VECKANS TOPPNYHETER

Så var Nyköping Rock Festival

I pandemins kölvatten så var Otto von Lucidor modig nog att dra i gång en tredagars festival i Nyköping. Man blir glad ända in i själen när någon vågar ta ett sådant initiativ och det i en tid när egentligen ingen riktigt vet hur allt egentligen fungerar. Redan på torsdagen så öppnande man upp med en förfest där Skintrades ledarfigur och sångare Matti Alfonzetti bjöd på en kavalkad från hans solokarriär samt rutinerade tributebandet As/DC bjöd på tunggung från en diger lista av AC/DC låtar. Tyvärr så skulle vädret visa upp sin allra sämsta sida den här helgen och uppslutningen blev därefter.

Rent organisatoriskt så bjöd den här festivalen på ett varmt välkomnande redan i entrén där man fick backstagepass eller löste biljetter. Det fanns merchandise från banden, och det delades ut cd-skivor och man hänvisades till någon av campingplatserna. Viktor heter mannen som på ett imponerande sätt guidade oss genom helgen med ett fantastiskt humör och gav nog ett värmande ord till samtliga band på plats. Röda Korsets hjältar var på plats och all beundran för deras insats.

Fredagen sparkade i gång redan klockan tolv, och sen så rullade det på hela dagen ungefär som regnet. Även det mest inbitna rockälskaren kan tappa lite styrfart trots varierande band på scenerna. Ett av Sveriges bästa liveband Highwater visade återigen att man är att räkna med, och levererar varje gång man får chansen att stå på en scen. Återväxten är tryggad med Highwater och man vågar spela riktig rockmusik som är befriad från förinspelade tejper och annat trist trams. 

En av festivalens medarrangörer var Ulf Bejerstrand, som många kanske känner till som managern bakom Griståget som man kunde se dokumentären om på SVT när Eddie Meduza och Svullo drog fram på folkparkerna. Att han är en grym basist och släppt ett gäng plattor för ganska många år sen är det nog inte så många som har koll på. Klockan nio på kvällen så stillade sig regnet en aning och ut klev Bejerstrand Band ut på Stora Scenen och bjöd på rockmusik med ena benet i sjuttiotalet och det andra i tidigt åttiotal, och framförandet var rent lysande. Det kändes som en mindre tidsresa och en upplevelse som gav högsta betyg. 

Kvällen avslutades sen med Revelations som rullat runt på landets rockställen under ett antal år, och bland annat turnerat med WASP ikoniska gitarrist Chris Holmes. Dagen till ära så hade man rekryterat vikarierande gitarristen Michael Andersén von Elf. På trumpallen så håller Janne Backlund hårt i stockarna och leder bandet genom nästan doomliknande alster till betydligt snabbar och melodiösa låtar som utmärkte sångaren Lasse Gudmundsson lyfter till en annan nivå. Ljudet och ljuset under hela den här helgen är rent utsagt briljant och det var något som samtliga artister kunde skriva under på. 

Lördagen inleddes på den betydligt mindre pubscenen som var inomhus. Även här var ljudet väldigt bra även om det var ganska högt får man nog säga och det kan bero på att det inte var så fullt i lokalen. Först ut från Motala blev Light of Candle som till hösten ska vara förband åt mytomspunna amerikanska bandet Coven. Här blandades teknisk briljans, tungt trumspel av Kalle Lindén och twinguitar solon om vartannat. 

Debut på festivalen gjorde Ramones Tributebandet Bramones. Uppenbarligen så var det här något som publiken uppskattade och att många saknar framförandet av låtar som snittar under två minuter och ger fullständig energi. Premiärer kan alltid vara lite skakiga och så var det även här, men det lär bara bli bättre med tiden. Som ett rejält avbrott från hårdrocken så bjöd The Unkool Hillbillies på ståbas och rock’n’roll på den stora scenen. Man hade förtjänat betydligt större uppmärksamhet för sitt uppträdande. En timme efter den upplevelsen så ställde sig Monsterhead på scenen och framförde Motörheadlåtar i hundraåttio. Iron Fist, Killed by Death, Overkill samt den givna allsångsklassikern Ace of Spades bjöds publiken på. Direkt efter det så presenterades kvällens konferencier som var Europes skinnplågare Ian Haugland som också fick agera Dj på nattkröken. 

En av kvällens största överraskningar för mig var AC/DC osande Superposer Wannabe som verkligen bjöd på en färgsprakande show och höll riktig låda. Självklart så fick vi även se Festivalgeneralen på scenen när han uppträdde med sitt Lucidor inför en entusiastisk hemmapublik och rundade där av min del av festivalen. 

Det var alltså första gången som Nyköping Rock Festival gick av stapeln och onekligen så var det en ordentlig utmaning för arrangörerna som tvingats flytta fram datumet ett antal gånger. Inte heller hade man något direkt dragplåster kombinerat med en högst modest budget. Det är alltid lättare att hitta brister än styrkor men jag ser hellre till det positiva att det finns människor som är villiga att lägger ner oerhört mycket tid och kraft för att få musiklivet att vakna till efter den här förbannade pandemin. Jag hoppas att festivalledningen fortsätter och ser till att det blir en festival även 2022.

Så var Nyköping Rock Festival 1

FLER NYHETER
VECKANS TOPPVIDEOS
ALLA NYHETER
Rocknytt

Tipsa oss om nyheterROCKNYTT_LOGGA_2022

SÖK PÅ ROCKNYTT

Mange Byström

Mange Byström

WEBB/SOCIALA MEDIER