www.rocknytt.net

Senaste nyheterna från rockvärlden

Artiklar av:

Johan Hagberg

Liverecension: Buckcherry – Sweden Rock Festival 2018-06-07

1998 var Buckcherry förband till Kiss på deras turné för plattan ”Psycho Circus”. Jag tyckte att det var illa redan då och på dessa tjugo år så har ingenting hänt rent kvalitetsmässigt. Det vill inte riktigt komma igång utan det känns oengagerat och träligt som vi uttrycker oss i södra Dalarna. Det gick rykten innan

Liverecension: Suffocation, Sweden Rock Festival 2018-06-06

Mörkret har lagt sig över festivalområdet och mörkret griper tag i en när man i Rockklassikertältet bevittnar Suffocation. Personligen så lyssnar jag oerhört sällan på dödsmetal på plattan men jag kan verkligen uppskatta energin banden förmedlar på scen. Suffocation är inget undantag och detta New York baserade band sätter tonen direkt när de ställer sig

helloween02effie-trikili484

Inför Sweden Rock 2018:Intervju med Helloween

Rocknytts intervjuserie ”Inför Sweden Rock 2018” går vidare. Nästa band ut är tyska Helloween där Johan Hagberg fick ställa några frågor till bandets gitarrist Michael Weikath.

Inför Sweden Rock 2018: Intervju med Hardcore Superstar

Rocknytts serie ‘Inför Sweden Rock 2018’ går vidare. Näst ut är svenska Hardcore Superstar från Göteborg där Rocknytts Johan Hagberg fick ställa några frågor till bandets sångare Jocke Berg.

Rick Parfitt – Over And Out

På julafton 2016 avled Rick Parfitt som varit gitarrist i Status Quo sedan urminnes tider. Nu vet inte jag om denna platta var tänkt att heta ”Over And Out” men så blev det och ett bra avslut blev det också.

Monster Magnet – Mindfucker

Jag vet inte om man ska dra paralleller med idrott men Monster Magnet är hårdrocksvärldens svar på Leksands IF. Det låter väldigt bra i vissa perioder och mindre bra under andra perioder.

Inför Sweden Rock 2018: Intervju med The 69 Eyes

Vi fortsätter med intervjuserien ”Inför Sweden Rock 2018”. Nästa band ut är The 69 Eyes där Rocknytts Johan Hagberg fick ställa några frågor till bandets gitarrist Bazie (Pasi Moilanen).

Thobbe Englund – The Draining Of Vergelmer

Jag skrev att spelglädje, kunskap och talang skulle ta det här bandet en bra bit in i framtiden i recensionen av förra plattan. Jag hoppas att jag har rätt i det och att det här bara är en tillfällig svacka.

Manigance – Machine Nation

Jag kan ärligt säga att jag inte speciellt ofta lyssnar på hårdrocksband från Frankrike. Undantag görs dock ibland och nu är bandet Manigance aktuella med sin nya platta ”Machine Nation”.

Anvil – Pounding The Pavement

Känner jag Anvil rätt kommer de dock att finnas med ett tag till och det ska de göra också. De fyller nämligen en viktig funktion inom den musik vi kallar hårdrock. Denna funktion är att de aldrig kompromissar med musiken de älskar att spela.

Magnum – Lost On The Road To Eternity

Magnum är ett band som funnits med i hela mitt aktiva liv som hårdrockare. Mitt första möte var när bandet klev in på Trackslistan med låten ”When The World Comes Down” runt 86-87 och nu över trettio år senare är de tillbaka på platta i och med nya alstret ”Lost On The Road To Eternity”.

Edgeland1

Intervju med Magnus Blixt i Edgeland:En dröm vore att få spela på Sweden Rock

I slutet av 2017 (den 8 december närmare bestämt) släppte bandet Edgeland sin EP ”Cabin E11even”. Några dagar in på det nya året så passade jag på att ringa upp bandets trummis Magnus Blixt som flyttat från Östersund där bandet härstammar ifrån till Visby. Någon gotlänning är det dock inte i andra änden av luren utan en lugn norrlänning.

