kee marcello
Foto: Diane Webb

Marcellos utomjordiska eskapader

Peter Johansson träffade en positiv och uppsluppen Kee Marcello som bjöd på detaljer om nya skivan såväl som mängder med roliga anekdoter om Don Airey och indiska fans.

Tillsammans med Tommy Heart (Fair Warning), Ken sandin (Alien) och Darby Todd (Gary Moore, Joe Lynn Turner, Robert Plant m fl) är Kee Marcello aktuell med bandet Out Of This World, vars självbetitlade album med helt nya låtar inte ska förväxlas med den klassiska Europeskivan med samma namn. Albumet har beskrivits som det bästa Kee Marcello har gjort sedan Europes ”Prisoners In Paradise” (1991), vilket inte vill säga lite. Peter Johansson träffade en positiv och uppsluppen Kee som bjöd på detaljer om nya skivan såväl som mängder med roliga anekdoter om Don Airey och indiska fans.

Hej Kee! Du är aktuell med bandet Out Of This World som du har tillsammans med Tommy Heart, Ken Sandin och Darby Todd. Tidigare hette bandet Kee Of Hearts. Varför har ni bytt namn?

Jag ska svara ärligt och det är en lång och brokig historia. Runt 2017 fick jag ett samtal från en viss Italiensk label som jag tidigare samarbetat med på skivorna ”Melon Demon Divine” (2004) och ”Scaling Up” (2016) och fick frågan om jag ville spela gitarr på en soloplatta med Tommy Heart. Jag har alltid tyckt att Tommy är grym och timingen passade bra. Jag hade precis uppdaterat min studio och stärkarna stod uppradade, så det var bara att göra en kopp kaffe och spela in så bra gitarrer som möjligt.

Efter att jag lagt gitarrerna förstod jag att labelns avsikt var att bilda ett band med oss två. Jag förklarade då för dem att det var jättekul att göra detta, men till nästa gång vore det bra om de var lite tydligare med sina avsikter eftersom jag, när jag går med i ett projekt, vill ha min input i låtskrivandet och i hur skivan ska utformas. Då sade de att det var upp till mig och Tommy att göra upp om de detaljerna inför skiva nummer två. Därefter började vi samarbeta med en manager som heter Roland Michael. Han pratade med labeln om detta och då blev det tydligt att deras avsikt inte var att göra en bättre deal till nästa platta. Efter det blev det väldigt tyst från dem. Det visade sig efter ett tag att de i hemlighet hade registrerat namnet Kee Of Hearts över hela världen, så då var vi definitivt inte sugna på att jobba med dem mer.

Vi hade ett gig inbokat på H.E.A.T festival i Ludwigsburg i Tyskland och när vi repade inför den spelningen på Top Floor studios i Göteborg hade jag tre låtidéer, så vi lirade in grunderna till ”Twilight”, ”In A Million Years” och ”Lighting Up My Dark”. Sedan gick tiden och jag gjorde en Englandsturné. En publicist där tyckte att bandet skulle heta ”Kee Marcello’s Europe”, men det hade ju bara varit fånigt. Tommy pratade samtidigt med ett fan i Japan som är kompis med musikkritikern och radiopersonligheten Masa Ito från bl.a. Burrn! Magazine. Han förstod att vi försökte sökte någon form av igenkänning, och föreslog då bandnamnet Out Of This World vilket kändes mer logiskt. Jag är också väldigt förknippad med den skivan i Sydostasien.

Ja, när jag lyssnar på bandet Out Of This World tänker jag mycket på Europeskivan med samma namn. Låtarna och soundet påminner om den skivan som har många fantastiska låtar som ”Let The Good Times Rock”, ”More Than Meets The Eye”, ”Just The Beginning”, ”Sign Of The Times” och självklart grymma ”Superstitious”!

