VECKANS TOPPNYHETER
VECKANS MEST DELADE
FLER ARTIKLAR
junkstars01effietrikili484

Ny skiva med Junkstars – Här släpps omslaget!

0 Shares

junkstars01effietrikili484
Skivan är baserad på att mycket borde ändras. På omslaget ser man slagna aliens som symbiliserar det gamla och dåliga. Layout och känsla är inspirerat av 50 tals sci-fi filmer med en lite touch av 80 talet.

En intervju med Oscar Hjelmgren, tecknare av omslaget till Junkstars kommande album “This Means War” finns nedan.


Skivan som släpps den 16 oktober via Despotz Records är producerad av Kristoffer Folin.

Förbokningslänk: http://despotz.bigcartel.com/artist/junkstars

JUNKSTARS åker på Europa turné tillsammans med Backyard Babies.

5 Nov – Markthalle – Hamburg, Germany
6 Nov – C-Club – Berlin, Germany
7 Nov – Hirsch – Nuremburg, Germany
8 Nov – Backstage Halle – Munich, Germany
9 Nov – Szene – Vienna, Austria
10 Nov – Gaswerk – Winterthur. Switzerland
11 Nov – L’usine – Geneva, Switzerland
12 Nov – Live Club – Milan, Italy
14 Nov – Bikini – Barcelona, Spain
15 Nov – Joy Eslava – Madrid, Spain
17 Nov – La Maroquinerie – Paris, France
18 Nov – Luxor – Cologne, Germany
22 Nov – Slade Rooms – Wolverhampton, UK
23 Nov – 02 ABC2 – Glasgow, UK
24 Nov – Academy 3 – Manchester, UK
25 Nov – Islington Academy – London, UK

junkstarscover

Intervju med Oscar Hjelmgren, tecknare av omslaget till – JUNKSTARS – This Means War (Album)

Var kommer du ifrån?
– Göteborg, men jag ogillar (musikmässigt) ändå Håkan Hellström! Men det får man ju inte säga i den här stan.

Har du alltid varit intresserad av att teckna?
– Det vågar jag nog påstå. Skillnaden mellan en (serie-)tecknare som jag och en vanlig, vettig människa är väl egentligen att den sistnämnde har varit kloka nog att sluta i tid.

När började du teckna?
– Det minns jag inte… så antagligen ett tag före min fyraårsdag, eller något i den stilen.

Vilken figur var du bäst på att teckna när du var liten?
– Det blev oerhört mycket Teenage Mutant Ninja Turtles-figurer, men även Gizmo-Kvack och Bananmannen (googla gärna).

Vad har du tecknat innan JUNKSTARS omslag?
– Lite allt möjligt, men främst serier och karikatyrmålningar. Mina två science fiction-serieböcker, De kom från rymdens mörker! (2010) och uppföljaren Bortom rymdens mörker (2013) är kanske värda att nämna, samt att jag har en löpande serie vid namn A.M.O.K. (Avdelningen Med Omänskliga Krav) i tidningen Herman Hedning. I allmänhet rör jag mig inom humor, scifi och äventyr medan jag struntar blankt i allt som har med politik, ångest och annat trökigt att göra.

Var fick du idén ifrån till JUNKSTARS omslag?
– En stor inspirationskälla i mitt tecknande och skrivande är gamla scifi- och skräckfilmer, helst från perioden 1950-1989. När Max från JUNKSTARS hörde av sig ville han ha ett omslag i ungefär samma stil som framsidorna till mina serieböcker, och gärna med inslag av såväl 1980- som 50-talsestetik. Därtill föreslog han att gruppen skulle skildras med en “nu jävlar sparkar vi uppår, tar vi över jorden och skiter i att be om ursäkt”-känsla. Och just så blev det! Slutresultatet blev en mix mellan lökig 50-tals-scifi, neonstinkande 1980-talsaction och “tyken” rymdrock, som det heter på göteborgska.

Rent tekniskt, hur gick du till väga för att få fram omslaget?
– Det hela inleds med en liten fulskiss där jag, rent kompositionsmässigt, försöker att få med allt som gruppmedlemmarna har efterfrågat i bilden. Efter det gör jag en större, mer detaljerad skiss med blått blyertsstift (varför kommer jag till senare). I detta stadium och i nästa omger jag mig förstås av en mängd referensbilder, föreställande alltifrån Mattes hårfäste till Bronxens högra bröstvårta, för att åtminstone försöka få allt någorlunda korrekt.
När skissen är färdig ger jag mig i kast med att tuscha hela bilden, vilket jag gör med både pensel och pennor i olika tjocklekar. Just i detta fall fuskade jag faktiskt en smula och tecknade alla tatueringar separat, på ett genomskinligt papper, och lade på dem i efterhand. I annat fall hade tatueringarna antagligen stulit allt mitt fokus, så att jag helt skulle ha glömt av saker som anatomi, ansiktsdrag och så vidare.
I nästa steg är det skanning som gäller, och det är här de blå blyertslinjerna visar sig praktiska: de syns inte när jag skannar i svartvitt, utan vad som hamnar i datorn är enbart de svarta, rena tuschlinjerna! Genialt! Därmed är jag redo att sätta igång med färgläggningen, som alltså är det enda jag gör helt digitalt, och efter detta sista moment ser omslaget ut precis så som du förhoppningsvis kan se i anslutning till denna text!

Har du tecknat till andra artister?
– Näpp! Så på sätt och vis blir det här min… ehm… debutplatta!

Vilken är din favoritserie?
– Jag måste nog skriva Tom Strong av Alan Moore och (oftast) Chris Sprouse. En perfekt blandning av spänning, humor, skräck och hjärngympa! Under uppväxten var jag dock frälst på Don Rosas Kalle Anka-serier… och är det fortfarande!

Läser du mycket serier?
– Ja, det blir en hel del, men det går i perioder. Eftersom jag har börjat jobba som gymnasielärare blir det numera mest serieläsning under skolloven. Suck!

Vad lyssnar du på för musik, är du innerst inne en rocker?
– På den fronten måste jag nog vara sådär astråkigt svensk och definiera mig som en allätare, med viss reservation. Alltifrån 1930-talsjazz via filmmusik till italodisco (eller vad det nu kallas) går fint, och gärna rock i olika former. Däremot blir jag oftast otålig och får mental träsmak om jag lyssnar på en artist eller en viss musikstil under en längre stund. Jag mår helt enkelt bäst om jag ständigt växlar… även om jag faktiskt inser har plötj igenom JUNKSTARS samtliga tidigare skivor på Spotify i ett sträck utan att tröttna!

Ron Dahlgren

Ron Dahlgren

Chefredaktör och grundare av Rocknytt
RELATERADE ARTIKLAR
SENASTE NYHETERNA
VECKANS TOPPVIDEOS
ALLA NYHETER
Rocknytt
Ron Dahlgren

Ron Dahlgren

CHEFREDAKTÖR

Nina Dahlgren

Nina Dahlgren

ANNONSANSVARIG

Mange Byström

Mange Byström

WEBB/SOCIALA MEDIER

Tipsa oss om nyheter