Alla anklagelser mot Decapitated nedlagda

Efter en konsert den 31 augusti 2017 i Spokane blev samtliga medlemmar i det polska bandet Decapitated anmälda av en kvinna för en gruppvåldtäkt som hon påstod skett i bandets turnébuss.

Chris Tsangarides

Chris Tsangarides död

Chris Tsangarides är död. Han var en av de mest kända producenterna inom hårdrock/metal och han blev 61 år gammal.

Edgeland – Cabin E11even

Edgeland är bara ytterligare ett bevis på att svensk hårdrock är bland det bästa som finns i denna musikvärld.

Årets bästa enligt Johan Hagberg

Det är dags att titta tillbaka på året som gått. Vi har valt ut de absolut bästa albumen, låtarna mm och rangordnat dem. Här är årets bästa enligt Johan Hagberg.

Intervju med Hulkoff: ”Varje sång på plattan har en historisk koppling”

Raubtier ligger i träda just nu och i stället så har sångaren och gitarristen Pär Hulkoff spelat in en soloplatta som släpps fredagen den 17 november. Jag ringde upp Pär och fick inget svar. Efter några sekunder ringde han dock tillbaka och vi började diskutera lite kring hans musik och person.

Hulkoff – Kven

2017 är året då Pär Hulkoff i Raubtier släpper en soloplatta. Han kallar sig av naturliga skäl för Hulkoff och den stora skillnaden nu är att det handlar om en platta sjungen på engelska. Vissa stunder är det dessutom helt okej det som strömmar ut ur högtalarna. Öppningsspåret ”Jarfr” är en fantastisk liten skapelse som

Europe – Walk The Earth

Jag tänkte klargöra en sak direkt och det är att Europe fram till 1991 och plattan ”Prisoners In Paradise” är ett helt annat band än det som gjorde comeback 2004 med plattan ”Start From The Dark”. Inte medlemsmässigt men däremot musikaliskt.

Tom Petty är död

Tom Petty hittades tidigare i kväll medvetslös i sitt hem i Malibu skriver tmz.com.

Jag Panzer – The Deviant Chord

Jag kan förstå varför jag aldrig lyssnat på detta band tidigare även om min nyfikenhet kommer att göra att jag i framtiden kommer att lyssna på bandets katalog.

ColdSpell – A New World Arise

Att svenska hårdrocksband håller bra klass vet alla om och detta band borde få en större publik i och med detta släpp. Det förtjänar de nämligen.

Steelheart – Through Worlds of Stardust

Det känns bra att Frontiers Records plockar upp dessa gamla band och det blir inte sämre när de fortfarande levererar. Sweden Rock Festival 2018? Ja gärna för mig.

Stryper går in i studion utan Timothy Gaines

Michael Sweet har fullt upp just nu. Platta nummer två med Sweet & Lynch släpps i början av november och samma månad går Stryper in i studion för att spela in sitt nya album.

Dave Hlubek död

Dave Hlubek som spelade gitarr och grundade bandet Molly Hatchet har avlidit.

Paradise Lost – Medusa

Har man släppt plattor som ”Draconian Times” och ”One Second” så är man ett band med fantastisk potential och känner jag detta band rätt så hittar de tillbaka till mig redan på nästa platta.

Liverecension: Evergrey – Sabaton Open Air 2017-08-19

När jag för två år sedan upplevde Evergrey på Sweden Rock så var jag inte speciellt imponerad. Från de spelningarna (såg även den akustiska spelningen) har det hänt en viktig sak i bandets karriär.

Thobbe Englund

Inför Sabaton Open Air: Intervju med Thobbe Englund

På lördag spelar Thobbe Englund på Sabaton Open Air och det borde egentligen inte vara några konstigheter med det. Skillnaden nu mot tidigare år är att denna gång har han sitt eget band i stället för att vara gitarrist i Sabaton.

Quiet Riot – Road Rage

Dessa åtta och en halv minut är nog det sämsta jag hört på platta 2017. Quiet Riot fortsätter att vara ett dussinband i min värld

Accept – The Rise Of Chaos

Har ni ännu inte köpt någon platta detta år så rekommenderar jag varmt ”The Rise Of Chaos” med Accept.