Kul att du tycker det! Jag var i Nagaland i nordöstra Indien och spelade på en festival som heter Hornbill Festival för några år sedan. Jag gjorde även en clinic där. Efteråt var det några unga killar med mangainspirerade frillor som ville snacka. ”Congratulations to the superstitious!” sade de. ”Thanks, so you guys are Europe fans?”, svarade jag. De fattade ingenting. Det visade sig att de gör memes med gitarrsolon som de skickar till varandra, och Superstitious-solot var deras favorit. Det här memet kallas helt enkelt ”The superstitious”, och det var det förknippade mig med. I övrigt hade de ingen aning om vilka Europe var. Väldigt udda och detta får man lära sig i Indien av alla ställen! *skratt*

Marcellos utomjordiska eskapader 1

Istället för att leta nytt skivbolag så har ni valt att ge ut er skiva via en crowdfunding kampanj på Indiegogo. Hur kommer det sig?

Vi jobbar numera med en bokare vid namn Nik Krofta som jobbar med många tyska band. Han berättade om At The Movies som ett lyckat crowdfunding projekt. Även om jag och Tommy har våra namn från respektive band och vårt förflutna så är ju Out Of This World ett nytt bandnamn. Skulle ett bolag verkligen hosta upp 30-40.000 euro i förskott för att satsa på det? Ja kanske, men då har man fått de pengarna för att göra en riktigt bra skiva som sedan bolaget äger. Via crowdfunding äger vi istället rättigheterna själva och kan lägga till extra spår vid senare tillfällen och så vidare. Då kan vi istället licensera och det känns mer rätt i tiden. Vi gjorde däremot en deal med japanska JVC Victor om exklusivitet att ge ut skivan i Japan.

Hur har inspelningarna gått till? Har ni kunnat träffats fysiskt, eller har ni skickat filer mellan varandra?

Grunderna har vi lagt här i Göteborg på Top Floor Studios hos Jakob Herrmann. Den sista sessionen vi hade var Darby här. När han kom hem till England var det på håret att han torskade på karantän och därefter blev det reseförbud. Gitarrer, keyboards och körer har jag spelat in hemma, Tommy i Berlin och Ken hemma hos sig. Den här gången gick det ju inte att träffas hela tiden. Don Airey hade bara tillgång till en 24 kanalare i sin studio i London som han spelade in sina grejer på och som vi fick använda. Det blev lite nödlösningar, men det är bra. Man lär sig jobba med det man har.

Legendariska producenten Ron Nevison (The Who, Meat Loaf, Led Zeppelin, Ozzy Osbourne, UFO, Michael Schenker, KISS, Thin Lizzy, Heart, Damn Yankees m fl) som proddat en hel skrälldus plattor med stora namn, bl a Europe plattan ”Out Of This World”, har mixat plattan. Hur var det att samarbeta med honom igen efter drygt trettio år?

Vi hade otroligt roligt. Jag minns att inspelningarna av Out Of This World (Europe skivan) var otroligt roliga men intensiva. Vi kunde ha rejäla argumentationer i studion, men det är bra att ryta ifrån ibland. Det är osvenskt, men det är bra att bli arg ibland. Då kan man tänka klart och så kanske man upptäcker att man har fel. Det är skitbra. Det var fantastiskt och en välsignelse att få arbeta med Ron igen drygt trettio år senare. Det har verkligen gett mersmak. Inför nästa platta har jag idéer om inspelningen. Jag känner Kostas Kalimeris som driver en grym studio på Santorini (Grekland) som heter Black Rock där bl.a. Joe Bonamassa brukar spela in. Det finns mycket fin gammal analog utrustning där och att jag, Darby, Ken, Tommy och Ron spelar in där tillsammans är en dröm.

Många som mixar plattor idag verkar se det som en tävling om vem som kan komprimera mest. Det är en jävla sjukdom som jag har så svårt för. Du komprimerar ljudet först när du spelar in, därefter via en kompressor i mixningen och slutligen via mastering. Det blir som en rak linje, ingen upplevelse av djup över huvud taget. Det var inte alls vad jag och Tommy ville ha. Det måste finnas dynamik.

