VECKANS TOPPNYHETER
VECKANS MEST DELADE

10 frågor – Del 31: Esa Ahonen (Cryonic Temple)

10 frågor är en intervjuserie där det ställs just 10 frågor om musik till musiker, såväl kända som okända och svenska som utländska.

Frågorna är av det lite mer lättsamma slaget och förhoppningen är att vi ska få in en hel del roliga svar. Tanken är att det ska publiceras i den turordning vi får in svar och förhoppningsvis kan den fortgå länge. Sådana här intervjuer är något vi själva tycker om att läsa och min förhoppning är att fler än vi gör det så att det blir några läsare framöver.


Även i del 31 håller vi oss inom Sveriges gränser, närmare bestämt i Borlänge. Svaren kommer från Esa Ahonen, gitarrist i Cryonic Temple.

Vilken var den första skiva du köpte för egna pengar?
Heart – Little Queen, grymt bra skiva.
Jag köpte den för låten Barracuda. Gitarrgaloppriffet ledde mig till Iron Maiden ?Vilken låt önskar du att det var du som skrev?

Jag har två favoriter:
Judas Priest – Painkiller
Helloween – Eagle Fly FreeVilken är den bästa skiva som har släppts?

Judas Priest – Defenders of the Faith, för mig är det den ultimata Heavy Metal skivanVilken är den bästa konsert du har sett?

Det delas av
Iron Maiden – World Slavery Tour, Stockholm
och
Halford – Resurrection Tour, StockholmVad är det konstigaste ställe du har uppträtt på?

Jag har anpassat mig efter omständigheterna på spelställen men det märkligaste var när jag skulle spela med ett projektband på en campingplats utomhusscen.Vi hade förklarat för den trevliga men stressade arrangören att vi spelade symfonisk progressiv rock med stämningsfulla partier men vad vi inte visste var att det uppfattades som att vi skulle spela typ klassiskt, visor med lite rock’n’roll.

Samma dag som vi skulle spela blev gästsångaren tvungen att ställa in pga av förhinder och trummisen kom heller inte loss från sitt jobb.
Eftersom vi repat setet instrumentalt med programmerade trummor så sa vi att vi kör ändå. Solen skiner, fin scen, bra ljud och det är dags att köra igång.
Men när vi kommer upp på scen upptäcker vi att den sittande publiken är i åldrarna 65+ samt förväntade sig klassiskt och visor.
Vi började lira men märkte efter första låten att distade gitarrer inte alls gick hem.
Vi stuvade därför snabbt om i setet för att få det att funka. Vi löste det “galant” eftersom keyboardisten spelade flera dansbandslåtar med egethändigt gjort komp, dansbands tolkningar av Elvis Presleys musik samt spelade gamla svenska evergreens och tanterna verkade tycka om det.
Vi tog oss också med nöd och näppe igenom lite traditionell orepad folkmusik men tacksamt nog var tonsättarna inte där för kunna ge oss stryk när vi fritt tolkade deras musik.

Pensionärerna tyckte efteråt att det var trevligt med att ungdomar spelade dansbands musik medan vi var mest generade och lättade över att vara klara. ?
Spelningen lärde mig också att ALLTID förbereda en backupplan ifall strul uppstår ?

Vilket är tidernas mest underskattade band/artist?

Non metal – Twelfth Night
Svensk Metal – Zone Zero, Dalarnas första Heavy Metal Band
Metal: CynicNämn en skiva andra inte tror att du tycker om.

Non metal: Eddie Jobson Zinc – The Green Album
Metal: Cynic – FocusI vilket land är fansen mest hängivna och vildast under konserter?

Jag har många fina minnen från många härliga spelningar men jag tycker faktiskt att den svenska publiken är kanonbra ?
Samt Tyskland förstås .Vad är det märkligaste som inträffat under en konsert?

Under en av våra då mest populär låtar kom en stripdansös upp på scen och under mitt gitarrsolo dansade hon med mig väldigt närgånget. Hon var vacker men jag kände mig mest generad ?Vad är roligast och varför? Spela på en stor festival eller på en liten klubb?

Båda är helt fantastiska upplevelser.
På en Stor festival ger publiken härlig energi tillbaka och samspelet blir fantastiskt mellan band och publik
På en Liten klubb ger närheten till publiken en väldigt energisk kick
FÖLJ ROCKNYTT 2022 – Den bästa spellistan på Spotify för dig som vill upptäcka ny musik. Här får du det senaste inom Rock, Hårdrock, AOR och Metal. Spellistan har över 4000 följare och uppdateras flera gånger i veckan!

Rocknytt söker nya medarbetare

Brinner du för rockmusik och gillar att skriva eller fotografera?

Vi söker nu fler medarbetare.
JOBB
RELATERADE ARTIKLAR
SENASTE NYHETERNA
VECKANS TOPPVIDEOS
ALLA NYHETER
Rocknytt
Ron Dahlgren

Ron Dahlgren

CHEFREDAKTÖR

Nina Dahlgren

Nina Dahlgren

ANNONSANSVARIG

Mange Byström

Mange Byström

WEBB/SOCIALA MEDIER

Tipsa oss om nyheter

Share via
Copy link