VECKANS TOPPNYHETER
VECKANS MEST DELADE

NY LÅT: Witch Club Satan – Solace Sisters

Konstprojektet Witch Club Satan har varit höstens stora snackis, och har skapat rabalder och uppståndelse i Norges musikvärld.

Sedan augusti har det feministiska black metal-bandet uppträtt på festivaler som Øya, Ultima, Vill Vill Vest och By:larm. Rolling Stone magazine och NME har lyft fram Witch Club Satan som ett band att hålla ögonen på, och i november spelade de för första gången utanför Norges gränser i den – vad de själva beskriver som – spöklika staden Wels i Österrike.


Trots att bandet bildades så sent som i december 2021 är man dessutom redan bokad till sommarens Roskildefestival samt till festivalen Tons of Rock där även giganter som Ghost och Mayhem kommer att uppträda.

Den 13 december, på självaste Luciadagen – ljusets dag, kommer trion med ny musik.

Annons:

– St. Lucia sägs ha varit en martyr som brändes på bål med en lykta i handen. I vår barndom firade vi, som de flesta andra skandinaver, Lucia. Varje år, den 13 december, klädde vi oss i vita klänningar, gick i tåg och sjöng om helgonet som vi knappt visste något om, förklarar trion.

– Vi bakade och delade ut lussekatter, och var spända på vem som skulle bli den lyckligt utvalda – den som fick bära kronan längst fram i tåget. Det var alltid en vacker, liten flicka klädd i vitt, som en barnbrud. Hon var ofta blond och vit som snö. Hela traditionen har i efterhand fått en ganska otäck eftersmak.

I norsk folktro ansågs den 13 december, eller “Lussi langnatt”, vara en av årets mörkaste och farligaste nätter. Den var full av magi och mörka krafter, och var den enda natten som djur kunde prata med varandra. Det var också den natten trollkvinnan Lussi och hennes följe gick runt och inspekterade människors hem innan jul.

– “Solace Sisters” är ljudet av ett ljus som skoningslöst skär genom denna mörka Lucianatt. Det är en alternativ luciasång för våra systrar, såväl de som är här nu som de som har varit här före oss.

– Under vår andliga resa med Witch Club har vi försökt komma i kontakt med kvinnor som dömts för häxeri i våra hemstäder. En av dessa, Anne Rimer, anklagades för att ha anlagt stadsbranden i Fredrikstad tillsammans med sin syster. Hon dömdes för trolldom och brändes på bål den 13 december 1653.

Med “Solace Sisters” vill bandet, vilket namnet antyder, göra årets Lucia till en hyllning till ljuset. De menar att ljuset kan vara lika brutalt som mörkret.

– Nihilism liksom romantisering av döden och undergången är väldigt centrala delar i traditionell black metal. Vi är dock inte så intresserade av hopplöshet som koncept, inte heller av mörkret allena. Ljuset, livet och hoppet är i vår tid kanske lika brutala som sina motsatser. Det är väldigt obehagligt att se vår värld i skenet av fullt dagsljus. Ändå önskar vi bjuda in vår publik till det brutala hoppet.

– I vår tid måste ljudet av hopp vara brutalt.

Lyssna på Solace Sisters här:

 

FÖLJ ROCKNYTT 2023 – Den bästa spellistan på Spotify för dig som vill upptäcka ny musik. Här får du det senaste inom Rock, Hårdrock, AOR och Metal. Spellistan har över 4000 följare och uppdateras flera gånger i veckan!

RELATERADE ARTIKLAR
SENASTE NYHETERNA
VECKANS TOPPVIDEOS
ALLA NYHETER
Rocknytt
Ron Dahlgren

Ron Dahlgren

CHEFREDAKTÖRNina Dahlgren

Nina Dahlgren

ANNONSANSVARIGMange Byström

Mange Byström

WEBB/SOCIALA MEDIERTipsa oss om nyheterROCKNYTT_LOGGA_2022

SÖK PÅ ROCKNYTT