Alestorm – No Grave But The Sea

Allt är som det ska vara. Lika säkert som att prästen avslutar med Amen efter att ha läst Fader Vår i kyrkan så bjuder Alestorm på en platta fylld med musik som för tankar till pirater, hav och alkohol. Och precis som på föregångaren ”Sunset on the Golden Age” så handlar det om musik som

Saxon – Liverecension Sweden Rock Festival 2017-06-10

Saxon är aldrig dåliga. Vissa spelningar är Saxon rent av fantastiska. Biff Byford är en av de bästa frontmän som vi har inom hårdrocken. När han spontant utbrister ”I fuckin love Sweden Rock” så visar publiken genast att kärleken är besvarad. Bandet öppnar med tre sentida låtar i form av ”Battering Ram”, ”Let Me Feel

Artch – Liverecension Sweden Rock Festival 2017-06-10

Tiden går alltid så fort här nere i Norje. Det är redan lördag kväll och bakom mig så står just nu In Flames och avslutar 2017 års Sweden Rock Festival. Tidigare denna kväll har jag bevittnat ett band från Norge som jag aldrig trodde jag skulle få se live. Bandet heter Artch och det var

Rhapsody – Liverecension Sweden Rock Festival 2017-06-10

Det var en gång ett band från Italien som fick ett skivkontrakt. Skivdebuten skedde 1997 och året efter släpptes plattan ”Symphony Of Enchanted Lands” som blivit deras mest älskade alster. Stridigheter inom bandet har gjort att vänskapen mellan bandmedlemmarna försvann för en stund men nu år 2017 är Luca Turilli och Fabio Lione tillsammans igen

Ratt – Liverecension Sweden Rock Festival 2017-06-09

Det har gått nio år sedan Ratt spelade på Sweden Rock senast och tyvärr så har inte dessa år gjort bandet bättre utan det är snarare tvärtom. Stephen Pearcy går från sida till sida på scenen och ser mest ointresserad ut till en början. Bandet har en av de främsta låtskatterna i hårdrocksvärlden och det

Kix – Liverecension Sweden Rock Festival 2017-06-09

Sweden Rock Festival är kända för många saker men en sak som man alltid kan bli garanterad varje år är det faktum att de alltid lyckas hitta något band från Usa som hade korta glansdagar under framförallt 80-talet. Jag kommer ihåg när band som Madam X och Q5 spelade på festivalen. 2017 är det Kix

Primal Fear – Liverecension Sweden Rock 2017-06-09

En timme innan spelningen sitter jag med en totalt avslappnad Alex Beyrodt som är gitarrist i Primal Fear. Vi pratar om allt från politik till vilket hans favoritriff genom alla tider är. Resultatet kommer att dyka upp här på Rocknytt inom en snar framtid. Efter att vi haft vår sittning så är det en annan

Doro Pesch’s Warlock – Liverecension Sweden Rock Festival 2017-06-08

”Triumph And Agony” är en av de plattor jag lyssnat på flest gånger de trettio senaste åren. Att då få se Doro framföra detta mästerverk i sin helhet på Sweden Rock gör att jag får gåshud och blir alldeles såld. Hon slänger om låtarna en aning men det gör nästan upplevelsen ännu mer fantastisk. Jag

Hardline – Liverecension Sweden Rock Festival 2017-06-08

Dag två på Sweden Rock börjar med att jag klär mig betydligt mer än under onsdagen. Det visar sig vara onödigt för nu visar sig vädret från sin bästa sida och när jag sätter mig i slänten som leder ner mot Sweden Stage så är temperaturen riktigt behaglig. Den sinnesstämningen håller i sig under Hardlines

Helix – Liverecension Sweden Rock Festival 2017-06-07

Helix gjorde en egen folkparksturné i Sverige i mitten på 80-talet. Med plattor som ”Walkin’ The Razors Edge” och ”Long Way To Heaven”. Jag har egentligen ingen aning hur många personer som besökte dessa spelningar men när bandet kommer och spelar i Sverige 2017 så är det en hel del människor som befinner sig framför

