Foto: Jonathan Vivaas Kise

Kvelertak släpper nytt album – första singeln ute nu

Efter fyra år och fyra norska grammisar släpper det internationellt kända och legendariska rockbandet Kvelertak sitt fjärde album – det första med Ivar Nikolaisen som sångare.

Efter fyra år och fyra norska grammisar släpper det internationellt kända och legendariska rockbandet Kvelertak sitt fjärde album – det första med Ivar Nikolaisen som sångare.

Senast vi fick höra ny musik från det tunga norska metal-bandet Kvelertak var när deras tredje album ”Nattesferd” kom 2016. Den 14 februari släpps uppföljaren ”Splid”.

– På sätt och vis speglar albumet en splittrad, dystopisk värld, full av oroligheter och skarpa motsättningar, men titeln anspelar också på de förändringar som har skett i våra liv sedan förra plattan, berättar gitarristen Vidar Landa.

– Vi har också grävt en del i vår lokala historia och myter från våra hemtrakter – ett hårdrocksalbum kräver episka berättelser.

– Helt ny energi
Albumet är det första med Ivar Nikolaisen som sångare. Han tog över mikrofonen i mitten av 2018 och är mest känd från banden Silver och The Good The Bad and The Zugly.

– Ivar är en viktig orsak till att bandet fått en nytändning och spelar med en helt ny energi. Det tror jag alla kommer att märka när de hör den nya plattan.

Det hörs också på den första singeln “Bråtebrann”, en stor favorit hos själva bandet.

– “Bråtebrann” är en hyllning till aska och apokalyps, till 1990 och australiensisk boogie rock, säger Ivar Nikolaisen.

En annan höjdpunkt är “Crack of Doom”, med Mastodon-medlemmen och Kvelertak-vännen Troy Sanders på sång. Sanders fick några vokalskisser från bandet, men fick annars friheten att göra sångspåret som han ville – och resultatet har blivit en låt med potential att bli en Kvelertak-klassiker.

– Mänsklighetens kollaps står för dörren, och vi sparkar in den dörren med den här låten, förklarar Nikolaisen.

Ändlösa riff
Albumet är inspelat i USA och producerat av Kurt Ballou, som även producerade Kvelertaks två första album.

– Vi producerade vår förra platta själva, men med så stora förändringar i bandet kändes det rätt att gå tillbaka till honom i det här läget. Kurt är en trollkarl när det gäller gitarr- och trumsound och han är enormt krävande: Han har pushat oss i studion och nästan fått oss att prestera över vår förmåga. Resultatet är ett album med stor variation i låtarna, från kortare mitt-i-trynet-punk till långa riff som skjuter av i alla riktningar.

Vidar Landa berättar att låtarna på det nya albumet blir längre och längre. Mot slutet av plattan känns de närmast oändliga.

– Vi talar om metal-epos på upp emot nio minuter, så långt har vi inte tagit det förut. Det hörs kanske att vi har turnerat mycket med de stora metal-banden, som gjorde den här typen av låtar på 1980-talet.

De senaste åren har Kvelertak nämligen turnerat med internationella storheter som Metallica, Slayer, Anthrax, Gojira, Converge och Mastodon och nått en respekterad ställning på den internationella metal-scenen.

Två år lång turné
Nu ska bandet ge sig ut på en ny internationell turné. Men den inleds där Kvelertaks äventyr tog sin början för drygt tio år sedan.

– 21 februari brakar det loss på Folken i Stavanger. Även om vi har bott i Oslo i tio år nu är Stavanger fortfarande bandets hemstad och Folken är en scen som vi alltid återvänder till.

Därefter är det dags för en två månader lång turné runtom i Europa och konserter i USA och Australien. Och mitt i alltihop kommer sommarens festivaler.

– På sätt och vis blir det här en världsturné som startar nu i februari. Den kommer nog att pågå i ett par år, det brukar bli så mellan varje album. Men vi kommer hem då och då.

Enligt planen kommer ”Splid” att släppas den 14 februari. Är det en tillfällighet att albumet släpps på Alla hjärtans dag, eller blir 2020 ett år i kärlekens tecken för Kvelertak?

– Haha, det är nog bara en slump. Men det kommer alltid att finnas plats för både kärlek och dissonanser i Kvelertak.

Låtlista:
01. Rogaland
02. Crack Of Doom (feat Troy Sanders)
03. Necrosoft
04. Discord
05. Bråtebrann
06. Ulgas Hegemoni
07. Fanden Ta Dette Hull!
08. Tevling
09. Stevnemøte med Satan
10. Delirium tremens
11. Ved bredden av Nihil

Kvelertak släpper nytt album – första singeln ute nu 1

Kvelertak släpper nytt album – första singeln ute nu 2

Picture of Ron Dahlgren

Ron Dahlgren

Chefredaktör och grundare av Rocknytt

FÖLJ ROCKNYTT 2023 – Den bästa spellistan på Spotify för dig som vill upptäcka ny musik. Här får du det senaste inom Rock, Hårdrock, AOR och Metal. Spellistan har över 4000 följare och uppdateras flera gånger i veckan!

VECKANS TOPPNYHETER
VECKANS TOPPVIDEOS
Rocknytt

Tipsa oss om nyheterROCKNYTT_LOGGA_2022

SÖK PÅ ROCKNYTT

Mange Byström

Mange Byström

WEBB/SOCIALA MEDIER