VECKANS TOPPNYHETER
VECKANS MEST DELADE
FLER ARTIKLAR
walter-trout

VIDEOPREMIÄR: Walter Trout – Please Take Me Home (Lyric)

0 Shares

walter-trout
Walter Trout släpper nu en video till nya låten “Please Take Me Home” – en video som får exklusiv Sverigepremiär på Rocknytt.


WALTER TROUT SLÄPPER SIN NYA PLATTA BATTLE SCARS 23 OKTOBER


Med lekfull sång och energiskt gitarrspel framför Walter Trout tretton helt nyskrivna låtar som beskriver hans känslor under sin svåra sjukdom och levertransplnttionen som räddade livet på honom.

Med sprittande energi och outtröttlig livsglädje beskriver Walter Trout på kommande plattan Battle Scars sin fruktansvärda kamp mot levercancer. Men här hörs också hans nyfunna livsglädje och hans sång och gitarrspel är vassare än någonsin förr. “Jag gläds så otroligt åt nya plattan, livet och min musik.” Säger Trout som gjorde sin scencomeback i Juni på den prestigefyllda Led Belly-festivalen I Royal Albert Hall I London. “Jag känner mig pånyttfödd som låtskrivare, sångare, gitarrist och människa. Jag har fått en ny chans och är otroligt tacksam.”

En rätt stor kontrast mot den man som i början av 2014 låg i en sjukhussäng utan styrkan att varken tala eller röra sig. Han kände inte ens igen sina egna barn utan kunde bara ligga stiila och se hur hans kropp tynade bort. Men den 26 maj genomgick han en levertransplantation och en långsam väg tillbaka påbörjdes. “Till en början var jag så svag att jag inte fick fram en endaste ton ur gitarren. Men allt efterson jag återhämtade mig fick jag tillbaka lusten och kraften att skapa musik igen. När jag nu plockar upp gitarren fylls jag en sådan frihetskänsla och glädje! Jag känner mig som sjutton igen!”

Från början ville han göra en glad och upplyftande platta men, säger Trout: “Det blev så klyshigt och jag ville göra något på djupet.” Det var när hans hustru och manager Marie föreslog att than skulle söka sig tillbaka till de känslor han hade då han var sjuk som låtarna började forsa ur honom. Den första var Omaha som till dramatiska accord och vibrerande låga toner berättar historien om en man som jagas av döden. “Jag låg på UCLA i någon månad men flyttades till Nebraska Medical Center där jag stannade i fem månader på avdelningen för leversjuka, “ minns Trout. “Det var en på min avdelning som dog medans han väntade på en transplantation och jag hörde hans anhöriga gråta medans läkare och personal försökte trösta. Jag visste att möjligheten var att jag var näste man på tur. På Omaha försöker jag beskriva känslorna jag då hade.”

Öppningsspåret Almost Gone är minst lika starkt. Där lägger Trout korten på bordet: “Now I get the feeling/Something’s going wrong/Can’t help but feelin’/I won’t last for long”. Den ödesmättade texten balanseras upp av musiken, i det ylande munspelet I låtens inledning och Trouts svävande gitarrspel.

“Almost Gone beskriver styrkan jag fick från min fru som tjatade på mig att kämpa på när jag hade svåra smärtor och låg för döden,” säger Trout och fortsätter. “Jag såg henne i ögonen och det gav mig styrkan att fortsätta kämpa.” En annan låt som är viktig för honom är Gonna Live Again som får sin organiska känsla av Trouts akustiska gitarrspel och hans mjuka och skälvande röst. “Det är jag som frågar Gud varför han valt just mig? “ Förklarar han. “Det är så mänga som dött medan de väntar så varför överlevde jag? Det har gett mig en ny chans – en chans att bli en bättre make, pappa och människa”

