Foto: Joe Bonamassa, Facebook.

Joe Bonamassa ger ut ny version av sin debutplatta

Ville få en andra chans att sjunga om låtarna

Joe Bonamassa’s debutalbum ”A New Day Yesterday” kom år 2000. Han firar nu 20-årsjubileumet genom att ge ut en remastrad utgåva, med nyinspelad sång, kallad ”A New Day Now”. Albumet släpps 7 augusti via J&R Adventures/Provogue Records.   

Bluesrock-ikonen började sin karriär redan som barn och till exempel stod han på scen för att värma upp åt självaste B.B. King, när Joe bara var tolv år. Många år senare, när Bonamassa var en tjugotreårig yngling, tog hans karriär fart. Då spred sig hans första skiva, som blev väldigt omtyckt och den hamnade så högt upp som plats nio på US Billboard Top Blues Albums. Tjugo år senare hittar vi honom sedan länge i toppskiktet inom sitt gebit. Guitar World utnämnde honom nyligen till världens främsta bluesgitarrist.

Joe kallar sitt hem ”Nerdville” och därifrån meddelar han sina fans: “Anledningen till att vi gjorde alla dessa ändringar var för att jag aldrig känt att jag var värd en producent som Tom Dowd, som proddade första plattan,” erkänner han. “Jag var bara en novis som artist. Tom hade en vision om mig som jag inte kunde se. Jag uppskattade det och ville hylla honom som min mentor under den perioden i mitt liv. Jag hoppas ni gillar den.” Han fortsätter: “Tom Dowd lyckades med allt han föresatte sig. Bara det bästa dög för honom, kompromisslös då det gällde kvalitet och resultat. Jag var inte tillräckligt utvecklad som musiker för att komma upp till hans nivå. Jag gav utan tvekan mitt allt och skärpte till mig för att nå den grad av artisteri som Tom alltid visste att jag hade inom mig och som jag idag har uppnått.”

Den nya, uppdaterade versionen är remixad & remastrad av hans producent sedan många år tillbaka, Kevin Shirley. Den här mannen har också varit som en mentor och har påverkat artistens liv, både privat och professionellt. Därför föll det sig naturligt att be honom om hjälp, för att, som Joe säger: ”hjälpa till med sångpåläggen och bidra till hyllningen av Tom, så som den artist jag så gärna ville vara då han levde. Jag har varit lyckosam i mitt liv att omges av två av de bästa producenter man kan drömma om. Vi inkluderade några enkla demos och inspelningar jag gjorde då jag bara var en tonåring, samt alternativa versioner av låtar ni känner till väl, mest därför att mastertaperna försvunnit. Jag glömmer aldrig vilken tur jag haft och fortsätter att ha med ert stöd under dessa tjugo år. Njut av denna nostalgitripp…det gjorde jag.”

Kevin Shirley tillägger: “Efter alla år så har framför allt Joes sångstil förändrats enormt. Han har växt från en ung kille som mest skrek, till en väldigt mogen och själfull sångare. Redan tidigt under vår vänskap nämnde Joe att han ville få en andra chans att sjunga de låtarna från hans första soloplatta och frågade om jag kunde tänka mig att remixa plattan om han lade om sången.”

Originalutgåvan “A New Day Yesterday” fick sitt namn efter låten med samma namn, gjord av det brittiska, progressiva rockbandet Jethro Tull. Den finns naturligtvis med på albumet, som en utav sex covers. Lika många spår skrevs då av Bonamassa själv. Shirley tillägger nu: “Vi har lagt till tre bonuslåtar som Stevie Van Zandt producerade åt Joe. Det är en unik inblick i Joes bakgrund, vad han eftersträvade och hur han har utvecklats genom åren.” Bonusspåren är tidigare outgivna demos från en studiosession 1997, innan Joe hade ett skivkontrakt.

 

Joe Bonamassa ger ut ny version av sin debutplatta 1
Foto: Joe Bonamassa, Facebook.

 

Gitarristen håller sig alltid sysselsatt och har flera saker på gång samtidigt. En gång i veckan sänder han sitt radioprogram “Different Shades of Blue”. I början av Corona-karantänen hängav han sig åt sociala medier med en serie från hans hem i Kalifornien och har även lanserat “Live From Nerdville” på sin Facebook- och YouTube-sida. Där gästas han av olika artister. Innan dess turnerade bluesstjärnan flitigt, något han förstås kommer att fortsätta med, när det återigen blir möjligt. Under rådande omständigheter har Bonamassa också en välgörenhetsorganisation, Keeping the Blues Alive Foundation, för att hjälpa andra musiker som har det tufft ekonomiskt nu.

Ett alldeles nytt studioalbum är på gång, som släpps längre fram. För en månad sen presenterades musikvideon ”When One Door Opens”, från inspelningarna i legendariska Abbey Road Studios i London. Innan dess får vi en uppvärmning eller uppfräschad tillbakablick, till hur allting började, i form av ”A New Day Now”.

 

A New Day Now:

 1. Cradle Rock (Rory Gallagher-cover)
 2. Walk In My Shadows (Free-cover)
 3. A New Day Yesterday (Jethro Tull-cover)
 4. I Know Where I Belong
 5. Miss You, Hate You
 6. Nuthin’ I Wouldn’t Do (For A Woman Like You) (Al Kooper-cover)
 7. Colour And Shape
 8. Headaches To Heartbreaks (remixing)
 9. Trouble Waiting
 10. If Heartaches Were Nickels (remixing) (Warren Haynes-cover)
 11. Current Situation
 12. Don’t Burn Down That Bridge (Albert King-cover)

BONUS TRACKS

 1. Hey Mona
 2. I Want You
 3. Line Of Denial

 

Releasedatum: 2020-08-07

Picture of Anna Karlsson

Anna Karlsson

Skribent/Fotograf

FÖLJ ROCKNYTT 2023 – Den bästa spellistan på Spotify för dig som vill upptäcka ny musik. Här får du det senaste inom Rock, Hårdrock, AOR och Metal. Spellistan har över 4000 följare och uppdateras flera gånger i veckan!

VECKANS TOPPNYHETER
VECKANS TOPPVIDEOS
Rocknytt

Tipsa oss om nyheterROCKNYTT_LOGGA_2022

SÖK PÅ ROCKNYTT

Mange Byström

Mange Byström

WEBB/SOCIALA MEDIER