VECKANS TOPPNYHETER
VECKANS MEST DELADE

NY LÅT: En Svensk Tiger – Punkrock från Shanghai

“Punkrock från Shanghai” är inspelad i Spinroad Studio i Lindome och producerad av Pedro Ferreira. 

I fredags, den 24:e juli släppte En Svensk Tiger singeln “Punkrock från Shanghai”. Låten handlar om gripandet av Gui Minhai och i större mening försvarandet av yttrandefriheten. 


Ni har tidigare skrivit låtar om viktiga ämnen som trafficking och psykisk ohälsa. Er nya låt “Punkrock från Shanghai” handlar om yttrandefrihet, hur kommer det sig att ni har valt ut Gui Minhai som enskild person i denna låten?
– De flesta låtar vi har tar upp väldigt aktuella händelser, företeelser och personliga erfarenheter när vi väl skriver. Ofta är det så att när väl låten kommer ut så har en del vatten runnit under broarna och då är texten ej lika aktuell längre. När vi skrev låten om Gui Minhai ville vi vara snabbare och få ut låten då ämnet var aktuellt i media och folks medvetande. 

Texten handlar om yttrandefrihet och den svenska medborgaren Gui Minhai får stå som vår symbol för kampen om ett fritt och demokratiskt samhälle. Han är också ett offer för den kommunistiska regimen Kinas allt mer offensiva politik. 

Gui Minhai och många fler är fängslade i Kina för att de vågat stå upp för yttrandefrihet. Det är vår tro att Kina genom uppköp av företag och infrastruktur världen över försöker vinna inflytande och med det begränsa demokratin. Låten har ingen politisk färg, den försvarar Gui Minhai och det fria ordet.

I samråd med Gui Minhais dotter, Angela Gui, har vi beslutat att skänka all royalty till Svenska PEN.

Har ni själva någon koppling till Gui Minhai?
Kopplingen till Gui Minhai skulle vara att det var det till Göteborg han kom, verkade och levde i de åren han bodde i Sverige. 

På er Instagram har man sett att ni spelat in en låt som heter Tro, när kommer denna släppas och vill ni avslöja någonting om de?
– Punkrock från Shanghai spelades in samtligt som en låten Tro. Den låten är en resa genom Göteborg under nattens sista timmar.

Fred, yttrandefrihet och frige Gui Minhai! /Tigrarna

FÖLJ ROCKNYTT 2022 – Den bästa spellistan på Spotify för dig som vill upptäcka ny musik. Här får du det senaste inom Rock, Hårdrock, AOR och Metal. Spellistan har över 4000 följare och uppdateras flera gånger i veckan!
Effie Trikili

Effie Trikili

Skribent/Fotograf

Rocknytt söker nya medarbetare

Brinner du för rockmusik och gillar att skriva eller fotografera?

Vi söker nu fler medarbetare.
JOBB
RELATERADE ARTIKLAR
SENASTE NYHETERNA
VECKANS TOPPVIDEOS
ALLA NYHETER
Rocknytt
Ron Dahlgren

Ron Dahlgren

CHEFREDAKTÖR

Nina Dahlgren

Nina Dahlgren

ANNONSANSVARIG

Mange Byström

Mange Byström

WEBB/SOCIALA MEDIER

Tipsa oss om nyheter