Battle Scars blir Trouts artonde album som ges ut av Provogue records och hans fyrtioandra totalt om man räknar in plattorna han gjorde med band som Canned Heat och John Mayall’ Bluesbreakers. Han blev handlöst förälskad I bluesen 1965 då hans bror tog hem debutplattan med Paul Butterfield’s Blues Band och hörde de bägge gitarristerna Mike Bloomfield och Elvin Bishops samspel kombinerat med Buterfields musnpel och sång. Hela familjen var väldigt musikintresserad och han växte upp med plattor av Ray Charles, Hank Williams, John Lee Hooker, B.B. King, John Coltrane, Bo Diddley m fl. När familjen I början av 70-talet flyttade til Los Angelses satte Trouts karriär igpng på allvar då han började kompa rtister som John Lee Hooker, Big Mama Thornton, Finis Tasby, Pee Wee Crayton, Lowell Fulsom, Percy Mayfield och Joe Tex. 1981 sällde han sig till de återstående medlemmarna i Canned Heat. Men den riktiga vändpunkten blev hans fem år tillsammans med John Mayall och hans Bluesbreakers där Eric Clapton, Peter Green och Mick Taylor tidigare huserat. Han bildade sitt eget band 1989 och samma år släpptes hans debutalbum Life In The Jungle som omedelbart blev en succé I Europa. Det dröjde dock till 1998 innan han fick ge ut en soloplatta i hemlandet men med Walter Trout så etablerade hans sig också där.

De senaste tio åren har Trout erhållit flera utmärkelser. Han har vunnit “Overseas Artist Of The Year” på British Blues Awards två gånger, han har tre gånger nominerats till Blues Music Awards och när BBC1s lyssnare röstade fram världens tjugo bästa gitarrister hamnade han på en delad sjätteplats tillsammans med Queens Brian May.

Strax före Trout insjuknade så låg Provogue Records i startgroparna för kampanjen “Year Of The Trout” för att markera hans tjugofem år som soloartist. Man släppte abumet The Blues Came Calling och återutgav hans äldre plattor som 180 grams vinyl samt publicerade biografin Rescued From Reality; The Life And Times Of Walter Trout av Henry Yates. Allt skulle toppas med en världsturné som av förklarliga skäl fick ställas in. “Istället fick jag avboka ett drygt år av spelningar och aktiviteter,” förklarar han. “Det är vad låten My Ship Comes In handlar om, my ship came in and I missed it! Jag har väntat i hela mitt liv på en sådan sasning från ett skivbolag och sedan…ingenting!”

Nu blickar han framåt mot sitt femtionde år som gitarrist. Han är mitt uppe i en pågående världsturné med sitt band: Sammy Avila (klaviaturer), Michael Leasure (trummor) och Johnny Giparic (bas). Kommande plattan Battle Scars spelades in i Kingsize Soundlabs studio i Los Angeles med Eric Corne som producent. “Detta är ingen lek längre” förklarar han. “Min fru Marie ser det som att alla mina fans som doneerade pengar för min behandlng (och som skrapade ihop $240.000!) har investerat i mig och min lever. Jag har ett ansvar gentemot dem nu att ge mitt allt när jag spelar.”

Låtlista:
Almost Gone
Omaha Prelude
Omaha
Tomorrow Seems So Far Away
Please Take Me Home
Playin’ Hideaway
Haunted By The Night
Fly Away
Move On
My Ship Came In
Cold, Cold Ground
Gonna Live Again
Sammy, Sammy

Ron Dahlgren

Ron Dahlgren

Chefredaktör och grundare av Rocknytt
RELATERADE ARTIKLAR
SENASTE NYHETERNA
VECKANS TOPPVIDEOS
ALLA NYHETER
Rocknytt
Ron Dahlgren

Ron Dahlgren

CHEFREDAKTÖR

Nina Dahlgren

Nina Dahlgren

ANNONSANSVARIG

Mange Byström

Mange Byström

WEBB/SOCIALA MEDIER

Tipsa oss om nyheter