karlsson´s Freefall?
– Många av texterna handlar om att våga ta ett steg ut i det okända. Det kan upplevas som ett fritt fall. Personligen känner jag att jag gör det alldeles för sällan.

Förutom ett bra mottagande, vad hoppas du mest att denna skiva ska föra med sig?
– Målet var att jag skulle få en kanonplatta i bilen och det har jag uppnått, haha.

Vilken sångare gjorde det största intrycket på dig?
– Alla gjorde ett kanonjobb men det var nästan rörande att höra Rickard ifrån mitt gamla band Last Tribe sjunga igen. Han har inte sjungit på rätt många år. Ändå lät han ännu bättre nu än på Last Tribe-tiden.

Vad händer den närmaste tiden?
– Festivaler med Primal Fear plus att vi jobbar stenhårt med nästa platta.

Kommer det spelas in en video på någon låt?
– I så fall vilken blir det? Hur tänkte du när du just valde den låten? Ingen video den här gången…än iallafall

Hur vet du vilka av dina låtar som ska gå till soloskivor alternativt Primal Fear? För många av dem skulle ju lätt platsa på ett Primal Fear-album också.
– Jag fokuserar på det jag håller på med för tillfället och spar sällan låtar till andra plattor. När jag skrev FreeFall hade jag inte en tanke på vad låtarna skulle kunna passa till förutom just Freefall.

Du likt många andra framgångsrika låtskrivare inom hårdrocken har blivit anklagad för att nästan” plagiera” dina egna låtar. Hur ställer du dig till det?
– Ingen har sagt det till mig, men om det hade hänt hade det inte spelat någon roll. Jag gör musik för min egen skull, vad jag själv går igång på. Om någon annan också diggar det är det skitkul men absolut inte nödvändigt.

Var det någon sångare som tackade nej till att medverka eller var det någon du inte fick tag på?
– Bob Catley och Joe Lynn Turner var på turné och hann inte…hoppas de kan på nästa platta.

Du har nämnt att du skrivit låtarna för varje enskild sångare. Berätta lite om det.
– Jag är ett stort fan av alla som sjunger på plattan och försökte göra deras låtar så de skulle passa dem så bra som möjligt. Det är en jäkla lyx! Om jag tycker att Russel Allen sjunger lite för hårt på senaste Symphony X till exempel så gör jag bara en låt i en stil som jag skulle vilja höra med Russel.

Jag gissar att du har fullt upp med Primal Fear nu, men har du några andra projekt på gång?
– Efter Primal Fear ska jag och Mat Sinner göra ännu en KISKE /SOMERVILLE platta

Har du någon favoritlåt på skivan? Varför?
– Alltid lika svårt och kanske ännu svårare nu när det är olika sångare på låtarna. Om jag blir tvingad att välja just nu så blir det nog balladen ”Stronger”. Där känns det som att jag lyckades få ut min idé ur huvudet till 100 procent.

Om jag minns rätt så är du även gitarrlärare. Har du tid för sånt fortfarande?
– Jag är tjänstledig i perioder, men visst undervisar jag fortfarande. Det är jäkligt kul och jag får verkligen en kick av att lära andra spela.

Tack Magnus och grattis till en riktigt bra skiva och lycka till med det aktuella låtskrivandet till Primal Fears nästa album.

Ron Dahlgren

Ron Dahlgren

Chefredaktör och grundare av Rocknytt
RELATERADE ARTIKLAR
SENASTE NYHETERNA
VECKANS TOPPVIDEOS
ALLA NYHETER
Rocknytt
Ron Dahlgren

Ron Dahlgren

CHEFREDAKTÖR

Nina Dahlgren

Nina Dahlgren

ANNONSANSVARIG

Mange Byström

Mange Byström

WEBB/SOCIALA MEDIER

Tipsa oss om nyheter

Copy link