Japanerna tyckte det var jättekul att vi hade planer på att kontakta Ron. Jag har haft en viss kontakt med honom under åren och ringde och frågade om han kunde tänka sig att mixa. Han ville jättegärna göra det och föreslog att han kunde börja med en låt så vi fick tycka till om resultatet. Den första ”Twilight” tyckte vi blev kanon så det blev att han mixade hela plattan. Han står för något annat. Han har ena foten i analoga prylar och andra i den digitala världen. Hans tekniker Matt Thompson sköter Pro-Tools åt honom så han kan sitta och sköta reglarna på mixerbordet i realtid ”hands on”. Han är riktigt duktig och det passar mig fantastiskt bra. Ron har uttryckt att det är ömsesidigt och i efterhand ringt och sagt ”tack som fan för att jag fick jobba med er”.

Marcellos utomjordiska eskapader 2

Ja, när jag spelar promon hemma på sonos systemet eller i bilen låter det fantastiskt bra! Det finns ett djup i ljudet och det låter levande. Allt hörs klart och tydligt i mixen.

Ja, jag förstår inte hur han gör det men man hör allt, helt fantastiskt! Det finns en hel generation av producenter idag som helt enkelt inte gör sitt jobb ordentligt.

Vilka låtar tycker du sticker ut mest på skivan? Personliga favoriter?

Det varierar lite från dag till dag, men ”Lighting Up My Dark” har en grym känsla och känns personlig. Många gillar ”Twilight”, inte minst Masa Ito, som redan spelat den flitigt på sin oerhört populära radioshow ”Power Rock Today”. ”Staring At The Sun” tycker jag växer och även ”Up To You” är riktigt bra. Det känns som att jag aldrig tidigare har skrivit tio låtar till ett projekt där slutresultatet har blivit såhär bra! Jag och Tommy går så bra ihop och Ken, Darby och jag spelar ju till vardags i Kee Marcello band och är riktigt tajta. När man gillar varandra blir det lätt att jobba, det blir roligt att gå till jobbet och det har varit vansinnigt roligt att göra den här skivan och dessutom tillsammans med Ron. Jag är så jävla nöjd!

Förutom Ron Nevison finns ytterligare en legendar som medverkar i form av Deep Purples keyboardist sedan 2001, Don Airey (Black Sabbath, Rainbow, Ozzy, Thin Lizzy, Judas Priest, Whitesnake, Gary Moore, Jethro Tull). Berätta lite om det samarbetet! Hur känner ni varandra?

Vi träffades för första gången 1987 när Europe hade två utsålda spelningar på Hammersmith Odeon i London. Don var där tillsammans med Neil Murray, Whitesnakes basist. Han är en stor förebild för mig i allt han har gjort. Han har en speciell stil och jag är så glad att ”Twilight” med sitt symfoniska outro bär hans signum. Vi har också spelat ihop i ett all-star band på en festival på Sardinien flera gånger. Fantastiskt kul med många grymma musiker som Rick Wakeman (Yes), Neil Murray (Whitesnake), Ken Hensley (Uriah Heep), Michael Schenker (MSG, UFO m fl), Chris Slade (AC/DC) och många fler. Vi är båda fixerade vid Todd Rundgren och har efter gigen fastnat i hotellbaren vid Böchsteinflygeln där jag satt och rapade upp namn på obskyra Rundgren låtar. Han kunde spela dem klockrent allihop! Vi har länge tänkt att vi måste göra något tillsammans och när det här dök upp var timingen perfekt. Jag har sagt att jag en dag ska sno honom från Deep Purple till Out Of This World *skratt*. Han tyckte det var så kul att spela med oss att det slutade med att han är med på fyra låtar.

out of this world

Du är också aktuell med nyss släppta videon ”Dazed”. Den första helt nya releasen med den Tommy Nilsson frontade upplagan av Easy Action på närmare 35 år. En samhällskritisk låt, berätta.

Det handlar om fake news och hur svårt det är för gemene man att att veta vad som är sant och vad som är falskt. På några få år har det skett en revolution av desinformation av aldrig tidigare skådad magnitud. Det är svårt att veta vad det kommer ifrån, men det finns ett utbrett missnöje och sociala medier har med det att göra, framförallt facebook. Det har alltid funnits inom nyheter men den stora skillnaden nu är att nu vet vi att vi inte vet. Det är faktiskt bättre att helt enkelt inte veta att man inte vet. Det är skrämmande. Det blir samtidigt en filosofisk fråga.

