VECKANS TOPPNYHETER

NY LÅT: Eastern High – Vi Sålde Våra Hemman

När den svenska undergroundscenens thrash-metal-hjältar Wasted Shells splittrades 2015 hade två av bandets medlemmar – bröderna Ola och Johan Svensson – en vision om ett band med mer progressiv approach. Där föddes idén till Eastern High.

Redan två år senare släpptes debutalbumet “Garden of Heathens” som snabbt fick internationell uppmärksamhet och medan åren går fortsätter låtarna att hitta ny publik. Efter debuten bestämde sig Ola och Johan för att fortsätta utveckla projektet och forma ett fullskaligt liveband. När Fredrik Rosdahl, Niklas Cvetkovski och Christian Lindström anslöt blev uppställningen äntligen fulländad och 2021 släpptes uppföljaren HALO.

Medan bandet arbetar med sitt tredje album som enligt dem själva blir det tyngsta de släppt hittills, släpper de sin version av visan “Vi sålde våra hemman”, ett av de mest välkända porträtten av den svåra och mörka del av Sveriges historia som fortfarande präglar vår gemensamma folksjäl, även flera generationer senare.

Bandet berättar: ” “Vi sålde våra hemman”, ibland bara kallad “Amerikavisan” är en emigrantvisa från mitten av 1800-talet. Sannolikt är det den mest kända av de visor som behandlar svenskars emigration till Nordamerika och dessutom troligen den äldsta. Detta är Eastern Highs tolkning av låten.”

Den 21 strofer långa texten fylld av lidande, sjukdom och död är en framträdande del av den svenska vistradition som berättar om emigrationen från Sverige till Nordamerika. Upphovspersonen antas vara tegelslagaren Jan Jansson och den första utgåvan gavs ut 1854 i Kristinehamn – en stor avresehamn för Amerikaresenärerna.

FÖLJ ROCKNYTT 2023 – Den bästa spellistan på Spotify för dig som vill upptäcka ny musik. Här får du det senaste inom Rock, Hårdrock, AOR och Metal. Spellistan har över 4000 följare och uppdateras flera gånger i veckan!

FLER NYHETER
VECKANS TOPPVIDEOS
ALLA NYHETER
Rocknytt

Tipsa oss om nyheterROCKNYTT_LOGGA_2022

SÖK PÅ ROCKNYTT

Mange Byström

Mange Byström

WEBB/SOCIALA MEDIER