Foto: Mercedes Lindman

Ghost får pris

Regeringens pris för utomordentliga insatser för svensk musikexport 2019 går till Linköpingsbandet Ghost.

Regeringens pris för utomordentliga insatser för svensk musikexport 2019 går till Linköpingsbandet Ghost.

Vinnaren av Regeringens musikexportpris presenterades under en ceremoni i Blå Salongen på UD. Priset delas ut varje år till svenska musikskapare som bidragit till exportframgångar och till att sprida en modern och positiv bild av Sverige i utlandet.

Utmärkt exempel

– Årets vinnare av Musikexportpriset, rockbandet Ghost, är ett utmärkt exempel på den svenska musikbranschen internationella framgångar. Branschen har skapat förutsättningar för enastående svenska exportframgångar, vilket i sin tur bidragit till att sprida en positiv bild av Sverige i utlandet. Ghost startade lokalt i Linköping och är idag globala med fans över hela jorden, säger utrikeshandelsminister och minister med ansvar för nordiska frågor Anna Hallberg. Rockbandet Ghost blev Musikexportprisets 23:e vinnare med motiveringen:

Rubriker

“Ghost har utmanat och skapat rubriker alltsedan starten i Linköping 2006. Det är i dag ett band med fans över hela jordklotet. Ghosts mytiska och ockulta berättelser inlindat i melodiös metal har gått från något primärt för den initierade publiken, kring albumdebuten med ”Opus Eponymous” 2011, till att i dag tillhöra de rock- och metalband som har bredast publik alla kategorier. 2019 underströk Ghost sin position som världsledande genom att fortsätta sin globala turné ”A Pale Tour Named Death” – när den avslutades i Mexico City i mars i år hade den nått totalt 137 scener över hela världen”.

Ghost får pris 1
Handelsminister Anna Hallberg räcker över priset till Tobias Forge. Foto: Nicholas Johansson/Universal.

“Det känns ganska udda att vara i ett offentligt ljus så här ett år där man har vant sig vid att göra inte så mycket alls.” sade Forge i sitt tacktal.

Övriga nominerade till Regeringens musikexportpris var: Robyn, Håkan Hardenberger, Smith & Thell och Snoh Aalegra.

Här är hela pressmeddelandet»

Jerry Prütz

Jerry Prütz

Foto: Johnny Gustavsson

FÖLJ ROCKNYTT 2023 – Den bästa spellistan på Spotify för dig som vill upptäcka ny musik. Här får du det senaste inom Rock, Hårdrock, AOR och Metal. Spellistan har över 4000 följare och uppdateras flera gånger i veckan!

VECKANS TOPPNYHETER
VECKANS TOPPVIDEOS
Rocknytt

Tipsa oss om nyheterROCKNYTT_LOGGA_2022

SÖK PÅ ROCKNYTT

Mange Byström

Mange Byström

WEBB/SOCIALA MEDIER