Sist vi träffades hade Easy Action så smått påbörjat arbetet med ett nytt album. Hur långt har ni kommit i den processen nu?

Dels har Corona omöjliggjort alla planer eftersom vi ville spela in på samma ställe. Vi skickade låtar som vi kände på men det var först när jag skickade demon på ”Dazed” som alla gick igång. Det är det AOR klingande och harmoniska blandat med The Tubes brötiga och även lite prog-influenser. Det som tog tid var att komma fram till hur Easy Action låter år 2020. Svaret är Dazed, så nu börjar arbetet på allvar med att göra en fullängdare. Det är ingen brådska, vi har ju inte släppt en platta på 35 år så en månad mer eller mindre gör ju ingen skillnad *skratt*

Jag kommer ju också att satsa på Out Of This World och vi har redan fått erbjudande om festivalspelningar så fort corona släpper.

När vi ändå pratar om vad som händer efter pandemin så vore det kul om du lekte lite med tanken på att sätta ihop din drömfestival! Vilka band ska vara med?

I vanliga fall så skulle ju Rush ha varit med, men det är svårt nu när Neil Peart är död. Han var bandets ande på något sätt med sina texter och speciella trumspel. Bland det bästa jag sett är Rush i England 1987. Jag har svårt att komma på något bra tyvärr…

Om vi säger såhär istället, vem ska headlina av Out Of This World, Easy Action eller Kee Marcello band?

Ja, om jag skulle sätta ihop en egen ”Kee fest” så ligger ju just nu Out Of This World lite före, så då får det bli headlinern, Sedan måste något band följa efter Easy Action så jag hinner andas lite *skratt*, kanske Richie Kotzens nya band eller varför inte Electric Boys? Innan Easy action så har vi också Dan Reed Network i originalsättning. Det blir en bra helkväll!

Marcellos utomjordiska eskapader 3

Tänk dig att du nu har 90 sekunders reklamspot på TV4! Förklara för tittarna så koncist som möjligt: Varför ska man lyssna på Out Of This World?

Därför att det är den bästa AOR plattan som gjorts sedan AOR var stort på riktigt med en Kee Marcello i toppform, en Tommy Heart som aldrig har sjungit bättre, den giftigaste rytmsektionen inom rock som finns idag med Ken sandin och Darby Todd och med den absolut största rockproducenten som mixar bättre än vad han någonsin gjort och med tio kanonlåtar!

2020 var ju ett minst sagt omtumlande år för hela världen. För många har året präglats av sjukdom, sorg och svåra prövningar. Jag tänkte vända på perspektiven och därigenom ställa min sista fråga: Vad tycker du har varit bäst med 2020?

Bra fråga! En grej som varit jävligt bra, trots att det var en jobbig omställning i början, var att efter hand upptäcka hur bra jag trivdes med att inte ha flera hundra resdagar om året. Jag har varit otroligt produktiv. Jag har lejonparten av materialet till en soloplatta klar, jag har material till Easy Action. Jag gjorde också grejer till mitt instrumentala projekt Kee Marcello Nylon Nation. Det är i gränslandet mellan klassiskt och Jazz och absolut inte en massa snabba tekniska grejer utan mer melodiskt. Det blir väldigt mycket kreativitet när man väl är igång. Jag har också fått tid att stanna upp och tänka efter, vilket har lett till att det finns många erbjudanden som jag kommer tacka nej till framöver. Jag har ju spelat så mycket runt hela världen och självklart vill jag turnera, men jag kommer vara mycket mer selektiv med vad jag gör framöver. Det ska vara roliga grejer!

Kee Marcello är aktuell med Out Of This World vars självbetitlade album finns att beställa i en rad olika utföranden på såväl vinyl com CD. Sista beställningsdag är nu på fredag 16/4 så skynda dig!

https://www.indiegogo.com/projects/out-of-this-world-studio-and-live-albums#/

Marcellos utomjordiska eskapader 4

VECKANS TOPPNYHETER
VECKANS TOPPVIDEOS
Rocknytt

Tipsa oss om nyheterROCKNYTT_LOGGA_2022

SÖK PÅ ROCKNYTT

Mange Byström

Mange Byström

WEBB/SOCIALA MEDIER