VECKANS TOPPNYHETER

Rocknytt söker nya medarbetare

Brinner du för rockmusik och gillar att skriva eller fotografera?

Vi söker nu fler medarbetare.
JOBB
VECKANS MEST DELADE
dgm-momentum-2013

Låt för låt: DGM – Momentum

dgm-momentum-2013
Ett av årets hittills mest mediahyllade progressiva metalsläpp står Italiens DGM för med deras nya album “Momentum”.

 

Rocknytts Mårten Cederberg bad gitarrvirtuosen Simone Mularoni och basisten Andrea Arcangeli att beskriva plattan låt för låt. Kanske lite kul för er som redan hört skivan, men även en bra beskrivning av bandets musik för er som ännu inte upptäckt detta imponerande band.

01. Reason


Detta var faktiskt den första låten vi skrev till albumet. Här finns alla DGMs kännetecken såsom det snabba riffandet, melodiska och kraftfulla vokala arrangemang och gitarr vs keyboardduellerna. Det mest framträdande i denna låt är Russell Allens och Marks vokala insatser. När vi började få struktur på låten kände vi att detta var en låt för Russell, lite som Symphony X men med lite mer rock ’n’ roll. I slutet av sommaren var vi i Andreas hus och drack hemgjorda drycker då det första riffet till låten kom till. Vi skrev ner idén på en bit papper, men på slutet av kvällen var pappret nedklottrat med andra komiska figurer. hahaha

02. Trust

Vi hade haft refrängmelodin i våra huvuden i cirka 1-2 år. Detta är utan tvekan den mest “hittiga” refrängen på skivan, den fastnar i huvudet efter första lyssningen. Vi tycker om att mixa olika stilar och här är ett perfekt exempel då låten har ett hårdrockspumpande huvudriff, mer proggtendenser i versen och solon tillsammans med en refräng av AOR-snitt.

03. Crazy

Varje DGM-platta måste innehålla en snabb “in your face”-låt. Det är dessa låtar som folk vill höra på konserterna och denna kom till mycket snabbt. Smärtsam att genomföra, men härlig att lyssna på! Hahaha!

04. Numb

En annan del som vi gillar att sticka in i vår musik är lite bluesiga partier. Då pratar jag självklart inte om klassisk blues utan den metalliska versionen av blues, lite Ritchie Kotzen-typ av melodier med lite dubbla kaggar och tunga gitarrer. Denna kommer definitivt finnas med på livespelningarna.

05. Pages

En av de mer progressiva låtarna på skivan som innehåller allt som DGM står för, men med en aning mer variation som kräver fler lyssningar än normalt för att få grepp om allt som händer i låten. Förmodligen den mest krävande och utmanande låten att spela live.

06. Repay

Detta är Marks sång. Sedan han började sjunga i bandet har han bidragit med vackra ballader till varje album. Det är magiskt när han spelar den på piano och sjunger för att sedan höra hur bandet gör den till en DGM-låt. Från början tänkte vi skippa de lugnare låtarna på detta album för att bibehålla tuffheten och aggressiviten. Men när man hör melodier likt dessa kan man inte motstå.

07. Chaos

En av bandets favoritlåtar på skivan. Denna gjorde vi väldigt snabbt och innehåller lite ett Testament-liknande huvudriff. När vi sedan gjorde solodelarna på låten insåg vi att det lät mycket Pagan’s Mind och eftersom vi är nära vänner till dem så var det självklart att fråga om Viggo ville göra solot. Det är onödigt att

säga att det blev fanatstiskt.

08. Remembrance

Typisk DGM låt i mellantempo baserat på ett mycket tungt riff. Refrängen hamnade lite utanför låtens genre, men så blir det när man kliver utanför metalstöpningen och går mer åt pop/AOR-stuket.

09. Overload

Detta är den mest Symphony X-liknande låten med snabba tunga riff, kraftfull refräng, gemensamma solon etc. Denna låt följer traditionen likt tidigare låtarna “New Life” och “Hereafter”.

10. Void

En ytterligare favorit på skivan, med ett häftigt orkestralt intro följt av ett melodiöst gitarr- och keyboardriff. Vi älskar mittensektionen som är en aning annorlunda än det vi gjort förr. Den har en mer avslappnad atmosfär med mellotron och mjuka gitarrrer. En riktigt ny grej i DGM-lägret.

11. Blame

Influerad av Evergrey till en början och en låt som vi normalt sett inte brukar göra. Mellantempo i 3/4 takt. Men vi älskade den från första stund och har den melankoliska och ledsamma känslan som identifierar låten. Den passade perfekt som den avslutande låten på skivan.

FÖLJ ROCKNYTT 2022 – Den bästa spellistan på Spotify för dig som vill upptäcka ny musik. Här får du det senaste inom Rock, Hårdrock, AOR och Metal. Spellistan har över 4000 följare och uppdateras flera gånger i veckan!
Ron Dahlgren

Ron Dahlgren

Chefredaktör och grundare av Rocknytt

Rocknytt söker nya medarbetare

Brinner du för rockmusik och gillar att skriva eller fotografera?

Vi söker nu fler medarbetare.
JOBB
RELATERADE ARTIKLAR
Inga inlägg hittades.
SENASTE NYHETERNA
VECKANS TOPPVIDEOS
ALLA NYHETER
Rocknytt
Ron Dahlgren

Ron Dahlgren

CHEFREDAKTÖR

Nina Dahlgren

Nina Dahlgren

ANNONSANSVARIG

Mange Byström

Mange Byström

WEBB/SOCIALA MEDIER

Tipsa oss om nyheter

Copy link