Black Star Riders – Liverecension Sweden Rock Festival 2017-06-07

Jag intervjuade Damon Johnson för ett antal månader sedan inför Black Star Riders besök på Sweden Rock. Jag kunde då inte i min vildaste fantasi tro att jag efter cirka 50 minuter in i setet vara tvungen att ta av mig glasögonen för jag såg inte ett skit på grund av allt regn. Detta händer

Treat – The Road More Or Less Traveled (Live)

Treat skivdebuterade redan 1985 med plattan ”Scratch And Bite” men det är inte förrän nu som man släpper ett livealbum (då bortser vi från bonus-dvd’n som medföljde ”Scratch And Bite” när den återutgavs). Jag brukar säga att liveplattor ska recenseras eftersom det blir en annan sak än en vanlig Best Of-samling. Låtarna framförs på ett

Dragonforce – Reaching Into Infinity

Jag har tidigare tänkt att nu ska jag lyssna på Dragonforce. Det har nästan alltid slutat med att jag stängt av eftersom det verkar gå ut på att det hela tiden ska spelas så snabbt som möjligt och med det så blir låtarna lidande. För någonstans bakom denna fasad av gitarrer som kört i 300

Gamrocken 2017 – Reportage samt några liverecensioner

Folkets Park i Grängesberg blomstrade verkligen under 70 och 80-talet. Jag kommer ihåg att jag såg både Europe och Treat i denna park i mitten på 80-talet. Ett annat starkt minne är när Gyllene Tider besökte Grängesberg i början på 80-talet. Satan vad folk det var på plats.

The Night Flight Orchestra – Amber Galactic

[media-credit name=”Omslag för CD (jewel case) och vinyl” align=”aligncenter” width=”500″][/media-credit] Jag vet inte om detta är rätt ställe att göra avbön på men jag kommer ihåg att jag var kritisk till Night Flight Orchestras förra platta ”Skyline Whispers”. Jag förstod inte hur den kunde hyllas både här och där utan jag satte på mig min

Inglorious – II

2016 års bästa debutalbum följs upp med ytterligare en käftsmäll. En given topp-tio placering när vi summerar detta år.

The Unity – The Unity

Jag har i ärlighetens namn varit en aning negativ på senare tid när jag recenserat plattor. Och det är inget fel med det om plattan förtjänar att man är negativ. Nu ska det bli lite andra tongångar för nu har tyska The Unity släppt en självbetitlad platta som överraskar åtminstone mig. Två av herrarna i

Labyrinth – Architecture Of A God

En sak som jag blivit känd för den senaste tiden är att jag kan vara brutalt ärlig för det mesta och det kanske är en bra egenskap vad vet jag. Jag vet att jag alltid är ärlig i mina recensioner av ny hårdrock och idag är turen kommen till Labyrinth som är ett band från

Deep Purple – inFinite

Det är dags för ett av de största banden genom alla tider att göra avslut. Bandet är Deep Purple och sista plattan har fått namnet ”inFinite”. Hur låter det då? Jovars det funkar även för bandet 2017. När bandet släppte första smakprovet ”Time For Bedlam” var jag skeptisk men den låten har verkligen växt och

Sinner – Tequila Suicide

Jag har funderat kring det faktum varför jag egentligen aldrig lyssnat på tyska bandet Sinner. De har i princip funnits med sen jag blev intresserad av hårdrock så det är ett mysterium att jag aldrig gett bandet ett öra. Nu när vi skriver 2017 så släpper de sin nya platta ”Tequila Suicide” och jag förstår

Night Ranger – Don’t Let Up

En av de hårdast arbetande människorna i musikvärlden torde vara Jack Blades. Han pysslar med än det ena och än det andra men i grund och botten är han basist, sångare och låtskrivare i Night Ranger. Det är nu dags att släppa bandets tolfte album och det brukar handla om melodisk hårdrock med starka refränger.

House Of Lords – Saint Of The Lost Souls

För ett par år sedan släppte House Of Lords plattan ”Indestructible” som var som en smäll rakt i Solarplexus. Bandet som nu är tillbaka med nya plattan ”Saint Of The Lost Souls” har tonat ner det hela både två och tre grader jämfört med föregångaren. Det betyder dock inte att det är dåligt för det

X